ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ" ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Του Σ. Ν. Καμενόπουλου*
Μία ενδιαφέρουσα είδηση έφτασε από τη Σκανδιναβία. Η σουηδική κρατική εταιρεία εξόρυξης LKAB εισέρχεται ως ο κύριος επενδυτής στη νορβηγική εταιρεία κατεργασίας σπάνιων γαιών REEtec. Σύμφωνα με τη σχετική είδηση "η LKAB και η REEtec μπορούν να δημιουργήσουν μια βάση για ισχυρή και βιώσιμη αλυσίδα αξίας για τις σπάνιες γαίες".
Η κρατική εξορυκτική σουηδική LKAB σχεδιάζει να εξάγει στη Νορβηγική REEtec σπάνιες γαίες ως υποπροϊόντα της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος. Το 100% του μεταλλεύματος από το ορυχείο στη Lulelå θα κατευθύνεται στο εργοστάσιο κατεργασίας σπάνιων γαιών που θα κατασκευάσει η REEtec στο Herøya στη νοτιοανατολική Νορβηγία.
Το σχέδιο είναι το πρώτο εργοστάσιο της REEtec, στην Herøya της Νορβηγίας, να είναι έτοιμο έως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και για ένα δεύτερο εργοστάσιο, προγραμματισμένο για το 2026, που θα μπορεί να επεξεργάζεται υλικό από την LKAB που θα είναι διαθέσιμο από 2027». Η είδηση εδώ.
Πριν συνεχίσω στο άρθρο μου, καλό είναι οι αναγνώστριες/ες να διαβάσουν ορισμένα ενδεικτικά παλαιότερα άρθρα μου σχετικά με τη REEtec εδώ. Δείτε π.χ. που βρίσκεται η επένδυση της REEtec εδώ. Δίπλα σε μία πανέμορφη λίμνη! Άντε να τολμήσει κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα να προτείνει κάτι παρόμοιο. Θα τον κατασπαράξουν οι αυτόκλητοι προστάτες της φύσης και του κλίματος (με το αζημίωτο άραγε;).
Πάμε τώρα σε ορισμένες φράσεις-κλειδιά της προαναφερόμενης είδησης:
- «Swedish state-owned mining company»: Στις σπάνιες γαίες το έχω εξηγήσει εδώ και χρόνια ΔΕΝ μπορεί να ανταποκριθεί η ελεύθερη οικονομία = παγκοσμιοποίηση = Κίνα. Τελεία και παύλα.
- «Value chain»: η φράση «αλυσίδα αξίας» που πρώτος εισήγαγα στην ΕΕ και έκτοτε ακολουθεί διαρκώς το αφήγημα των Σπάνιων Γαιών (και όχι μόνο): από-το-ορυχείο-στη-μεταλλουργία-στο-τελικό-προϊόν. Δεν αρκεί μόνο η εξόρυξη των σπάνιων γαιών και των υπόλοιπων κρίσιμων ορυκτών. Απαιτείται και η μεταλλουργία τους.
- «Βyproduct of iron ore production»: παρόμοια είναι και η παραγωγή των κινεζικών Σπάνιων Γαιών. Προέρχεται ως υποπροϊόν μεταλλεύματος σιδήρου = ορυχείο Baotou.
Τελικές σκέψεις του άρθρου: Χαζοί είναι οι Σκανδιναβοί που ασχολούνται με αυτές τις επενδύσεις; Ποιος θα τολμήσει να κατηγορήσει τους Νορβηγούς για μη-ευαισθησία στο περιβάλλον; Ποιες σκανδιναβικές οικολογικές ΜΚΟ θα βγουν να διαδηλώσουν εναντίον αυτών των επενδύσεων;
Ποιος θα κατηγορήσει τους Νορβηγούς οι οποίοι ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα αυξήσουν το 2023 κατά 15% την παραγωγή πετρελαίου! (η είδηση εδώ). Έξυπνοι παίκτες οι Νορβηγοί: στηρίζουν μεν τις ΑΠΕ, αλλά αυξάνουν και την παραγωγη πετρελαίου για να πλουτίσουν...εμείς εδώ; (Η αξία του Νορβηγικού fund, το οποίο στηρίχθηκε σε έσοδα από το υδρογονάνθρακες, σε πραγματικό χρόνο εδώ).
Λεπτομέρεια: Η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας προέρχεται από υποθαλάσσιες εξορύξεις. Εκεί φαίνεται πως ΔΕΝ υφίστανται κίνδυνος μόλυνσης. Φαίνεται ότι ο κίνδυνος μόλυνσης αφορά μόνο την Ελλάδα...για δείτε κάτι επιλεκτικές «οικολογικές» ανησυχίες...και κάπως έτσι πεινάει ο λαός για να πλουτίζουν ποιοί άραγε;
* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης
Πηγή: energia.gr
Σχόλια