Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΑ “ΦΤΙΑΞΟΥΝ” ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

Στα 3.088.247 άτομα έφτασε τον Ιούνιο του 2023 ο πληθυσμός ατόμων σε ηλικία εργασίας (από 17 έως 64 ετών) οι οποίοι και δεν έχουν εργασία και δεν θέλουν να εργαστούν σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε αρχές Αυγούστου η ΕΛΣΤΑΤ μαζί με τη μείωση της ανεργίας στο 11,1% από 12,3% τον Ιούνιο του 2022.

Ο αριθμός, δυστυχώς είναι τεράστιος και παρά πολύ ανησυχητικός. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι απασχολούμενοι στην ίδια μέτρηση έφταναν τα 4.189.462. Δηλαδή αυτοί που έχουν αποσυρθεί από την αγορά εργασίας, είναι μόλις 1,1 εκατομμύριο λιγότεροι από τους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και των δημοσίων εσόδων.

Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι πάρα πολλά. Ίσως το σοβαρότερο να έχει να κάνει με την διαπιστωμένη αδυναμία του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος να συγχρονιστεί άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς και να δώσει στους νέους επιλογές εκπαίδευσης ανάλογες και του επιπέδου που απαιτεί και η τρέχουσα πραγματικότητα.

Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι οι εργαζόμενοι και βεβαίως και οι εργοδότες που με τις επιλογές τους συντηρούν ένα κατάμαυρο πλέγμα εργασίας, που αρνείται να συμμορφωθεί με το νόμο και τις επιταγές της κοινωνίας για μια υγιή και διαφανή αγορά εργασίας.

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟ “ΜΑΥΡΟ” ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στη Ελλάδα κος Χρήστος Μπαλάσκας σε δημόσια τοποθέτηση του επανέλαβε την πάγια βούληση της εταιρείας αναφορικά με τους νυν και εν αναμονή εργαζόμενους της: “Η τοπική κοινωνία έχει εργατικά χέρια και θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες τους με μια σειρά επιμορφωτικών δράσεων”.

Η δημόσια δέσμευση της εταιρείας, δια του αξιωματούχου της, αν μη τι άλλο, φανερώνει και την αταλάντευτη αφοσίωση της εταιρείας στην πλήρη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων της τοπικής κοινωνίας με μια φιλοσοφία “win- win” στην πράξη, που έχει να κάνει με την ταυτόχρονη αύξηση του μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου της. Δηλαδή, ευημερία και για τις δυο πλευρές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο μεγάλη σημασία έχουν αποκτήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα αιχμής που χρηματοδοτεί εδώ και μια 6ετία η εταιρεία, όπως για παράδειγμα η ρομποτική για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης σε νέες τεχνολογικές προκλήσεις, καλύπτοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το εκπαιδευτικό χάσμα που παρατηρείται ακόμη και στις μέρες μας ανάμεσα σε περιφέρεια και μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η υπόσχεση της εταιρείας για την ίδρυση ενός Κέντρου Τεχνικής Κατάρτισης σε συνδυασμό με την επαναλειτουργεία της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Στρατώνι. Δομές που σκοπό έχουν την επισταμένη επιμόρφωση εργαζόμενων και μη στα μεταλλεία στις τρέχουσες επαγγελματικές εξελίξεις.

Ο εκσυγχρονισμός της μεταλλευτικής δραστηριότητας επιζητά πια χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις τον συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, έτσι ώστε να γίνει πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματική η εργασία μέσα στο μεταλλείο και βεβαίως πιο ενεργειακά ουδέτερη ως προς το αποτύπωμα της. Ιδίως στα Μεταλλεία Κασσάνδρας αυτός είναι ο βασικός στόχος που νοηματοδοτεί το λειτουργικό διακύβευμα των προσεχών χρόνων.

Με απλά λόγια στο πολύ άμεσο μέλλον θα χρειαστούν σίγουρα πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι που θα είναι σε θέση με ηλεκτρονικό χειρισμό να κάνουν απομακρυσμένη εξόρυξη και φόρτωση υλικού μέσα σε στοά.

Αναμφίβολα, είναι μια πρόοδος που για να έχει την επιθυμητή ωφέλεια απαιτεί αναβάθμιση γνώσεων, δεξιοτήτων και διαρκή μετεκπαίδευση. Ο ιδιωτικός τομέας και πάλι δείχνει τον δρόμο. Ο δημόσιος τομέας μακάρι να σταματήσει να εθελοτυφλεί για το κοινό καλό κράτους και κοινωνίας.