Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην σύγχρονη εξορυκτικές δραστηριότητα παραλείψεις αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και με την σπατάλη ενέργειας απαγορεύονται. Έτσι απλά.

Μάλιστα, οι σοβαρές εξορυκτικές εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν θέσει την πρόληψη και πρόγνωση πιθανών αστοχιών ως μείζονα ανάγκη βιώσιμης και λειτουργικής ύπαρξης μέσα από έναν διαρκή όσο και αυστηρό έλεγχο τήρησης προτυπικών κριτηρίων, πέρα από τον έλεγχο που υφίστανται από τους εκάστοτε κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της νέας πραγματικότητας ή τάσης, αν θέλετε, στο παγκόσμιο εξορυκτικό γίγνεσθαι είναι και η εσωτερική πίεση που νιώθουν “οι εταιρείες από τους ίδιους τους μετόχους τους, οι οποίοι τις εγκαταλείπουν αν κρίνουν πως δεν εφαρμόζουν κατά την λειτουργία τους βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές εξόρυξης”, όπως επισήμανε και σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα κ. Χρήστος Μπαλασκας.

Μια τοποθέτηση που ήρθε προς επίρρωση αυτής της κοσμογονικής αλλαγής νοοτροπίας που επικρατεί στον εξορυκτικό κλάδο παγκοσμίως, αν αναλογιστούμε και το πρόσφατο καμπανάκι που χτύπησε ομάδα μετόχων της πετρελαϊκής “SHELL” προς την διοίκηση ζητώντας να εναρμονιστούν πλήρως οι πρακτικές της εταιρείας με τα χρονολογικά ορόσημα που έχουν τεθεί για την απανθρακοποίηση και την μετάβαση του ενεργειακού κολοσσού σε συνθήκες απολύτου κλιματικής ουδετερότητας.


Η “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΛΑΝΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η πρόσφατη απόφαση της εξαιρετικά αυστηρής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης να γίνει συμμέτοχος στο project της Eldorado Gold στο κοιτασματολογικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής συνιστά δίχως καμία αμφιβολία μια πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην χρηστή διαχείριση από την πλευρά της εταιρείας κάθε είδος πόρου (ανθρώπινου, περιβαλλοντικού, οικονομικού) που σχετίζεται με το έργο της. Και όχι άδικα.

Θα σταθούμε σε 2 πολύ εμφατικά παραδείγματα, υψηλών περιβαλλοντικών και ενεργειακών προδιαγραφών, τα οποία σαφώς δεν παραπέμπουν στην ανακάλυψη του τροχού, αλλά στην εδραιωμένη λειτουργία υπερσύγχρονων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι αυτές των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Το πρώτο παράδειγμα αφορά την επεξεργασία των παραγόμενων εξορυκτικών καταλοίπων με την μέθοδο της ξηράς απόθεσης.

Με την μέθοδο αυτή αφαιρείται από τα κατάλοιπα το περίσσευμα νερού με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο στην συνέχεια στοιβάζεται και συμπιέζεται σε χώρο αποθήκευσης, που σαφώς είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με εκείνο που θα απαιτούνταν αν τα κατάλοιπα παρέμεναν υγρά.

Σύμφωνα με τις τεχνικές μελέτες της εταιρείας, στο μεταλλείο των Σκουριών η ξηρή απόθεση θα οδηγήσει σε μια μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, καθώς εκτός από την συρρίκνωση του απαιτούμενου χώρου αποθήκευσης θα υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, αφού η μέθοδος της ξηρής απόθεσης μεγιστοποιεί την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση του στην παραγωγική διαδικασία.

Όχι βέβαια με όρους και προδιαγραφές... εμφιαλωμένου πόσιμου νερού, όπως πιθανώς να φαντάζονται κάποιοι, αλλά νερού μεταλλευτικών εγκαταστάσεων που συμβάλλει απρόσκοπτα στην διαδικασία εμπλουτισμού του εξορυσσόμενου προϊόντος.

Περισσότερα και σαφώς πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την μέθοδο της ξηρής απόθεσης μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί:

Το δεύτερο παράδειγμα υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας με ενεργειακό πρόσημο, σχετίζεται με την εγκατάσταση του πρώτου δικτύου 5G σε βάθος 300 μέτρων και μήκος 10 χιλιομέτρων εντός των στοών του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, καθώς πέρα από τα προφανή που αφορούν την μεγιστοποίηση του δείκτη ασφάλειας των εργαζομένων, ιδίως σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτόματη ρύθμιση της λειτουργίας των ανεμιστήρων στο μεταλλείο, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα μέτωπα όπου υπάρχει δραστηριότητα.

Χάρη λοιπόν σε αυτόν τον κατ’ απαίτηση εξαερισμό του μεταλλείου επιτυγχάνεται σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας, αν αναλογιστούμε πως ο καλός εξαερισμός ενός μεταλλείου είναι το 50% του ενεργειακού κόστους του.

Στο βίντεο που ακολουθεί και έφερε στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα του Xalkidiki Politiki μπορείτε να γίνετε και εσείς κοινωνοί φίλοι/ες αναγνώστες/στριες της τεχνολογικής και συνάμα ενεργειακής αναβάθμισης του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. Τα ακόμη καλύτερα ακολουθούν και αφορούν βεβαίως τις Σκουριές που ήδη έχουν τεθεί από τα τέλη του 2021 σε τροχιά επανεκκίνησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα του 2026.