Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: "ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ"


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας Σπύρος Παυλίδης σε επιστημονική ημερίδα που έγινε στην Θεσσαλονίκη αναφορικά με την χαρτογράφηση των σεισμικών ρηγμάτων της Βορείου Ελλάδος,  δήλωσε κάτι που θα συζητηθεί κυρίως στους καταστροφολογικούς κύκλους των antigold:

"Στην κατεύθυνση να συναχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα ως προς την επαναληψιμότητα της ενεργοποίησης των ρηγμάτων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας τους συμβάλλει η Παλαιοσεισμολογική επιστήμη, που σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κ.λπ. δεν είναι επαρκώς διαδεδομένη στην Ελλάδα και οι λίγες δεκάδες των σχετικών μελετών- παλαιοσεισμολογικών τομών έχουν γίνει σε ακαδημαϊκό επίπεδο -δέκα μελέτες έχουν γίνει από το ΑΠΘ στη λεκάνη της Μυγδονίας.

«Η παλαιοσεισμολογία δεν μπήκε ακόμη στον τεχνικό κόσμο και τους κανονισμούς, παρά το ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και οι παλαιοσεισμολογικές τομές μπορούν να μας δώσουν πάρα πολλές πληροφορίες», παρατήρησε ο κ. Παυλίδης.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης περιοδικότητας και επικινδυνότητας ενός ρήγματος ο καθηγητής ανέφερε το ρήγμα της Ιερισσού «ένα ρήγμα που δεν το γνωρίζαμε ότι ήταν ενεργό μέχρι  που έδωσε τον σεισμό του  1932 -6.9 με 7- αλλά στην πραγματικότητα έδωσε σεισμούς 5.8 , 6 και 6.2 στον Σοχό και έτσι εκτονώθηκε». 

«Αυτό το ρήγμα αν και θεωρείται βάσει του ορισμού ενεργό», εκτίμησε, «έχει ελάχιστη έως καθόλου πιθανότητα να ενεργοποιηθεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια, μπορούμε να το δείξουμε ότι αυτό το ρήγμα είναι ασφαλές»,  ενώ «το ρήγμα Μπέλες Κερκίνης είναι πιο επικίνδυνο, γιατί πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια έχει να ενεργοποιηθεί και είναι παρόμοιο με αυτό του σεισμού στην Κρέσνα». 

Ελάχιστη ως μηδενική λοιπόν η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί το σεισμικό ρήγμα της Ιερισσού σε προσεχή χιλιάδες χρόνια, γεγονός που το καθιστά ασφαλές σύμφωνα με τον καθηγητή Παυλίδη.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον το τι θα απαντήσουν οι antigold λάτρεις της καταστροφολογίας, καθώς αυτή η τοποθέτηση αδειάζει επιστημονικά την γνωστή antigold ρητορική για τα επερχόμενα ύστερα του κόσμου, που θα προκαλέσει κατ΄εκείνους η κατασκευή του φράγματος του Κοκκινόλακα σε απόσταση 500 μέτρων από τμήμα του σεισμικού ρήγματος της Ιερισσού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ημερίδα αυτή είχε τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Είναι εργαλείο για όλη την γεωλογική κοινότητα. Μην μένετε μόνο στην υπόθεση του ρήγματος της Ιερισσού, υπάρχουν και άλλα πράγματα συμπεράσματα ακόμη πιο σοβαρά από την ανακοίνωση που έκανε ο Παυλίδης για το ρήγμα της Ιερισσού.

Ανώνυμος είπε...

Οι επιστήμονες που χρησιμοποιεί το antigold ή δεν έχουν ιδέα για τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης τους ή δεν έχουν επιστημονική ηθική.
Ένα από τα δύο συμβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι ένα.Μηδενική αξιοπιστία.