Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΕΚΘΕΣΗ ΣΜΕ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Πολύ σημαντικά ευρήματα περιέχονται στην Έκθεση Δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (ΣΜΕ) για την πανδημική χρονιά του 2021.

Αριθμοί μεν που αναδεικνύουν πολύ μεγάλες αλήθειες δε. Το κυριοτέρο; Την πολύ σοβαρή νοοτροπία που διέπει έναν από ανθεκτικό και αξιόπιστο  πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τις βασικές προτεραιότητες της βιώσιμης λειτουργίας του, που δεν είναι άλλες από την υγιεινή, την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού, την διαρκή στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την χωρίς εκπτώσεις προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην σελίδα 11 της Έκθεσης, το 2021 δεν σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο συμβάν στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των 30 μελών του Συνδέσμου, ενώ στα 14 μέλη του δεν σημειώθηκε ούτε ατύχημα.

Επίσης, τον περασμένο χρόνο, το ποσοστό των άμεσα απασχολούμενων που παρακολουθούνται περιοδικά με ιατρικές εξετάσεις έφτασε στο 85% σε σχέση με το 70% που ήταν το 2020.

Επιπλέον, το 2021 στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 παρέμειναν οι πόροι που διατίθενται από τις μεταλλευτικές εταιρείες στις τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με το συνολικό ποσό να ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος τα κονδύλια που διατέθηκαν από τις εξορυκτικές εταιρείες το 2021 έφτασαν τα 24.443.805 ευρώ, σημειώνοντας μια γενναία αύξηση του επιπέδου του 30% σε σχέση με το 2020, όταν και το ποσό για αποκαταστάσεις και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος έφτασε τα 18.989.468 ευρώ.

ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από τα 4.135.000 ευρώ που δόθηκαν το 2021 για δράσεις και έργα κοινωνικής υπευθυνότητας από τις 30 εταιρείες του ΣΜΕ,  το 1.300.000 ευρώ δόθηκε αποκλειστικά από την «Ελληνικός Χρυσός» μέσα στο 2021 για την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής.

Σ’ αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται τα επιπλέον 2,4 εκατομμύρια ευρώ από τα Μεταλλευτικά Τέλη, που είναι να λάβει ο Δήμος Αριστοτέλη από τα 6.037.453 ευρώ που συνολικά η εταιρία θα αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο για το 2021.

Το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ προέκυψε μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ να διπλασιάσει το ποσοστό των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Δήμου Αριστοτέλη σε 40%, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία.

Βέβαια, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Αρκεί βέβαια, στο κυνήγι του καλύτερου να μην υπεισέρχονται τα στοιχεία της αχαριστίας και της αγνωμοσύνης, απέναντι σε μια δραστηριότητα που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής μέσα στην τελευταία δεκαετία, παρά τις ασύμμετρες κρίσεις και τους σκοπέλους  που στήθηκαν για τον οριστικό και αμετάκλητο τερματισμό της.

Πάντως,  ο Αϊνστάιν έλεγε κάτι, το οποίο αξίζει να το κρατήσουμε έστω και στην άκρη του μυαλού μας, το οποίο πιστεύουμε ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση: «Δεν μετράνε όλα όσα μπορούν να μετρηθούν, ούτε μπορούν να μετρηθούν όλα όσα μετράνε».