Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 ΑΙΩΝΩΝ

Η περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής πέρα από τις συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές της διαθέτει και ένα παγκοσμίου βεληνεκούς ιστορικό και πολιτιστικό δυναμικό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πλούσιο υπέδαφος της σε ορυκτά και μέταλλα.

Αυτή η πολυδιάστατη συνύπαρξη 25 και πλέον αιώνων με τον οικουμενικό χαρακτήρα αποτέλεσε τον πυρήνα ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου του Dr. Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη, βάσει του οποίου προτείνεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, μέσα από ένα πλέγμα συντονισμένων δράσεων από κράτος και επίσημους φορείς να ενταχθούν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, παράλληλα με την τρέχουσα παραγωγική τους ισχύ και δραστηριότητα.

Μάλιστα, ο κ. Αρβανιτίδης ως εχέγγυο εφικτούς υλοποίησης του εν λόγω εγχειρήματος παραπέμπει πάσα ενδιαφερόμενο στο ζωντανό παράδειγμα της Σουηδίας, με την ένταξη του ιστορικού μεταλλείου χαλκού-χρυσού-αργύρου, “Falugruva” (https://www.falugruva.se/en/), μεταξύ των 1073 μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη λίστα της UNESCO.

Στους χώρους αυτού του Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και ευρύτερα πραγματοποιείται εκτεταμένη κοιτασματολογική έρευνα από την Γεωλογική Υπηρεσία Σουηδίας (αντίστοιχης του εν Ελλάδι ΙΓΜΕ), ενώ σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων βρίσκεται το ενεργό μεταλλείο ψευδαργύρου-μολύβδου-αργύρου-χαλκού-χρυσού “Garpenberg”.

Την πρόταση του διεθνούς Έλληνα επιστήμονα, μπορεί να την μελετήσει όποιος επιθυμεί στην ανάρτησή του εδώ: 

http://greenminerals.blogspot.com/2020/08/unesco.html

Κατά την γνώμη μας, εκτός από εμπεριστατωμένη, η εν λόγω πρόταση περιέχει ρεαλισμό και δικαιοσύνη.

Και αυτό γιατί στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδική απαντάται διαχρονικά το μοναδικό φαινόμενο της υγιούς συνύπαρξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας με πλειάδα άλλων παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Μέσω της ιστορίας και της αρχαιολογίας έχει καταγραφεί η καταλυτική συμβολή της εξορυκτικής και μεταλλουργικής διαδικασίας στην ανάπτυξη του Βασιλείου των Μακεδόνων, όπου σε συνδυασμό με την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τις Ινδίες και με την ταυτόχρονη επικράτηση και διάδοση των ιδεών και των σκέψεων του Σταγειρίτη Φιλοσόφου του Αριστοτέλη, τα εντυπωσιακά παράγωγα αυτής της κοινής σύμπλευσης απέκτησαν οικουμενικό βεληνεκές που διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας.

Είναι ένας από τους πολλούς λόγους και ίσως ο σημαντικότερος που καθιστά απολύτως δίκαιη της αναγνώριση μέσω της UNESCO της συμβολής αυτής της γωνιάς της ακτινοβολούσας Ελληνικής Γης στον παγκόσμιο πολιτισμό με σημείο αναφοράς τα Μεταλλεία Κασσάνδρας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Η μαγιά αυτής της μοναδικής κληρονομιάς διατηρεί την φρεσκάδα της μέχρι και σήμερα, καθώς τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παραμένουν διαρκής πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού για ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο.

Να υπενθυμίσουμε πως εδώ, ένας άλλος σπουδαίος Έλληνας, ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε τον διασημότερο ήρωα του. Τον Αλέξη Ζορμπά, που δεν ήταν άλλος από τον μεταλλωρύχο Γιώργο Ζορμπά, ο οποίος έζησε και έκανε οικογένεια δουλεύοντας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Αυτή είναι ιστορία και ο πολιτισμός μας και μπορούμε να την αναδείξουμε. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που έχουμε είναι πολλές, και αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε, μέσω συνεννόησης και υγιών συνεργασιών πολιτείας, ιδιωτικού τομέα και τοπικής κοινωνίας