ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΝΕΕΣ “ΣΚΟΥΡΙΕΣ” ΘΑ ΤΗ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

Αποτελεί κοινό μυστικό. Ο σημαντικότερος δείκτης της καλής της ή κακής θέσης και κατάστασης μιας οικονομίας είναι το ισοζύγιο συναλλαγών αγαθών. Αν οι εξαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τις εισαγωγές τότε υπάρχει οικονομική υγεία. Αν οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τις εξαγωγές τότε έχουμε τις συνθήκες που μεταξύ άλλων παραγόντων οδήγησαν την Ελλάδα σε 3 μνημονιακές συμβάσεις.

Την τελευταία 5ετία το οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο. Φυσικό επακόλουθο των πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν με εκτεταμένες όσο και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, που έφεραν νέα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα και μαζί τους νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η προσπάθεια να αλλάξει η παραγωγική δομή της χώρας συνεχίζεται. Αλίμονο, αν σταματούσε εδώ. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιοι αριθμοί “καθρέφτης” αυτής της μεγάλης προσπάθειας οι οποίοι αναδεικνύονται στο πρόσφατο δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο: “Δεύτερος μήνας αισιοδοξίας”.

Όπως τονίζει λοιπόν στην ενημέρωση του ο ΠΣΕ το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε τον Αύγουστο του 2024 κατά 177,1 εκ. ευρώ ή κατά -6,5%, στα 2,54 δισ. ευρώ από 2,71 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, καθώς οι εισαγωγές τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτος μειώθηκαν σε σχέση με τις εξαγωγές.

Μάλιστα και σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του ΠΣΕ βασιζόμενη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ιδιαίτερη δυναμική έχουν αρχίσει και αποκτούν οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές σε “Πρώτες Υλες” και ο κλάδος «Ποτά και Καπνός». Όπως αναφέρουν τα στοιχεία στις Πρώτες Ύλες και στα Ποτά η αύξηση είναι 22,6% και 15,8% αντίστοιχα.

Από την κατανομή των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, υποχώρησε στο α΄οκτάμηνο του 2024, προς τις Χώρες της ΕΕ ενώ αυξήθηκε προς τις Τρίτες Χώρες.

Ενισχυτικό δείγμα αυτής της πολύ ενθαρρυντικής εξέλιξης βρίσκεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025, όπου οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%, ταχύτερα από τις εισαγωγές που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6%.

Το μέλλον της Ελλάδας ανάμεσα στους παγκόσμιους LEADER παραγωγής πρώτων υλών – Οι Σκουριές “οδηγός” της νέας παραγωγικής οδού

Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της και επιβάλλεται καθώς έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό εισαγωγικού περιεχομένου στην παραγωγή των εξαγόμενων προϊόντων της σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωζώνης.

Αυτή η εξάρτηση της εγχώριας παραγωγής από ξένα αγαθά μεταφέρει “εντός των τειχών” αναρίθμητες αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά παραμέτρων, όπως η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα, και ο βαθμός ευαισθησίας της χώρας σε εξωτερικές διαταραχές.

Η στροφή στην παραγωγή και η αξιοποίηση των πρώτων υλών μας αποτελεί μονόδρομο και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δείχνουν να το αντιλαμβάνονται για τα καλά, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου στο υπό κατασκευή μεταλλείο των Σκουριών Χαλκιδικής.

Η Υφυπουργός ήταν ξεκάθαρη στις δηλώσεις της: “Το μεταλλείο των Σκουριών είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με προτεραιότητα προσλήψεων από την τοπική κοινωνία, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των μετάλλων.

Οι Σκουριές θα είναι το πρότυπο που θα ακολουθήσουν άλλες ανάλογες επενδύσεις, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον τομέα των ΟΠΥ ειδικά μετά την στροφή της ευρωπαϊκής Ένωσης στην απεξάρτηση της από τρίτες χώρες.”

Με αυτή τη δημοσιά τοποθέτηση της κας Σδούκου γίνεται αναμφισβήτητη η εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην εγχώρια μεταλλευτική βιομηχανία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της ζητάει να διαδραματίσει τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή νέα πραγματικότητα.

Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι. Μέχρι στιγμής η “Ελληνικός Χρυσός” και χωρίς την εμπορική λειτουργία των Σκουριών έχοντας αυτή τη στιγμή σε λειτουργία μόνο το υπερσύγχρονο, από κάθε άποψη, μεταλλείο της Ολυμπιάδας είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με ετήσια αξία εξαγωγών στα 200 εκατ. Ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της εταιρείας η αξία των εξαγωγών, 1,4 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 δισ. δολάρια σε βάθος 25ετίας. Στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης η ετήσια αξία των εξαγωγών θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. συμπεριλαμβανομένου και του μεταλλεύματος των Σκουριών.

Κατά τη γνώμη μας αξίζει της προσοχής όλων, ως τροφή για σκέψη και κοντινή δράση, μια φράση 10 λέξεων (ακολουθεί παρακάτω με έντονα γράμματα) από την παρέμβαση του κου Χρήστου Μπαλάσκα, Προέδρου της “Ελληνικός Χρυσός”, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΜΕ στις 2 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του.

A: “Στα 20 χρόνια ζωής του μεταλλείου των Σκουριών έχουμε επιβεβαιωμένα 740.000 τόνους χαλκού. Δεν φτάνει μόνο αυτό χρειαζόμαστε μία δύο τρεις επιπλέον Σκουριές. Στην Ελλάδα υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θράκη. Ας ξεκινήσουμε επιτέλους να κάνουμε την εξόρυξη, αφού προηγηθεί η διερεύνηση και αποτυπωθούν τα αποθέματα. Είναι άκρως απαραίτητο.»

Ένα είναι βέβαιο. Όταν μια επένδυση σαν τις Σκουριές τοποθετεί άμεσα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών χαλκού και χρυσού και ταυτόχρονα προσδίδει ισχύ στο εξαγωγικό προφίλ της, ακόμη δυο ή τρεις επενδύσεις επιπέδου Σκουριών σε ΟΠΥ μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα σε μια πορεία απαλλαγής από τον “αιώνιο” βραχνά του ελλειμματικού ισοζυγίου συναλλαγών, που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Μόνο έτσι μπορεί να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις η οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Με ισχυρή πρωτογενή παραγωγή σε πρώτες ύλες και εξαγωγές. Οτιδήποτε άλλο ανήκει στην κατηγορία των “ευχών”...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)