Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

©EUROKINISSI

Μέχρι πριν από δύο, τρία χρόνια αρκετοί βουλευτές παρακαλούσαν ισχυρούς βιομηχανικούς ομίλους προκειμένου να προσλάβουν δικούς τους ανθρώπους. Την τελευταία διετία οι διοικήσεις των ισχυρών ομίλων παρακαλούν βουλευτές προκειμένου να τους στείλουν βιογραφικά στελεχών! 

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση και προσέλκυση νέων, εξειδικευμένων στελεχών, που θα καλύψουν μεσαίες θέσεις στην ιεραρχία, προκειμένου στη συνέχεια να εξελιχθούν. Και, όπως φαίνεται, πρόκειται για κατάσταση που δεν είναι συγκυριακή, είναι δηλαδή άσχετη με την εισροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. Αντίθετα, αποδίδεται σε δομικά χαρακτηριστικά της αγοράς, όπως διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία.

Όπως εξηγούν οι βιομήχανοι, λόγω συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και αγοράς μετά το 2010, είναι πολύ μικρότερο το γήπεδο για τα μεσαία στελέχη. Για την ακρίβεια, έχουν περιοριστεί οι υγιείς μεσαίες βιομηχανίες, που θα λειτουργούσαν σαν φυτώριο αυτών των στελεχών, σε ειδικότητες που στη συνέχεια θα έπαιρναν μεταγραφή για τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους. 

Έχει περιοριστεί ο αριθμός των «αρχικών εργοδοτών», των μεσαίων βιομηχανιών, στις οποίες τα εξειδικευμένα στελέχη «κάνουν το αγροτικό τους» και στη συνέχεια μεταπηδούν στις ισχυρές βιομηχανίες.

Ταυτόχρονα, και παρά την αντιστροφή του κλίματος σε ορισμένους κλάδους, όπως οι κατασκευές, όπου πράγματι υπάρχει επιστροφή στελεχών στην Ελλάδα, αρκετά εξειδικευμένα στελέχη της βιομηχανίας, που λόγω ηλικίας και οικογένειας μπορούν να εργαστούν στο εξωτερικό, βρίσκουν περισσότερες ευκαιρίες εκτός της χώρας μας. 

«Το ρολόι των αμοιβών δεν κινείται με τον ίδιο ρυθμό με το ρολόι της οικονομίας», λένε όσοι θεωρούν πως το εξωτερικό παραμένει περισσότερο δελεαστικό για σειρά στελεχών με γνώσεις και εξειδίκευση, ειδικά στη βιομηχανία.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ, ο οποίος ανέπτυξε την πλατφόρμα IG@work (Innovative Greeks @ work). Το IG@work «συγκεντρώνει σε μια εύχρηστη πλατφόρμα διαθέσιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες και ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές επιχειρήσεις και startups και τις συνδέει με ανθρώπους που θέλουν να επαναπατριστούν ή ψάχνουν το επόμενο βήμα της καριέρας τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες ανάμεσα στις εκατοντάδες θέσεις που αναρτώνται στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα»

Το IG@work σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την εταιρεία Workable, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Innovative Greeks, ενώ απευθύνεται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις-μέλη του συνδέσμου και στις νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece.

Μια περιήγηση στη νέα πλατφόρμα δείχνει και την ανάγκη των βιομηχανιών και άλλων μελών του ΣΕΒ για εξειδικευμένα στελέχη. Εντοπίζει κάποιος 26 ανοικτές θέσεις στελεχών στην Coca-Cola 3E, 11 στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, 9 στη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, 14 στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, 42 στον όμιλο της Sunlight, που αναπτύσσεται ραγδαία και με σειρά εξαγορών κ.λπ. Συνολικά υπάρχουν 462 ανοικτές θέσεις εργασίας, οι περισσότερες για εξειδικευμένα μεσαία στελέχη σε ισχυρούς ομίλους.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Economist, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, σημείωσε ότι στη βιομηχανία και σε συναφείς κλάδους υπάρχουν ανάγκες 9.500 θέσεων εργασίας για χειριστές μηχανημάτων, συντηρητές κ.λπ., ενώ πρόσθεσε πως στις τεχνολογικές δεξιότητες οι ελλείψεις φτάνουν σε 10.000-12.000 θέσεις εργασίας! 

Σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη, στο πρόγραμμα Skills4Jobs του ΣΕΒ, στο οποίο τελείωσε ο πρώτος κύκλος για τεχνικούς, το 1/3 των συμμετεχόντων βρήκε δουλειά πριν καν αποφοιτήσει! Όπως και στην περίπτωση των εξειδικευμένων στελεχών, υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρήσεις απευθύνονται σε τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να βρουν ανθρώπους για να υλοποιήσουν έργα που έχουν αναλάβει στην περιοχή.

Πάντως, όπως τόνισε και ο κ. Ξηρογιάννης, την ίδια στιγμή που το 85% των επιχειρήσεων προκρίνει την εσωτερική επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού ως εργαλείου αντιμετώπισης των αλλαγών, μόλις το 3,5% υλοποιεί δράσεις εσωτερικής επανακατάρτισης.

Πηγή: powergame.gr