Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑ: "ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ" ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΣΙΩΝ

Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που με έναν καλό λόγο ή με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού τίμησαν την Γυναίκα είτε ως πρόσωπο, είτε ως ιδέα, ανήμερα του Παγκόσμιου Εορτασμού της που έχει θεσπιστεί κάθε χρόνο για τις 8 Μαρτίου.

Τώρα όμως που τα φώτα της λάμψης έφυγαν μαζί με τις αποδοθείσες τιμές, ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή να υπενθυμίσουμε γιατί το "τιμώμενο πρόσωπο", που για άλλον είναι η μάνα, για άλλον η σύζυγος, η κόρη ή η γιαγιά, του οφείλονται σεβασμός και τιμές κάθε μέρα και κάθε στιγμή.

Οι παραπάνω γραμμές δεν αντλούνται από πηγές υπερβολής, αλλά από τις ίδιες πηγές της καθημερινότητας, που για πολλές γυναίκες λόγω κορωνοϊού έγινε ακόμη πιο σκληρή και δύσκολη.

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Η… θεραπεία της καραντίνας απέναντι στον covid -19, ίσως αποτέλεσε το πιο δραστικό εμβόλιο παραγωγής… σωμάτων  σεβασμού και αναγνώρισης απέναντι στην εξ αποστάσεως ιδέα που διατηρούσαν πολλοί εξ ημών για την καθημερινότητα – κανονικότητα της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας και συζύγου.

Χάρη στην καραντίνα λοιπόν, πολλοί σύζυγοι και γιοί μπόρεσαν να αντιληφθούν, πως η ζωή μιας γυναίκας δεν ανταποκρίνεται στο πάλαι ποτέ σλόγκαν: «καφέ, τσιγάρο και κουτσομπολιό μέχρι τελικής πτώσης», αλλά σε ατέλειωτες μάχες σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα για να έρθουν σε μια ευθεία οι ποικίλες υποχρεώσεις που απορρέουν από την φροντίδα των παιδιών, των παππούδων, του σπιτιού και της εξτρά 8ωρης τηλεργασίας, αν υπάρχει…

Το «αν υπάρχει» μπορεί να ακούγεται κάπως, όμως δεν θα έπρεπε να λογίζεται έτσι, καθώς η μητρότητα και η συνεπής και χρόνια φροντίδα ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, ασχέτως αν είναι γονείς ή παππούδες θα έπρεπε να αμείβεται κανονικά ως επάγγελμα ύψιστης κοινωνικής σημασίας και συνεισφοράς από μια δίκαιη πολιτεία που ξέρει να αναγνωρίζει και να ανταμείβει πολίτες με θυσιαστική προφορά.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΧΤΙΖΕΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ 

Ένα είναι βέβαιο. Η σύγχρονη γυναίκα δεν παίζει. Για την ακρίβεια, ξέρει να παίζει και να ανταποκρίνεται με θαυμαστή επάρκεια σε κάθε ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει. 

Εκπαιδεύεται και μορφώνεται για να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, ρόλο ηγέτη που με την παρουσία του εμπνέει τους γύρω του για κοινούς στόχους, οικοδομώντας νέα παραδείγματα ζωής και υψηλού επιπέδου επαγγελματικής ευθύνης, όπου δεν έχουν καμία θέση προσωπικές ατζέντες και φθηνοί τακτικισμοί.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η Γυναίκα του 21ου αιώνα εκτός από το να κουμαντάρει με επιτυχία αεροσκάφη, πλοία, βαρέα οχήματα, επιχειρήσεις μπορεί και να πατάει στα πόδια της και να παράγει υπεραξία με την επαγγελματική παρουσία της σε χώρους που μέχρι και σήμερα θεωρούνται αμιγώς ανδροκρατούμενοι.

Ένας τέτοιος χώρος είναι αυτός της βαριάς βιομηχανίας, όπου οι άνδρες δικαιολογημένα λόγω και της φύσης της εργασίας είναι πολύ περισσότεροι στο κομμάτι των βαρέων εργασιών πχ. Μεταλλωρύχοι. Οι γυναίκες όμως χρόνο με τον χρόνο κερδίζουν όλες και περισσότερες θέσεις εργασίας και καλά αμειβόμενες μάλιστα.

Για παράδειγμα είναι γεγονός πως μια μεταλλευτική βιομηχανία, όσο ανάγκη έχει τους μεταλλωρύχους, άλλο τόση ανάγκη έχει τους εργατοτεχνίτες, το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό. Είναι ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο.

Γεωλόγοι, Μηχανικοί Μεταλλειολόγοι, Χημικοί Περιβάλλοντος, Βιολόγοι, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Λογίστριες, Γραμματείς είναι μόνο μερικές ειδικότητες από την πληθώρα επαγγελμάτων που με την παρουσία τους κοσμούν την μεταλλευτική δραστηριότητα και δημιουργούν τις βάσεις για να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες στο άμεσο ή προσεχές μέλλον αυτή την ανηφορική οδό της καταξίωσης.

Σ όλες αυτές τις Κυρίες, τις Μητέρες, τις Συζύγους αλλά και τις Γιαγιάδες θα αξίζει πάντοτε αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, που μέσα σε όλες τις άλλες μείζονες υποχρεώσεις που έχουν καταφέρνουν να σταθούν όρθιες και σε δύσκολες επαγγελματικές πίστες, χωρίς να χάνουν ή να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις αξίες και τις αρχές τους.

Υποκλινόμαστε.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα βαριά επαγγέλματα να βάλετε τη μάνα, τη σύζυγο και την κόρη μεταλλωρύχου.
Μόνο αυτές ξέρουν την αγωνία που ζουν κάθε μέρα μέχρι να γυρίσει ο άνθρωπος τους στο σπίτι.

Τσιφούτης Τάσος είπε...

Στη Βουλγαρία που πήγαινα παλιότερα για δουλειά της επιχείρησης που εργάζομαι, στο εργοστάσιο εκείνο συναντούσα γυναίκες που ήταν χειριστές γερανών, ανυψωτικών μηχανημάτων, οδηγοί ειδικών οχημάτων, κ. α.,οι κυβερνήσεις της τότε Βουλγαρίας και της σημερινής, της χρησιμοποιούν σε βοηθητικές θέσης εργασίας αντί για άνδρες στη βαριά βιομηχανία τους.