Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ: ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ

Πολύ δίκαιη και σωστή η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, όπου ζήτησε την δημοσιονομική αποσύνδεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας.

Οι λόγοι αυτής της παρέμβασης δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. Η ωραιότερη ευρωπαϊκή χώρα του νότου (τουλάχιστον) δεν έχει για γείτονες την Ελβετία ή το Πριγκηπάτο του Μονακό.

Μετά όμως από αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία πιστεύουμε πως δεν θα πέσει στο κενό, αναρωτιόμαστε, μήπως έφτασε η στιγμή σε μια επόμενη σύνοδο κορυφής να τεθεί επί τάπητος, το φλέγον στην κυριολεξία ζήτημα της αξιοποίησης των ορυκτών – ενεργειακών πόρων που διαθέτει η Ελλάδα, εντασσόμενο στην ανάγκη απεξάρτησης της Ε.Ε από την Ρωσική ενεργειακή ισχύ;

Η δήλωση του πρωθυπουργού για αξιοποίηση κοιτασμάτων με οικονομικό ενδιαφέρον, κατά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για την πληθωριστική ακρίβεια, πιστεύουμε πως πρέπει να αγκαλιαστεί πολιτικά από το σύνολο των χωρών της Ε.Ε, εάν η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια παραμένει κορυφαίο ζητούμενο τόσο για την τρέχουσα όσο και για επόμενες κρίσεις, που κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει.

Στην δική μας πραγματικότητα, η ξέφρενη ακρίβεια σε όλα τα είδη, εξαιτίας του παγκόσμιου ενεργειακού Αρμαγεδδώνα,  που απογείωσε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας μας φέρνει ενώπιων των σοβαρών παραλείψεων και των συνεπειών τους, που υπήρξαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην χώρα μας, που συνοψίζονται στην εξής μεγάλη αλήθεια: ξεχάσαμε να παράγουμε και να εξάγουμε πρώτες ύλες με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Μας προέκυψαν και τα ευρωπαϊκά χρονικά ορόσημα της απανθρακοποίησης και τώρα που μαζεύτηκαν όλες οι κρίσεις μαζί, στην Ελλάδα τουλάχιστον, εμφανίζαμε «δεύτερες σκέψεις» ως προς την αντιμετώπιση τους με ιδίους πόρους, μέχρι χθες όμως όταν και ο Πρωθυπουργός αυτές τις σκέψεις τις έθεσε στο περιθώριο.

Και πολύ σωστά, κατά την γνώμη μας, όταν την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με όρους ρεαλιστικής πολιτικής προσέγγισης έσπασε το «ταμπού του λιγνίτη» δηλώνοντας πως λόγω της ασύμμετρης ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, υπό σοβαρούς όρους και  προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να προβούμε ως κοινότητα στην επαναχρησιμοποίηση του.

Ομοίως και στις ΗΠΑ. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος κάνει έκκληση  στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας να αυξήσουν την παραγωγή τους, καθώς θα λείψει από τα ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας το 8 με 10% που κάλυπτε το Ρωσικό πετρέλαιο ένεκα του εμπάργκο που επέβαλε ο Τζό Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο της κάλυψης αυτού του κενού και να μέχρι να πληρωθεί, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει κανένα ενδοιασμό να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με Καράκας και Τεχεράνη για να βρει τις αναγκαίες ενεργειακές λύσεις και καλύψεις.

Σε ότι μας αφορά, η βιαστική απολιγνιτοποίηση αποδείχθηκε μη ενεργειακά ορθή. Στο ίδιο συμπέρασμα, καταλήγουν και για τους εγχώριους υδρογονάνθρακες ακόμη και εκείνοι οι  παράγοντες που δεν έβλεπαν με θετικό μάτι την αξιοποίηση τους εξαιτίας μιας σειράς αιτιών, που προκαλούσαν, αν μη τι άλλο, και μια κλιμάκωση στην δαιμονοποίηση της εξόρυξης ορυκτών πρώτης γραμμής.

Ορυκτά όπως  το νικέλιο, ο χαλκός, ο χρυσός που ατυχείς θεωρίες και αντίστοιχες πολιτικές πρακτικές δεν επέτρεψαν την έγκαιρη αξιοποίηση τους, που αν ξέφευγε από τους ελληνικούς χρόνους ωρίμανσης, η οικονομία μας θα είχε επιπλέον μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην φαρέτρα της που στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία θα μπορούσαν κάλλιστα να στηρίξουν ακόμη περισσότερο και τις δημοσιονομικές ανάγκες τους κράτους, αλλά κυρίως και της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση με την σύναψη της επενδυτικής συμφωνίας με την Ελληνικός Χρυσός τον Μάρτιο του 2021 έστειλε το μήνυμα που περίμεναν οι αγορές, τα ελληνικά και τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια. Εξίσου, πολλοί εξέλαβαν ως ανάλογο σήμα την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. 

Ο κόσμος μας από τις 26 Φεβρουαρίου 2022 άλλαξε. Μόνο ο πρωτογενής τομέας (εξορυκτική και αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα) θα μας κρατήσει όρθιους σ’ αυτές τις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται ταχέως.

Η πολιτική βούληση υπάρχει. Οι ορυκτοί πόροι της Ελλάδας είναι κάτω από τα πόδια της και πρέπει να βγουν στο φως. Πάνω απ' όλα με σχέδιο και στρατηγική. Το αύριο είναι σήμερα.



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όποιο κομμα και αν κυβερνήσει την Ελλάδα να μην διανοηθεί να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες και την εξόρυξη αερίου. Εγιναν εγκλήματα μέχρι σήμερα που δεν πρέπει να επαναληφθούν.Επιτέλους λογική και όχι άλλες φούσκες.Με λύπη μου το λεω.Θα περάσει πείνα ο τόπος και ο πλανήτης φυσικά.