Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΔΑΣΗ: MΕΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ MΕΓΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Από την 1η Μαΐου μπήκαμε και επισήμως στην αντιπυρική περίοδο. Κάθε χρόνο τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που αφορούν την προστασία των δασών από καταστροφικές πυρκαγιές. 

Έπειτα όμως από τον περσινό πύρινο όλεθρο που ξεθεμελίωσε το οικοσύστημα και της περιουσίες των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, εύλογα αναρωτιέται ο κάθε πολίτης: το πάθημα έγινε μάθημα;

Η φετινή αντιπυρική περίοδος θα έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ουσιαστική θωράκιση των δασών από πυρκαγιές ή τουλάχιστον έχουν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα που θα αμβλύνουν τις συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου, όταν και εφόσον εμφανισθεί;

ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ


Στην αδήριτη ανάγκη βελτίωσης της οργάνωσης και του συντονισμού των φορέων από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας σε επαφή και συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και εθελοντικές οργανώσεις αναφέρεται με πρόσφατο άρθρο του ο Γεωφυσικός Δρ. Γιώργος Σκιάνης  ο οποίος μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών αναφέρει τα εξής:

«Ο μετριασμός του φαινομένου των πυρκαγιών εξαρτάται κυρίως από την πρόληψη. Εκεί η συμβολή του υπεύθυνου πολίτη είναι εκ των ων ουκ άνευ. Θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο οι δραστηριότητες και οι συμπεριφορές, που μπορούν σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες να πυροδοτήσουν πυρκαγιά.

Επίσης, οι επιτήρηση που γίνεται από τους εθελοντές θα πρέπει να αναβαθμιστεί με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (αισθητήρες, drones, συστήματα άμεσης μετάδοσης της πληροφορίας). Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε την σημασία και την αξία του επιστημονικού εθελοντισμού, που κινητοποιείται από διάθεση προσφοράς και όχι μόνο από το κίνητρο του κέρδους».

Στο πλαίσιο των μηνυμάτων που στέλνει ο Δρ. Σκιάνης αναφορικά με την πρόληψη δεν πρέπει να ξεχνιέται από κανέναν και ο έγκαιρος καθαρισμός δασικών, αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, όπως επίσης και ο καθαρισμός ιδιωτικών αγροκτημάτων από ξερά χόρτα και ότι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτης τάξεως καύσιμη ύλη.

ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι όσον αφορά την επιτήρηση των δασών θα ενεργοποιηθεί ο στρατός και οι περιπολίες θα είναι αυξημένες φέτος με αμιγή περίπολα, σε όλα τα δασικά οικοσυστήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτές που είναι ευαίσθητες και παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς,. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τουρνά, αυξημένη θα είναι φέτος και η επιτήρηση από αέρος, με περισσότερα εναέρια μέσα και μικρά, ελαφρά αεροσκάφη.

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


Η έγνοια για τις προετοιμασίες πρόληψης γιγαντώνεται σ΄ ότι αφορά την Χαλκιδική και ειδικότερα τα εξαιρετικού κάλους δάση που διαθέτει στα διοικητικά όρια του ο Δήμος Αριστοτέλη. Δεν είναι μόνο το απαράμιλλο τοπίο είναι αλλά και οι αριθμοί που αποκαλύπτουν αυτή την ευλογία αλλά και την ευθύνη όλων μας, ταυτόχρονα.

Η μέση δασοκάλυψη των Δήμων της ελληνικής επικράτειας κυμαίνεται στο 18%, η δασοκάλυψη του Δήμου Αριστοτέλη ανέρχεται στο 85% (!!!), που μεταφράζεται σε έκταση περίπου 740.000 στρεμμάτων με χιλιάδες χιλιόμετρα δασικών και αγροτικών δρόμων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας φέτος δόθηκαν 72 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, για εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, αλλά και περιαστικά δάση, εκ των οποίων τα 16,9 ευρώ πήγαν απευθείας στους Δήμους. Το αν διανεμήθηκαν σωστά θα φανεί εκ του αποτελέσματος, όπως και πολλά άλλα.

Πάντως, οι δράσεις σε προληπτικούς καθαρισμούς στο τεράστιο δασικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του δήμου Αριστοτέλη είναι εργώδεις και έχουν ξεκινήσει πριν από τον ερχομό της άνοιξης, όπως φανερώνει και σχετική δημοσίευση του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης:

«η μάχη για τη συντήρηση του είναι καθημερινή ειδικά σε συνθήκες συνεχόμενης κακοκαιρίας κατά τους χειμερινούς μήνες».


Ο Δήμος και αυτή την μάχη δεν θα την δώσει μόνος του, καθώς στο πλευρό του θα έχει και φέτος  ολόκληρο τον μηχανισμό πυροπροστασίας που έχει αναπτύξει η Ελληνικός Χρυσός για την συνολική διαφύλαξη και θωράκιση του οικοσυστήματος της ΒΑ Χαλκιδικής, που αφορά τα 400 επίγεια σημεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης και την στενή συνεργασία της σε θέματα διαχείρισης εκτάκτων  αναγκών τόσο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης που είναι ο φύλακας άγγελος από αέρος των δασών της Κεντρικής Μακεδονίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως η κατάσταση που βιώνουμε κάνει τα πάντα ακόμη πιο δύσκολα. Η πρόληψη όμως και η εν γένει πυροπροστασία των δασών μας είναι μια μάχη που επιβάλλεται να κερδηθεί.