Σάββατο 9 Απριλίου 2022

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Ρήτρα πετρελαίου στην τιμή των αγροτικών προϊόντων σχεδιάζει να θέσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, η ελληνική βιομηχανία. Να συνδέσει δηλαδή ευθέως το κόστος καυσίμου με την τιμή που θα καταβάλλει στους παραγωγούς όταν παραδώσουν το προϊόν τους προκειμένου επί της ουσίας να καλύψει ένα μέρος του σημαντικά αυξημένου φέτος ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, αυτή την εποχή γίνονται συζητήσεις μεταξύ βιομηχανίας τομάτας και ομάδων παραγωγών ώστε να ποσοτικοποιηθεί η σύνδεση της συμβολαιακής τιμής της τομάτας με την τιμή του πετρελαίου κατά την περίοδο της συγκομιδής, από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο.

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται τώρα για δύο κυρίως λόγους:

  • αφενός η καλλιέργεια της τομάτας γίνεται αποκλειστικά με συμβολαιακή γεωργία
  • κι αφετέρου το κόστος παραγωγής έχει φέτος, λόγω κυρίως της ενέργειας, αυξηθεί σημαντικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιδότηση σχεδιάζεται να καλύψει, σε πρώτη φάση, τους παραγωγούς τομάτας σε απομακρυσμένες από τα εργοστάσια περιοχές, στις περιπτώσεις δηλαδή, όπως η Κωπαΐδα και οι Σέρρες, κατά τις οποίες το μεταφορικό κόστος είναι υψηλότερο. Ανάλογα, όμως, των εξελίξεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα επέκτασης και σε  παραγωγούς άλλων περιοχών.

Ως βάση σχεδιάζεται να τεθεί η περυσινή τιμή του πετρελαίου, ήτοι 1,5 ευρώ το λίτρο και προβλέπεται αύξηση της τιμής της τομάτας:

  • κατά 1,5-2 ευρώ τον τόνο εφ’ όσον η τιμή του πετρελαίου (πάντοτε κατά την περίοδο της συγκομιδής) κυμανθεί μεταξύ 1,51 -1,70 ευρώ το λίτρο
  • κατά 3 ευρώ ίσως και περισσότερο εφ’ όσον η τιμή υπερβεί το 1,71 ευρώ το λίτρο.

Η επιδότηση θα πιστώνεται στην ομάδα παραγωγών, η οποία με τη σειρά της  θα τη διανέμει στους παραγωγούς καλύπτοντας μέρους του κόστους μεταφορικών όσο και συγκομιδής.

Δίδυμες αυξήσεις σε κόστος παραγωγής και τιμές παραγωγού

Η κίνηση αυτή της βιομηχανίας έρχεται μετά την εκτιμώμενη εκτίναξη του κόστους παραγωγής στη βιομηχανική τομάτα, από περίπου 600-800 ευρώ το στρέμμα έως και τα 1.050-1.100 ευρώ κι ενώ έχει ήδη αυξηθεί και η προσφερόμενη τιμή στους παραγωγούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 250-270 ευρώ το στρέμμα υπολογίζεται το κόστος της μεταφοράς από το χωράφι στο εργοστάσιο, ενώ επιπλέον 110 ευρώ τα έξοδα της συλλεκτικής μηχανής. Σ’ αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το σημαντικά αυξημένο ενεργειακό κόστος (η τομάτα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό), το οποίο βεβαίως ποικίλει ανάλογα με το χωράφι και την περιοχή.

Από την άλλη πλευρά η τιμή της τομάτας έχει αυξηθεί από 92 ευρώ τον τόνο πέρυσι στην περιοχή των 105-110 ευρώ κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, μεγάλη βιομηχανία προσφέρει στους παραγωγούς:

  • για το 50% της παραγωγής (περίπου 5 τόνους το στρέμμα), 110-120 ευρώ, ανάλογα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ημερομηνία παράδοσης,
  • ενώ για την υπόλοιπη παραγωγή την τιμή αγοράς όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε, η οποία, όμως, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της κατώτατης τιμής ασφάλειας 90-100 ευρώ, επίσης ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το χρόνο παράδοσης.

Στις προαναφερθείσες τιμές σχεδιάζεται να προστεθεί και η ρήτρα καυσίμου.

Το υψηλό ρίσκο, μειονέκτημα για την τομάτα

Με δεδομένο ότι η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 8-12 τόνους (υπάρχουν και χωράφια μεγαλύτερης παραγωγικής δυναμικότητας), τότε συνάγεται ότι για την κάλυψη του κόστους παραγωγής χρειάζονται περίπου 8-9 τόνοι και μένουν ως κέρδος οι υπόλοιποι συν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (περίπου 62-63 ευρώ το στρέμμα).

Με εκτιμώμενη μέση τιμή φέτος τα 105-110 ευρώ τον τόνο, τότε ένας παραγωγός τομάτας μπορεί να προσβλέπει σε κέρδος 300-400 ευρώ το στρέμμα, απόδοση δηλαδή που μπορεί να του εξασφαλίσουν τόσο το βαμβάκι όσο και το καλαμπόκι. Πρόκειται για καλλιέργειες που, όπως η τομάτα, καλλιεργούνται αυτήν την εποχή, άρα είναι ανταγωνιστικές.

Όμως, το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι και το καλαμπόκι αν και επίσης σημαντικά αυξημένο φέτος, ανέρχεται μόλις στο 1/3 – ¼ του κόστους παραγωγής της τομάτας, ενώ και οι εμπορικές τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα είναι σημαντικά αυξημένες, με τα σημερινά δεδομένα.

Συνεπώς, ο αγρότης, καλλιεργώντας βαμβάκι και καλαμπόκι, μπορεί να προσβλέπει στο ίδιο κέρδος με πάρα πολύ μικρότερο ρίσκο – παράγοντας που «βαραίνει» στη λήψη αποφάσεων των παραγωγών στην εποχή της κλιματικής αλλαγής με τις συχνές καταστροφές στην παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Πολύ περισσότερο που η τομάτα είναι νωπό προϊόν κι αν δεν συγκομισθεί και παραδοθεί για επεξεργασία σε λίγες ημέρες, τότε απαξιώνεται.

Δεν είναι τυχαίο που η καλλιέργεια τομάτας στη Θεσσαλία φαίνεται φέτος ότι θα είναι μειωμένη κατά 30% περίπου, ενώ ακόμη μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση αναμένεται η μείωση στη Μακεδονία, όπου τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι πολύ λιγότερα.

Αναδημοσίευση από powergame.gr