Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΤΩΧΕΥΣΗ THOMAS COOK ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του Blog

Όπως μετέδωσαν ξένα ιστολόγια τελικώς η τουριστική εταιρεία Thomas Cook πτώχευσε, [1].

Στην Κρήτη η συγκεκριμένη εταιρεία κατείχε τεράστιο μερίδιο αγοράς καθώς συνεργαζόταν σχεδόν με όλα τα ξενοδοχεία. Το 2018 είχε φέρει 3 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Στην Κρήτη είχε φέρει 400 χιλιάδες τουρίστες.

 Όπως είχε αναφέρει το HANIA.news «Συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που στο Ηράκλειο φτάνουν στο 80% των ξενοδοχείων (…) «Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. (…) «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη.», [2].

Θα αναρωτηθεί κάποιος Χανιώτης ή κάποια Χανιώτισσα: και τι σχέση έχουν οι υδρογονάνθρακες με αυτά;

Φυσικά και έχουν.

Η Ελλάδα πάσχει από την Ολλανδική Ασθένεια του τουρισμού εδώ και δεκαετίες, [3]. Ο όρος «Ολλανδική ασθένεια» προέρχεται από την επιστήμη των οικονομικών. Μία χώρα πάσχει από την Ολλανδική Ασθένεια όταν το οικονομικό της μοντέλο είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά και μόνο προς ένα τομέα εγκαταλείποντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους τομείς ανάπτυξης. 

Αυτό συνέβαινε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες όπου εγκαταλείφθηκε πλήρως η πρωτογενής παραγωγή και «αξιοποιούμε» μόνο τον τουρισμό. Ειδικά στα νησιά. Έτσι, ο παραμικρός κλυδωνισμός ενός τουριστικού πράκτορα μπορεί να αναστατώσει μικρές τοπικές κοινωνίες αλλά και επιχειρηματίες.

Ως Κρήτη είμαστε απίστευτα εκτεθειμένοι σε ένα μόνο προϊόν. Δεν έχουμε πραγματοποιήσει διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων (diversification) της οικονομίας της Κρήτης. Ο όρος «διαφοροποίηση» προέρχεται από τον τομέα της Διαχείρισης Kινδύνων (Risk Management). 

Η διαφοροποίηση είναι μια στρατηγική διαχείρισης κινδύνου που συνδυάζει μια μεγάλη ποικιλία επενδύσεων μέσα σε ένα χαρτοφυλάκιο. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την τεχνική είναι ότι ένα χαρτοφυλάκιο κατασκευασμένο από διαφορετικά είδη περιουσιακών στοιχείων θα αποφέρει, κατά μέσο όρο, υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις και θα μειώσει τον κίνδυνο οποιασδήποτε ατομικής κατοχής ή ασφάλειας. 

Η διαφοροποίηση επιδιώκει την εξομάλυνση των μη συστηματικών συμβάντων κινδύνου σε ένα χαρτοφυλάκιο, οπότε η θετική απόδοση ορισμένων επενδύσεων εξουδετερώνει τις αρνητικές επιδόσεις άλλων. 

Τα οφέλη από τη διαφοροποίηση διατηρούνται μόνο αν οι τίτλοι του χαρτοφυλακίου δεν είναι απολύτως συσχετισμένοι – δηλαδή, αντιδρούν διαφορετικά, συχνά σε αντίθετες κατευθύνσεις, στις επιρροές της αγοράς.

Η πτώχευση της Thomas Cook θα αναστατώσει μεν ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης αλλά ίσως μας κάνει να καταλάβουμε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη μονόπλευρη ανάπτυξη του τουρισμού. 

Χρειάζονται και άλλες είδους επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της Κρήτης, οι οποίες θα λειτουργούν εξομαλυντικά όταν ένας άλλος οικονομικός κλάδος του νησιού δεν πηγαίνει καλά. Επενδύσεις οι οποίες δεν θα είναι απολύτως συσχετισμένες με τον τουρισμό. Δηλαδή, θα αντιδρούν διαφορετικά, συχνά σε αντίθετες κατευθύνσεις, στις επιρροές της αγοράς.

Σε αυτό θα συμβάλλει ο κλάδος των υδρογονανθράκων της Κρήτης και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Του Σωτήρη Καμενόπουλου

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ




Αναδημοσίευση από hania.news

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Στην Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία γενικότερα δεν έχουμε να αντιμετωπίζουμε τις σοβαρές επιπτώσεις που προκάλεσε η οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook. 

Μέσα στην ατυχία μας, καθώς το καλοκαίρι την Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Νότια Πελοπόννησο, έχουμε την τύχη στην Χαλκιδική να μην πάσχουμε από την "ολλανδική ασθένεια" αυτών των περιοχών, αφού η οικονομία του τόπου δεν είναι εξαρτημένη αποκλειστικά από τον τουρισμό ένεκα και των κορυφαίων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει με την παράλληλη ανάπτυξη και συνύπαρξη ποικίλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η κανονιά της Thomas Cook μακάρι να φτάσει και στα αυτιά και κατ' επέκταση στο μυαλό εκείνων που δαιμονοποιούν άκριτα ή προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (πχ μεταλλευτική), επειδή δήθεν εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής.

Πρόκειται για μια τεράστια ανακρίβεια που αγγίζει τα όρια του ιστορικού ψεύδους, την στιγμή μάλιστα, που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δώσουν στους φορείς και την κοινωνία ολοκληρωμένες προτάσεις, για το πως θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό σε παγκόσμιο επίπεδο το υπάρχον τουριστικό προϊόν, που αν μη τι άλλο αδικεί την Χαλκιδική, τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματα της. Αν και εφόσον αυτό το ενδιαφέρον για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη δεν είναι προσχηματικό.

Σε κάθε περίπτωση, κάλλιο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν... Ας το έχουμε κατά νου.