Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΧΤΙΖΕΙ ΑΞΙΕΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ…

Το 1970 ο Φρέντυ Γερμανός μέσα στις σελίδες του βιβλίου του, «Σκέψου πριν το αγοράσεις» είχε γράψει κάτι που μισό αιώνα αργότερα, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το κυρίαρχο μήνυμα της γυναικείας προσφοράς σε κάθε πτυχή της σύγχρονης καθημερινότητας, που δυστυχώς στερείται κυριολεκτικά και μεταφορικά κάθε μορφή χρήσιμης και θετικής ενέργειας. Εκτός βέβαια της πολεμικής. Έγραφε λοιπόν ο κ. Γερμανός:

«… Χάρις στο παιδί του λαού (αναφέρεται στον ηθοποιό Νίκο Ξανθόπουλο) το Ελληνικό σινεμά, απέκτησε την πρώτη υδροηλεκτρική ενέργεια του κόσμου: Τα γυναικεία δάκρυα…».

Πόσο δίκιο και αλήθεια εμπεριέχουν αυτές οι γραμμές; Εκτός μυθοπλασίας και 7ης τέχνης δηλαδή στην σκληρή καθημερινότητα, δεν συνιστούν «την πρώτη υδροηλεκτρική ενέργεια του κόσμου» τα δάκρυα μιας Μάνας; Μιας Συζύγου, ή μιας εργαζόμενης Γυναίκας που δοκιμάζει χαρές ή απογοητεύσεις; Και όχι μόνο…

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η πάντα καλώς εννοούμενη ενέργεια, που εκπέμπεται μέσα από μια συγκροτημένη γυναικεία προσωπικότητα δεν πηγάζει μόνο και ούτε ορίζεται βέβαια μέσα από δάκρυα. Αλλά κυρίως από μεγάλες ιδέες, υψηλούς στόχους και αίσθημα ευθύνης.

Η Γυναίκα του σήμερα εκπαιδεύεται και μορφώνεται για να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, ρόλο ηγέτιδας που με την παρουσία της ενεργοποιεί τους γύρω της για κοινούς στόχους, οικοδομώντας νέα πρότυπα επαγγελματικής στάσης και ζωής, όπου δεν έχουν καμία θέση προσωπικές ατζέντες εξυπνακισμοί και τακτικισμοί.

Εδώ ίσως βρίσκεται και η «μεγάλη επανάσταση» που φέρνει μια γυναίκα μέσα σε εταιρικές και συνεργατικές κοινότητες. Αγωνίζεται κυρίως για τον κοινό εταιρικό σκοπό και όχι για την απόκτηση εξουσίας. Όμως στην πραγματικότητα, η μεγάλη ανάγκη που προκύπτει ειδικά για τον εταιρικό κλάδο, είναι να ξεπεραστούν ορισμένα στερεότυπα, για να μπορέσει να υπάρξει ισορροπία. Στατιστικές μελέτες δείχνουν πως ο δημόσιος τομέας ακόμη και στις μέρες μας παραμένει περισσότερο φιλικός για τις γυναίκες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν παραγωγικές δραστηριότητες σε πάλαι ποτέ ανδροκρατούμενα άβατα, που η γυναίκα χρόνο με το χρόνο αποκτάει σημαντικές θέσεις και ανάλογους ρόλους, όπως για παράδειγμα στην μεταλλευτική βιομηχανία.

Ο ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στην Χαλκιδική και ειδικότερα στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός, η αρχή της ισότητας των δυο φίλων βρίσκει την απόλυτη έκφραση και τον σεβασμό της, καθώς η εταιρεία δείχνει ήδη την εμπιστοσύνη της σε όλο και περισσότερες γυναίκες που δείχνουν εξαιρετικά ικανές και σημαντικές, τόσο για την επίτευξη των εταιρικών οικονομικών στόχων, όσο και στην αφοσίωση αλλά και ταυτόχρονη διάδοση των εσωτερικών κανόνων αρχών και αξιών.

Επιλέξαμε 2 παραδείγματα. Το πρώτο παράδειγμα είναι της Κυρίας Ελευθερίας Βαγκλή, η οποία είναι μητέρα 2 παιδιών και επικεφαλής γεωλόγος στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης καμπάνιας της Ελληνικός Χρυσός για την θέση και την σημασία των ορυκτών πόρων στην καθημερινότητα μας, μεταξύ άλλων είχε πει τα εξής:

«Όταν ξεκίνησα το 1998 να κατεβαίνω στις υπόγειες στοές προκειμένου να συλλέξω τη γεωλογική πληροφορία του μεταλλείου, ήμουν μια από τις ελάχιστες γυναίκες που το έκαναν αυτό.

Με την πάροδο των χρόνων έχουμε δει πολύ περισσότερες γυναίκες να έχουν ενταχθεί στη βιομηχανία των ορυχείων σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα με επιτυχία. Πιστεύω ότι ο κλάδος συνειδητοποιεί επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Τα ορυκτά δεν έχουν και δεν ξεχωρίζουν φύλο. Είναι εκεί, στα βάθη της γης και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα εξορύξουμε και να μας προσφέρουν απλόχερα το θησαυρό τους».

Το δεύτερο παράδειγμα ισχυρής γυναικείας παρουσίας και προσφοράς μέσα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας  είναι της μεταλλειολόγου μηχανικού Ειρήνης Ψυχάρη, η οποία συν τοις άλλοις είναι μέλος της Ομάδας Διάσωσης της Ελληνικός Χρυσός.

Η Κυρία Ψυχάρη είναι η πρώτη πιστοποιημένη Ελληνίδα διασώστρια, κάτι που της παρέχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Το πιστοποιητικό της το έλαβε το 2017 μετά από εκπαίδευση 2 εβδομάδων. Ερωτηθείσα για τους λόγους που πήρε αυτές τις αποφάσεις ζωής είπε τα εξής:

«Πήρα την απόφαση να συμμετάσχω στην ομάδα διάσωσης επειδή ήθελα να μπορώ να βοηθήσω τους συναδέλφους μου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», λέει, σημειώνοντας την πολύτιμη γνώση των διαδικασιών και των κανονισμών που κέρδισε καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Η Ειρήνη μπόρεσε να δοκιμάσει τις ηγετικές της ικανότητες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γεγονός που δημιούργησε την εμπιστοσύνη στις δικές της ικανότητες, όπως τονίζει και η ίδια

«Είχα την ευκαιρία να ηγηθώ της ομάδας δύο φορές. Όντας ο αρχηγός της ομάδας, συνειδητοποίησα ότι έχω την ικανότητα να είμαι ήρεμη και να εκτελώ υπό πίεση σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Επίσης απέκτησα πολύτιμες επικοινωνιακές δεξιότητες  ανακαλύπτοντας πως« είμαι πολύ πιο δυνατή από όσο σκέφτομαι».

Η δέσμευση και η αφοσίωση της Ειρήνης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης που έλαβε καθοδηγούνται από την πεποίθησή της ό,τι "η ζωή είναι το πιο πολύτιμο πράγμα". Και έχει απόλυτο δίκιο.

Ένα δίκιο που βρίσκει λιμάνι και από τις πρακτικές που εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα η ίδια η Ελληνικός Χρυσός για την τήρηση της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζόμενων της εντός και εκτός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων. 

Όσο πολύτιμη είναι η ζωή, άλλο τόσο πολύτιμη είναι η δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς φύλων εντός του εργασιακού χώρου. Και αυτό στα Μεταλλεία Κασσάνδρας γίνεται πράξη, καθώς σύμφωνα με την έκθεση ΕΚΕ του 2020 η παρουσία εργαζόμενων γυναικών πλήρους απασχόλησης υπερβαίνει πλέον το 12%.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2020, από τις προσλήψεις που έκανε η Ελληνικός Χρυσός το 22,7 % ανήκαν στο γυναικείο φύλο, κάτι που αν μη τι άλλο μαρτυρά την εδραίωση της γυναικείας παρουσίας σ΄ ένα τόσο απαιτητικό, δύσκολο μα και καινοτόμο κλάδο όπως ο μεταλλευτικός.

Μακάρι το παράδειγμα της Ελληνικός Χρυσός να γίνει ο "χρυσός κανόνας" στο μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα της πατρίδας μας.