Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΒΑΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ

Ρεκόρ έτους σημείωσε χθες η λιγνιτική παραγωγή καθώς η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις μειωμένες ΑΠΕ δημιούργησε κενό στο παραγωγικό ισοζύγιο του ηλεκτρικού συστήματος. Έτσι για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, η κατανομή του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, περιλάμβανε συνολικά 4 λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες λειτούργησαν προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ χθες λειτούργησαν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3, Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Πτολεμαΐδα 5, ενώ με βάση τον προγραμματισμό του ενεργειακού χρηματιστηρίου οι λιγνίτες κάλυψαν το 10,87% του συνολικού ενεργειακού μείγματος (37,1% μονάδες φυσικού αερίου, 35,67% ΑΠΕ, 7,42% εισαγωγές και 5,25% υδροηλεκτρικά).

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, το μερίδιο του λιγνίτη είχε φτάσει να είναι μηδενικό με τις μονάδες του φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος.

Για σήμερα, σύμφωνα με το ενεργειακό χρηματιστήριο, το μερίδιο του λιγνίτη θα περιοριστεί στο 5,45% καθώς προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ (42,3%), στο ενεργειακό μείγμα. Παρά ταύτα οι ΑΠΕ θα περιοριστούν τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα η ζήτηση να καλύπτεται κυρίως από θερμικές μονάδες, ήτοι από μονάδες αερίου και λιγνίτες.

Για αυτό το λόγο η τιμή χονδρικής του ρεύματος εκείνες τις ώρες θα φτάσει στα 319,29 ευρώ/MWh. Σε κάθε περίπτωση, και για σήμερα προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στο σύστημα 4 λιγνιτικές μονάδες, οι ίδιες που λειτούργησαν και χθες (Άγιος Δημήτριος 3, Μεγαλόπολη4, Μελίτη, Πτολεμαΐδα 5)

Τώρα γιατί αυτές τις ημέρες οι λιγνιτικές μονάδες ξαναμπαίνουν στην αγορά και έχουν αυξημένο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα;

Βασική αιτία είναι η αυξημένη ζήτηση, αλλά και η ιδιαιτερότητα του καλοκαιριού να παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες τις βραδινές ώρες όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Καθώς οι διαθέσιμες μονάδες φυσικού αερίου δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ο διαχειριστής επιστρατεύει τους λιγνίτες, οι οποίοι αποτελούν τη "χρυσή εφεδρεία” του ηλεκτρικού συστήματος.

Βεβαίως ο λιγνίτης διαχρονικά παίζει ρόλο μπαλαντέρ και παρά την διακηρυγμένη πρόθεση για πλήρη κατάργησή του το αργότερο μέχρι το 2028, καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται στη ζήτηση είτε λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας των μονάδων αερίου είτε λόγω μειωμένης παραγωγής των ΑΠΕ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όταν υπήρχαν προβλήματα με τις ομαλές ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, ο λιγνίτης είχε φτάσει να καλύπτει σχεδόν το 11% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (καλοκαίρι 2022). 

Έτσι και φέτος το καλοκαίρι, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δύο νέες μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που κατασκευάζονται σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, οι λιγνιτικές μονάδες καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν στο σύστημα.

Πηγή: capital.gr