Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ... ΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΜΙΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ

Την προσεκτική εξέταση της διαδικασίας πρόσμιξης υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση του καυσίμου, πέραν της βιομηχανίας και των μεταφορών, υπογραμμίζει η Κομισιόν στο κείμενο που κοινοποίησε και αφορά κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου REPowerEU.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν επαναλαμβάνει την θέση της πως χρειάζεται να μελετηθεί πολύ προσεκτικά το κατάλληλο «μίγμα» υδρογόνου και φυσικού αερίου στα δίκτυα αερίου, καθώς, ένα μη κατάλληλο μίγμα μπορεί να μειώσει την ποιότητα του αερίου και άρα την απόδοσή του, να αυξήσει τα συνολικά κόστη του συστήματος αλλά και συγκεκριμένα της θέρμανσης στον οικιστικό τομέα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστά μια λιγότερο αποδοτική εναλλακτική σε σχέση με τον άμεσο εξηλεκτρισμό.

Ωστόσο, η μίξη πράσινου υδρογόνου περίπου σε ποσοστό 3% επί της συνολικής ποσότητας στο δίκτυο αερίου μπορεί να απορροφήσει περίπου 1.3 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου και να υποκαταστήσει 4.7 bcm φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Κομισιόν, απαιτείται να εξεταστούν προσεκτικά όλες οι συνέπειες και τα κόστη της πρόσμιξης, όπως είναι τα συνολικά κόστη του συστήματος, το κόστος προσαρμογής για τους τελικούς χρήστες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιομηχανίες). Για παράδειγμα, το κόστος για τους τελικούς καταναλωτές και τους διαχειριστές υποδομών προκειμένου να προσαρμοστούν σε μια πρόσμιξη υδρογόνου της τάξης του 5% υπολογίζεται σε περίπου 3.6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επεξηγώντας τα παραπάνω, η Κομισιόν θέτει υπόψιν ότι η έκχυση ήδη μικρών ποσοτήτων υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και πρόσθετα κόστη για τους τελικούς καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος προσαρμογής σε συνθήκες μιας ορισμένης ανάμειξης υδρογόνου στα δίκτυα απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τους τελικούς καταναλωτές  (αλλαγή συσκευών, όπως φούρνοι, τουρμπίνες, κινητήρες, οικιακούς λέβητες), καθώς και σε επίπεδο υποδομών με αλλαγές στους σταθμούς συμπίεσης και στον εξοπλισμό μέτρησης.

Επιπρόσθετα, έχουμε αυξημένο κόστος για την διαχείριση της ποιότητας αερίου αλλά και ως προς το συνολικό κόστος του συστήματος όπως πιο αποδοτικές συσκευές για θέρμανση χώρων και υψηλότερες ανάγκες επιδότησης (λόγω μη επαρκούς κινήτρου για στροφή σε τέτοιες επενδύσεις όταν διατηρούνται φθηνότερες εναλλακτικές).

Σημειώνεται ότι για την αύξηση της χρήσης πράσινου υδρογόνου στους τομείς που απεικονίζονται στο παραπάνω διάγραμμα, η Κομισιόν αναφέρει την ανάγκη να συντάσσεται τακτικά μια έκθεση που να «καταπιάνεται» με την παραγωγή, την μεταφορά και εισαγωγή του υδρογόνου σε κάθε τομέα ξεχωριστά με έτος εκκίνησης το 2025. Αυτό να γίνεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, ενισχύοντας το πνεύμα συντονισμού μέσω του Hydrogen Energy Network (HyEnet).

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν «REPowerEU» προβλέπει εγχώρια παραγωγή πράσινου υδρογόνου 10 εκατομμύρια τόνους και εισαγωγή επιπλέον 10 εκατ. τόνων από τρίτες χώρες. Προς επίτευξη των στόχων που προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο για το υδρογόνο απαιτείται ένα πρόσθετο δυναμικό παραγωγής πράσινης ενέργειας της τάξης των 500 TWh το 2030 με το συνολικό κόστος επενδύσεων να κυμαίνεται περί τα 335-471 δις ευρώ και 200-300 δις ευρώ να χρειάζονται για πρόσθετο παραγωγικό δυναμικό ΑΠΕ.

Τα νούμερα για electrolysers

Τέλος, η παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης σε ηλεκτρολύτες πρέπει να αυξηθεί σημαντικά προκειμένου να καλύψει την προσδοκώμενη ζήτηση πράσινου υδρογόνου. Επ’ αυτού, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν θέσει στόχο μέχρι το 2025 να φτάσουν ετήσιο capacity στα 17.5 GW και το οποίο να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το 2030 βάσει της εξέλιξης της ζήτησης για πράσινο και χαμηλού άνθρακα υδρογόνο. 

Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει σε ισχύ ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, διευκολύνοντας, ταυτόχρονα, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και προωθώντας την ανάπτυξη μιας αποδοτικής αλυσίδας εφοδιασμού. Το κόστος για τους σημαντικά φιλόδοξους στόχους εκτιμάται σε 2 δις ευρώ.

Πηγή: energypress.gr

1 σχόλια:

Τσιφούτης Τάσος είπε...

Φίλοι μου δεν υπάρχει μόνο το πράσινο υδρογόνο αλλά και το καφε, μπλε, τα χρώματα χαρακτηρίζουν τον τρόπο που παράγεται το υδρογόνο. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται απο ΑΠΕ με απόδοση που δεν ξεπερνά το 30%,το μπλε παράγεται απο φυσικό αεριο που απόδοση γύρω στο 70% και το καφέ απο πετρέλαιο-λιγνίτη με αποδοση στο 60%, ακόμη και υδρογόνο μπορούμε να παράγουμε με μεγάλη απόδοση εάν βγάλουμε το δικό μας φυσικό αεριο, δηλωσεις απο τονκ. Μπασιά, και τον κ. Ζελελιδη.