Κυριακή 3 Απριλίου 2022

ΗΠΑ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ - ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Μεγάλο στοίχημα για τις ΗΠΑ και για τα κράτη-μέλη του ΙΕΑ είναι η αποδέσμευση τεράστιων ποσοτήτων από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε βάθος εξαμήνου ώστε να περιοριστούν οι τιμές του βαρελιού που πλήττουν τους απανταχού καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ προβαίνουν πλέον με απόφαση Μπάιντεν σε άντληση 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως για περίοδο έξι μηνών, μια ποσότητα άνευ προηγουμένου που προβλέπεται να απομειώσει σημαντικά τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, καθώς αντιστοιχεί σε ποσοστό 31,7% επί του συνόλου τους.

Η στόχευση του Αμερικανού προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτική στη φύση της, καθώς φέτος διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές σε Γερουσία και Κογκρέσο, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν συντριπτική ήττα των Δημοκρατικών. Η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η κοινή γνώμη δείχνει να του επιρρίπτει ευθύνες για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και το υψηλό κόστος.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ ακολουθούν τόσο η Βρετανία, όσο και τα μέλη του ΙΕΑ από την Ασία, καθώς ήδη προχωρούν σε αντίστοιχες αποφάσεις για τα δικά τους στρατηγικά αποθέματα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η τιμή του βαρελιού δεν δείχνει να ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην είδηση, καθώς το Brent υποχώρησε από τα 114 στα 100 δολάρια προτού επανέλθει κοντά στα 105, ένα ούτως ή άλλως υψηλό επίπεδο.

Ο λόγος είναι ότι η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων θεωρείται ένα χαρτί που μπορεί να παίξει κανείς μόνο μια φορά και η αγορά το γνωρίζει. Παράλληλα, το να ενισχυθεί η προσφορά πρόσκαιρα κατά 2 εκατ. βαρέλια με τον τρόπο αυτό δεν είναι το ίδιο σαν να προστίθεται παραγωγή 2 εκατ. βαρελιών. Μοιάζει περισσότερο με ένα δάνειο το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφεί, πιθανώς και με "τόκο" αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι τιμές μετά από έξι μήνες.

Παράλληλα, η χρήση των αποθεμάτων υποτίθεται ότι πρέπει να αποφασίζεται για την αντιμετώπιση διαταραχών στην προσφορά του πετρελαίου και όχι για να αντιμετωπίσει ζητήματα στην τιμή του. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα είναι κατά βάθος δομικής φύσης και όχι μια συγκυριακή διαταραχή και αποδίδεται περισσότερο στη χρόνια αποεπένδυση στην παραγωγή και λιγότερο στις γεωπολιτικές εντάσεις.

Σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, άκρως ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Αρ. Στεφάτος, στο Power & Gas Forum και δείχνουν ότι μονάχα η αποεπένδυση που σημειώθηκε στην παραγωγή υδρογονανθράκων το έτος 2020 οδήγησε σε απομείωσή της κατά 3,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή ακριβώς την ίδια ποσότητα που διαθέτει σήμερα ως "μαξιλαράκι" παραγωγής ο ΟΠΕΚ. Αν λάβουμε υπόψη και την αποεπένδυση των υπολοίπων ετών, αντιλαμβάνεται κανείς τις δραστικές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια παραγωγή.

Το όλο ζήτημα έχει και ενδιαφέρουσες γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς την ίδια στιγμή που τα κράτη του ΙΕΑ αντλούν από τα στρατηγικά τους αποθέματα, η Κίνα είναι σε θέση να διατηρεί τα δικά της ή και να τα αυξάνει χρησιμοποιώντας βαρέλια από τη Ρωσία τα οποία πληρώνει φθηνότερα.

Τέλος, η απόφαση των ΗΠΑ και του ΙΕΑ στη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως να σημαίνει ότι μια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα απέχει ακόμα. Η πιθανή επιστροφή της ιρανικής παραγωγής στη διεθνή αγορά εκτιμάται ότι θα πρόσθετε ποσότητες 0,5-1 εκατ. βαρελιών άμεσα και ακόμα περισσότερες σε ορίζοντα ενός έτους, ασκώντας σημαντική καθοδική πίεση στις τιμές.

Αναδημοσίευση από energypress.gr