Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

Η επίσκεψη πριν λίγες ημέρες της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με την επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, αλλά και του πρωθυπουργού την Τρίτη στη Ρεβυθούσα έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Το ζητούμενο είναι αν θα δοθεί όπως λέει ο πρωθυπουργός ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα. Όμως το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται ένα σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συντονισμένη λύση στο πρόβλημα. 

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι ο ορισμός ενός ανώτερου ορίου στην αποζημίωση που λαμβάνουνοι παραγωγοί για κάθε τεχνολογία, είτε μιλάμε για υδροηλεκτρικά, είτε για ΑΠΕ, είτε για φυσικό αέριο, είτε για λιγνίτη. 

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως εάν μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο, τότε θα μπορούσε να επιστρέψει η χονδρική τιμή του ρεύματος στα περσινά επίπεδα. Στόχος είναι το κόστος στις τιμές λιανικής του ρεύματος να αγγίζουν τα 16 με 17 λεπτά του ευρώ ανά kWh, μετά την εφαρμογή των μέτρων

Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ.  Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης ήδη έχουν γίνει ορατές στη χώρα μας. Τόσο στις έρευνες που δείχνουν συρρίκνωση της κατανάλωσης, όσο και στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται πως το πρόβλημα απαιτεί σύντομα αποφάσεις.

Παράλληλα, εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα της πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα. Όπως είχαμε αναφέρει βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση κόστους - οφέλους και θα ακολουθήσει διαγωνισμός, με την πλωτή μονάδα να έχει δυναμικότητα 150.000 κυβικά μέτρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ καταλήγει στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός δεξαμενόπλοιου για διάστημα 12 μηνών.

Αναδημοσίευση από energia.gr