Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ - ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ... Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Προσγείωση στην πραγματικότητα αναφορικά με τους μεγαλεπήβολους στόχους που θέτει η Ευρώπη για την πράσινη μετάβαση ζήτησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, σκιαγράφησε νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων σε επιδοτήσεις και «ταρίφες» που λάμβαναν οι παραγωγοί.

Η Ευρώπη και oι άπιαστοι στόχοι

«Μετράει το πώς ακριβώς θα κάνεις την ενεργειακή μετάβαση, το πόσο μεγάλες θα είναι οι επιδοτήσεις είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα, όταν μία επένδυση είναι η καλύτερη της ζωής του επενδυτή είναι και η χειρότερη για την ζωή του καταναλωτή, για παράδειγμα τίθεται το ερώτημα με ποια εργαλεία θα φτάσουμε στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, μιλάμε σε πλανητικό επίπεδο για επενδύσεις τρισεκατομμυρίων, πρέπει να λείπει από τα κριτήρια η ιδεοληψία», επεσήμανε αφήνοντας εμμέσως καρφιά για τους πράσινους στόχους της ΕΕ και το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθούν. 

«Όταν κινείσαι πιο γρήγορα και δεν φέρνεις αποτέλεσμα και παράλληλα οι άλλοι δεν κινούνται με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να σε προλάβει η προσαρμογή, τότε προκύπτει σοβαρό ζήτημα. Η μετάβαση τότε μπορεί να υποστεί πλήγμα στη μέση με αποτέλεσμα να κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Χρειάζεται να κινηθούμε συνετά, αποτελεσματικά και μία πιο δυναμική διεθνή διαπραγμάτευση από πλευράς Ευρώπης, είναι απαραίτητες οι οικονομίες κλίμακος για να προχωρήσει ομαλά η μετάβαση», εξήγησε.

«Πρέπει σε αυτά που κάνει η Ευρώπη να ακολουθούν και οι υπόλοιποι», πρόσθεσε.

«Νέο μοντέλο στις ΑΠΕ, έχουμε περίσσευμα ενέργειας, όχι έλλειμμα»

Θέτοντας το πλαίσιο, επεσήμανε πως πρέπει να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιδοτήσεις. «Στις ΑΠΕ δεν θα δίνουμε πια ταρίφες, πάμε στο net billing από το net metering. Αν δεν προσαρμόσεις τη δομή του συστήματος στις ΑΠΕ (αποθήκευση ενέργειας) τότε υπάρχει κίνδυνος να φτιάξεις ένα αναποτελεσματικό σύστημα. 

Πρέπει στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον να φροντίζουμε να ανταποκρινόμαστε με την ζήτηση, μειώνοντας παράλληλα το κόστος ανάπτυξης των ΑΠΕ ενώ χρειάζονται παρεμβάσεις στο δίκτυο, τις μπαταρίες και τις διασυνδέσεις», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα έχουμε έλλειμμα ενέργειας. 

«Θα έχουμε περίσσευμα, το ερώτημα είναι πως αυτό το περίσσευμα δεν θα καταστρέψει τις επενδύσεις», ανέφερε, αναγνωρίζοντας πως το κράτος εμφανίζει διαχειριστικές ανεπάρκειες για να τρέξουν οι διαδικασίες.

«Δεν πρόκειται ποτέ όσο κι αν προχωρά η ηλεκτροκίνηση να εγκαταλείψουμε το φυσικό αέριο, εκεί που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πχ offshore αιολικά, πρέπει να επενδύσουμε, στο υδρογόνο δεν έχουμε πλεονέκτημα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να ανταποκρινόμαστε στα οικονομικά και τεχνολογικά σήματα σαν κυβέρνηση, να κινούμαστε συνετά», επεσήμανε.

«Χρήματα για να κάνουμε και πολυτελή μετάβαση και στοιχειώδη προσαρμογή δεν υπάρχουν, πρέπει να εστιάσουμε στην αποτελεσματικότητα των πόρων που διαθέτουμε για την πράσινη μετάβαση», κατέληξε.

Πηγή: ot.gr