Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

LOCKDOWN ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ?

Εκτός από τον covid - 19 που όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες ήρθε για να μείνει στην ζωή μας, μαζί με τα γενικευμένα η στοχευμένα lockdowns, εως ότου βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση του, στο εξωτερικό φαίνεται πως έχει ανοίξει και μια άλλη συζήτηση αναφορικά με την χρησιμοποίηση καραντίνας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Σε σχετικά δημοσιεύματα που φέρουν την υπογραφή επιστημόνων που υποστηρίζουν πως ο πλανήτης ζει τα επίχειρα της κάκιστης διαχείρισης και αντιμετώπισης όλων των παραμέτρων που οδηγούν ταχύτατα στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται πως η αποφυγή αυτού του σεναρίου θα απαιτήσει έναν πράσινο οικονομικό μετασχηματισμό και επομένως μια ριζική αναθεώρηση της εταιρικής διακυβέρνησης, των χρηματοοικονομικών πρακτικών, της πολιτικής και των ενεργειακών συστημάτων.

Αν λοιπόν υπάρξει ένας διευρυμένος συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή μια "πράσινη οικονομική μεταμόρφωση", τότε ίσως θα αποφευχθούν τέτοιου τύπου δραματικές παρεμβάσεις.

Εντός αυτού του θεωρητικού πλαισίου πιστεύεται πως η κλιματική κρίση δεν διαφέρει από τις κρίσεις υγείας και οικονομίας που προκαλούνται από την πανδημία του covid -19. Αλλά οι τρεις κρίσεις όπως και οι λύσεις τους είναι αλληλένδετες και γι' αυτό τον λόγο προτείνεται μια αλλαγή του καπιταλιστικού μοντέλου οικονομίας με μείωση για παράδειγμα στην κυκλοφορία των ΙΧ ή στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος για μια "πράσινη όσο και καλή ζωή".

Αν λοιπόν υπάρξει ένας διευρυμένος συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή μια "πράσινη οικονομική μεταμόρφωση", τότε ίσως θα αποφευχθούν τέτοιου τύπου δραματικές παρεμβάσεις.

Εντός αυτού του θεωρητικού πλαισίου, αναφέρεται επιπλέον πως η κλιματική κρίση δεν διαφέρει από τις κρίσεις υγείας και οικονομίας που προκαλούνται από την πανδημία του covid -19.

Αλλά αυτές οι μείζονες τρεις κρίσεις, όπως και οι λύσεις τους, είναι αλληλένδετες και γι' αυτό τον λόγο προτείνεται μια αλλαγή του καπιταλιστικού μοντέλου οικονομίας με μείωση για παράδειγμα στην κυκλοφορία των ΙΧ ή στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος για μια "πράσινη όσο και καλή ζωή".

Αναμφίβολα πρόκειται για ριζοσπαστικές προτάσεις που μένει να δούμε αν θα γίνουν αποδεκτές ή όχι από κυβερνήσεις χωρών στο άμεσο ή μακρινό μέλλον.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιό δυστοπικό μέλλον από αυτό δεν υπάρχει από που περιγράφει το αγγλικό άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή φέτος που κάποιοι θα κάψουν και τα παπούτσια τους στις σόμπες για να ζεσταθούν θα σκεφτούν να μας βάλουν σε καραντίνα για την σωτηρία του περιβάλλοντος;Δεν σκέφτονται ότι ο κόσμος μέσα στα σπίτια του θα κάψει ότι βρεί για να μπορέσει να ζεσταθεί,αν δεν έχει δουλειά και είναι στην ανεργία;
Τι τρέλα είναι αυτή;

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιες θεωρίες οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού για μια "καλή πράσινη ζωή" συγνώμη αλλά θεριεύουν τους συνωμοσιολόγους και όλους όσους δεν πιστεύουν σε κορόνα και κλιματική αλλαγή.
Είναι τρελά πράγματα που αγγίζουν και ξεπερνούν τα όρια του ολοκληρωτισμού