Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ (ΣΕΒ): "Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΨΑΧΝΕΙ 90.000 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ"

"Αυτή τη στιγμή, υφίστανται περίπου 90.000 κενές θέσεις εργασίας στη Βιομηχανία σε τεχνικές ειδικότητες, πρόκειται για την 16η θέση στις χώρες της Ε.Ε. Παρόμοια εικόνα υφίσταται στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής με πολυάριθμες κενές θέσεις εργασίας περίπου 10.000 ετησίως για τα επόμενα 3-5 χρόνια" υποστήριξε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Δασκαλάκη, διευθύντρια στον τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ μιλώντας στο συνέδριο για το μέλλον της εργασίας Future of Work conference που διοργάνωσε η Boussias events.

"Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει υψηλό ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η απορρόφηση είναι πολύ μικρή σε τομείς υψηλής ψηφιακής έντασης, βρισκόμαστε στην 38η θέση ανάμεσα σε 45 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ" ανέφερε η κα Δασκαλάκη. "Στην Ελλάδα περίπου 30% παίρνουν πτυχίο STEM - πρόκειται για την 3η υψηλότερη θέση μετά τη Γερμανία και τη Νέα Κορέα - ωστόσο το ποσοστό των απασχολουμένων σε τομείς υψηλής ψηφιακής έντασης (κατασκευή εξοπλισμού, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, χρηματοπιστωτικός τομέας) είναι πολύ μικρό, γεγονός που συνέτεινε κυρίως στο φαινόμενο του brain drain" εξήγησε η κα Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με την κα Δασκαλάκη, αυτό οφείλεται κυρίως στο χαμηλό βαθμό διείσδυσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή και στην μη ετοιμότητα συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους.

"Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οι εργαζόμενοι με τις κατάλληλες δεξιότητες για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας αλλά και για τις νέες θέσεις εργασίας. Είτε γιατί έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε γιατί πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτές τις ειδικότητες και δεξιότητες" υποστήριξε μεταξύ άλλων η κα Δασκαλάκη.

"Ο μετασχηματισμός του μοντέλου της αγοράς εργασίας συνεπώς αποτελεί μονόδρομο γιατί οι αλλαγές είναι ριζικές", τόνισε η κα Δασκαλάκη και ανέφερε πως για αυτή την κατεύθυνση, είναι δεδομένη η ανάγκη για :

- Μείωση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, τα οποία αποτελούν κύρια εμπόδια για τις επιχειρήσεις να προσφέρουν σημαντικά υψηλότερους μισθούς.

- Μία νέα προσέγγιση στην οργάνωση της εργασίας για την άρση αγκυλώσεων και στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας

Επίσης η κα Δασκαλάκη αναφέρθηκε στους δύο βασικούς στόχους του ΣΕΒ για το 2030, που τέθηκαν στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ. 

Ο πρώτος είναι η ανάπτυξη κουλτούρας ενδο-επιχειρησιακής κατάρτισης, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους της και ο δεύτερος η ενίσχυση της σύνδεσης της έρευνας με επιχειρήσεις- στόχος 100πλασιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. 

Τέλος, για την κάλυψη των παραπάνω κενών και την αποτελεσματική ετοιμασία των εργαζομένων για τις προκλήσεις του μέλλοντος, η κα Δασκαλάκη αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΕΒ, όπως ενδεικτικά τα οχτώ μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Πηγή: capital.gr