Σάββατο 22 Απριλίου 2023

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”

Εκλογολόγοι, επικοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί εκτιμούν πως τον φετινό εκλογικό μαραθώνιο που όλοι θα κληθούμε να λάβουμε μέρος για την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης θα τον κρίνει εν πολλοίς η οικονομία και οι επιπτώσεις στην τσέπη ή στην τραπεζική κάρτα μας.

Δεν είναι παράλογο αυτό. Στην Ελλάδα άλλωστε έχουμε και μια αυστηρή εκλογική παράδοση και συνήθεια που κινείται με αταλάντευτη συνέπεια επάνω στον “ιδεολογικό” άξονα: “ψηφίζω μόνο για μένα και τα συμφέροντα μου”.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, σε αυτή την λογική, η κοινωνία ζυμώθηκε από τα ίδια τα κόμματα των οποίων οι πολιτικές έχουν ορίζοντα εξάντλησης μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν το θέλετε πιο απλά η λογική που εφαρμόζεται ως πολιτική είναι το “βλέποντας και κάνοντας”.

Αποτέλεσμα; Η μοναδική σοβαρή βιομηχανία που έχει η Ελλάδα στον 21ο αιώνα να είναι η ΜΟΝΟ τουριστική και αυτή όχι όπως θα έπρεπε στο ωραιότερο σημείο του πλανήτη και η οποία υπάγεται στον τριτογενή τομέα η αλλιώς τομέα παροχής υπηρεσιών.

Δυστυχώς, όμως ο τουρισμός από μόνος του δεν αρκεί για να πέσει ο πληθωρισμός για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα, για να αυξηθούν γενναία μισθοί και συντάξεις και να πέσουν τα όρια συνταξιοδότησης.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: “ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ – ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ – ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ”

Επίσης, όσα και αν υπόσχεται κάποιος προεκλογικά, τα πάντα μετεκλογικά είναι μετρημένα κουκιά, τα οποία πρέπει να βγαίνουν για να μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στα παγκόσμια και διεθνή φόρα. Η άλλη οπτική είναι πλέον γνωστή: μνημόνια και δανειστές.

Για όσους τυχόν δεν το άκουσαν ή το είδαν αλλά δεν του έδωσαν την δέουσα σημασία, ο διοικητής της ΤτΕ στην έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα για τα οικονομικά πεπραγμένα του 2022 χτύπησε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την καμπάνα, για το “αύριο” της ελληνικής οικονομίας.

Για να υπάρχει λοιπόν αύριο με ορίζοντα 25ετίας στην ελληνική οικονομία πρέπει να ενισχυθεί με επενδύσεις που έχουν σαν σκοπό τη δημιουργία νέων άμεσων παραγωγικών επιχειρήσεων ή νέων εγκαταστάσεων.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα τέτοιου είδους επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η πλειοψηφία των επενδύσεων την τελευταία 3ετία, όπου σίγουρα έχει αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα αναλώνονται στην αγορά ακινήτων και στην εξαγορά εταιρειών.

Ωστόσο, οι παραγωγικές επενδύσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ έχουν καθοριστική σημασία προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις στην οικονομία και θα μπορούσαν να προσελκύσουν πρόσθετες ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις (crowding-in effect), ενισχύοντας τη δυναμική της ανάπτυξης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Σύμφωνα με την ΤτΕ, για να αρχίσουμε να έχουμε ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η χώρα θα πρέπει καταρχήν, να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών της στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. 

Μια καλή δυνατότητα δίνεται τώρα, μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα "ανθρώπινο κεφάλαιο" εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, το οποίο θα ανταποκριθεί σε νέες παραγωγικές επενδύσεις για να καταφέρει και η Ελλάδα να ενταχθεί στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΑΛΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Η μοναδική επένδυση στην Ελλάδα που τρέχει με γνώμονα την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αλλά και στοχεύει στην εξειδίκευση του εργατικού της δυναμικού της είναι η επένδυση της Eldorado Gold στο πλούσιο κοιτασματολογικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής. Όσο και αν ενοχλεί κάποιους, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μια επένδυση που ξεπερνάει σε ύψος τα 3 δις ευρώ, προσφέροντας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όλα εκείνα τα οφέλη που καθιστούν μια οικονομία παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αλλά και την τοπική κοινωνία ευημερούσα σε επίπεδα που εύκολα συγκρίνονται με τα επίπεδα αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Πρέπει όμως να γίνουν πολλά ακόμη έτσι ώστε να προσελκύσει η Ελλάδα δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμη τέτοιες επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα ανοίξουν νέες και πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και βεβαίως θα αποτελέσουν την αφορμή για να ανεβεί ακόμη περισσότερο το μορφωτικό επίπεδο στην πατρίδα μας.

Για αρχή μακάρι να μπορούσε να συμβεί το εξής ένα: Η αλλαγή νοοτροπίας. Να σταματήσουμε δηλαδή να καταφεύγουμε σε χρεοκοπημένες, λογικές, αντιλήψεις και δράσεις που απέχουν δραματικά πολύ από την τρέχουσα πραγματικότητα.

Ένα παράδειγμα. Κατά την γνώμη μας, δεν έχει κανένα έδαφος λογικής η "ενόχληση" που διατυπώνεται κατά καιρούς, επειδή η “Ελληνικός Χρυσός” αναλαμβάνει το κόστος εξωραϊσμού και αναβάθμισης της λειτουργίας σχολικών κτιρίων του Δήμου Αριστοτέλη, στην λογική του ότι αυτή η κίνηση “εξαγοράζει συνειδήσεις”.

Πολύ απλά, τίποτα δεν μπορεί να εξαγοράσει την συνείδηση παιδιών που μεγαλώνουν, ζουν και μορφώνονται σε ένα φροντισμένο και φυσιολογικό οικιακό και σχολικό περιβάλλον.

Το πολύ πολύ κάποια από αυτά τα παιδιά να αναρωτηθούν, τι πραγματικά κάνει αυτή η εταιρεία στον τόπο τους και όταν εξίσου πραγματικά μάθουν να τους δοθεί το κίνητρο να σπουδάσουν γεωλόγοι, μηχανικοί, χημικοί, γεωπόνοι, πληροφορική και πολλές άλλες επιστήμες και επαγγέλματα συμβατά μ' ένα απαιτητικό μέλλον που είναι μπροστά τους και οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να το προσεγγίσουν με τον πιο γόνιμο τρόπο.

Υπάλληλος ή διευθυντικό στέλεχος σε μια υγιή επιχείρηση μαζικής εστίασης είναι μια πολύ καλή δουλειά, όταν συνοδεύεται από τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες. Δεν είναι όμως η μόνη εργασία με προοπτική. Υπάρχουν και άλλες. Ας δώσουμε στα παιδιά μας επιλογές και ας τα αφήσουμε να επιλέξουν.