ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: ΠΩΣ ΕΝΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Η παγκόσμια προμήθεια βαρέων σπάνιων γαιών εξαρτάται εν μέρει από την έκβαση μιας μάχης που διαρκεί μήνες μεταξύ μιας επαναστατικής στρατιάς και της στρατιωτικής χούντας που υποστηρίζεται από την Κίνα στα βουνά της βόρειας Μιανμάρ.

Ο Στρατός Ανεξαρτησίας της Κασίν (Kachin Independence Army/KIA) μάχεται από τον Δεκέμβριο εναντίον της χούντας για την πόλη Μπάμο, που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Κίνα, στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς βαρέων σπάνιων γαιών εξάγεται από ορυχεία στην πολιτεία Κασίν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων βόρεια της Μπάμο, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στην Κίνα για μεταποίηση σε μαγνήτες που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες.

Η Κίνα, η οποία έχει σχεδόν το μονοπώλιο της επεξεργασίας βαρέων σπάνιων γαιών, απείλησε να σταματήσει την αγορά των ορυκτών που εξορύσσονται στην περιοχή που ελέγχεται από τον KIA, εκτός εάν η πολιτοφυλακή σταματήσει να προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Μπάμο.

Το τελεσίγραφο που έθεσαν οι κινεζικές αρχές στον KIA σε πρόσφατη συνάντηση, το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά από το Reuters, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον έλεγχο των ορυκτών για να προωθήσει τους γεωπολιτικούς του στόχους.

Σημειωτέον πως οι μάχες στην περιοχή έχουν περιορίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και οι εξαγωγές σπάνιων γαιών από τη Μιανμάρ έχουν κατακρημνιστεί φέτος.

Η Κίνα προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού την άνοιξη, όταν περιόρισε τις εξαγωγές ορυκτών ως αντίποινα για τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα χρησιμοποιεί την κυριαρχία της για να στηρίξει την ταλαιπωρημένη χούντα της Μιανμάρ, την οποία η Κίνα θεωρεί εγγυητή των οικονομικών συμφερόντων της.

«Η έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και του Στρατού της Κασίν είναι προς το κοινό συμφέρον της Κίνας και της Μιανμάρ, καθώς και των λαών τους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου της Κίνας.

Αξιωματούχος του KIA, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Πεκίνο πρόσφερε επίσης ένα κίνητρο: μεγαλύτερη διασυνοριακή εμπορία με τα εδάφη που ελέγχονται από τον KIA, εάν η πολιτοφυλακή εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να καταλάβει τη Μπάμο, ένα κέντρο logistics για τη χούντα με πληθυσμό περίπου 166.000 άτομα.

«Αν δε δεχτούμε, θα μπλοκάρουν τις εξαγωγές από την πολιτεία Κασίν, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών σπάνιων γαιών», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνέπειες ενός οικονομικού αποκλεισμού.

Το Πεκίνο δεν επιδιώκει την επίλυση του ευρύτερου εμφυλίου πολέμου, αλλά θέλει να περιοριστούν οι συγκρούσεις προκειμένου να προωθήσει τα οικονομικά του συμφέροντα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάθιουσον, ανεξάρτητος αναλυτής με ειδίκευση στη Μιανμάρ.

«Η πίεση της Κίνας είναι μια πιο γενική προσέγγιση για την ηρεμία της σύγκρουσης».

Η παγκόσμια προσφορά βαρέων σπάνιων γαιών εξαρτάται εν μέρει από την έκβαση μιας μάχης που διαρκεί μήνες μεταξύ της κυβερνώντος χούντας της Μιανμάρ, η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα, και του Στρατού Ανεξαρτησίας Κασίν.

Η μάχη για τη Μπάμο ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάληψη του ελέγχου της κύριας ζώνης σπάνιων γαιών στο Κασίν από τον KIA τον περασμένο Οκτώβριο. Μετά την κατάληψη, ο KIA αύξησε τους φόρους στους μεταλλωρύχους και περιόρισε την παραγωγή δυσπροσίου και τέρβιου, με αποτέλεσμα οι τιμές του τελευταίου να εκτοξευθούν στα ύψη.

Η προσφορά έχει περιοριστεί, με το Πεκίνο να εισάγει 12.944 μετρικούς τόνους οξειδίων και μετάλλων σπάνιων γαιών από τη Μιανμάρ τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Αυτό είναι μειωμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Ο KIA, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών διαθέτει πάνω από 15.000 μέλη, ιδρύθηκε το 1961 για να αγωνιστεί για την αυτονομία της μειονότητας των Κασίν στη Μιανμάρ. Σκληραγωγημένη από δεκαετίες μάχης και χρηματοδοτούμενη από μια συνδυασμό τοπικών φόρων και φυσικών πόρων, είναι μια από τις ισχυρότερες επαναστατικές ομάδες της Μιανμάρ.

Η πολιτοφυλακή είναι σίγουρη για την ικανότητά της να καταλάβει τη Μπάμο και πιστεύει ότι το Πεκίνο δε θα πραγματοποιήσει τελικά την απειλή του να σταματήσει τις εξαγωγές λόγω της δίψας του για ορυκτά.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε κρίση από τότε που ο στρατός ανέτρεψε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση το 2021, καταστέλλοντας βίαια τις διαμαρτυρίες και πυροδοτώντας μια ένοπλη εξέγερση σε όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια, εκτεταμένες περιοχές καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη χούντα, αλλά οι αντάρτες δέχονται πιέσεις από την Κίνα να κάνουν παραχωρήσεις στο στρατό. Το Πεκίνο έχει επίσης στείλει μαχητικά αεροσκάφη και drones στη χούντα, η οποία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την αεροπορική ισχύ, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Stimson Centre.

Η Κίνα, η οποία έχει σημαντικές επενδύσεις στη Μιανμάρ, μεσολάβησε πέρυσι για την κατάπαυση του πυρός, ώστε η χούντα να επιστρέψει στο Λασιό, μια βορειοανατολική πόλη όπου βρίσκεται η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.

Περισσότερα από 200 χιλιόμετρα βορειότερα, περίπου 5.000 μέλη τoυ KIA και συμμαχικών δυνάμεων έχουν συμμετάσχει στην επίθεση για την κατάληψη του Μπάμο, σύμφωνα με έναν διοικητή του KIA που έχει άμεση γνώση των μαχών.

Η απώλεια της Μπάμο θα αποκόψει την πρόσβαση του στρατού σε χερσαίες και ποτάμιες οδούς προς τμήματα της Κασίν και της γειτονικής περιοχής, απομονώνοντας τις στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται εκεί και αποδυναμώνοντας τον έλεγχό του επί των εμπορικών οδών του βορρά, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Ναούνγκ Γιόε, ο οποίος αποστάτησε από τη χούντα μετά το πραξικόπημα.

Το γραφείο του εκπροσώπου της χούντας δήλωσε στο Reuters ότι η Κίνα ενδέχεται να είχε συνομιλίες με τον KIA, αλλά δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν είχε ζητήσει από το Πεκίνο να απειλήσει με αποκλεισμό.

«Η Κίνα ενδέχεται να άσκησε πίεση και να πρόσφερε κίνητρα στον KIA», ανέφερε σε δήλωση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο τoυ KIA, το Πεκίνο συμβούλεψε αρχικά τους αντάρτες να αποσυρθούν από τη Μπάμο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αντί να αποσυρθεί από την πόλη μετά από τις συνομιλίες αυτές, ο KIA διπλασίασε τις δυνάμεις της, σύμφωνα με τον διοικητή και τον αξιωματούχο.

Το think tank International Institute for Strategic Studies ανέφερε τον Μάιο ότι η μάχη για τη Μπάμο κόστισε στον KIA σημαντικούς πόρους και εκατοντάδες στρατιώτες.

Το Πεκίνο υιοθέτησε πιο συγκρουσιακή στάση κατά τη διάρκεια περαιτέρω συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη, όταν οι εκπρόσωποί του απείλησαν να σταματήσουν τις αγορές σπάνιων γαιών, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η διακοπή της μεταφοράς βαρέων σπάνιων γαιών από την Κασίν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η Νέχα Μούκερτζι της βρετανικής συμβουλευτικής Benchmark Mineral Intelligence.

Οι προμήθειες των κρίσιμων ορυκτών εκτός Κίνας ήταν ήδη περιορισμένες, είπε: «Βραχυπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου διακοπής, οι τιμές εκτός Κίνας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα».

Ο KIA έχει περιορίσει τις δυνάμεις της χούντας σε μερικές απομονωμένες περιοχές, σύμφωνα με τον διοικητή των δυνάμεων.

Ωστόσο, η χούντα διατηρεί αεροπορική υπεροχή και έχει καταστρέψει μεγάλα τμήματα της Μπαμό με αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του KIA, τον διοικητή και έναν πρώην κάτοικο της πόλης.

Το γραφείο του εκπροσώπου της χούντας δήλωσε ότι επιτρέπεται η επίθεση σε τέτοιους στόχους, επειδή ο KIA τους χρησιμοποιούσε για στρατιωτικούς σκοπούς, χωρίς όμως να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Νέιθαν Ράσερ, αναλυτής του think tank Australian Strategic Policy Institute, ο οποίος εξέτασε δορυφορικές εικόνες της Μπάμο, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των ζημιών στην πόλη φαίνεται να προκλήθηκε από αεροπορικές επιδρομές.

Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και έχουν καταστρέψει σχολεία και χώρους θρησκευτικής λατρείας, σύμφωνα με την Κον Τζα, μια ακτιβίστρια των Κασίν από τη Μπάμο, η οποία δήλωσε ότι το σπίτι της βομβαρδίστηκε.

«Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μπορέσουν οι επαναστατικές ομάδες να αντισταθούν στην πίεση της Κίνας», είπε, προσθέτοντας ότι οι υφιστάμενοι περιορισμοί στα σύνορα έχουν οδηγήσει σε έλλειψη βενζίνης και φαρμάκων στην Κασίν.

Παρά τα εμπόδια, οι ηγέτες του KIA πιστεύουν ότι η κατάληψη της Μπάμο θα αλλάξει την δυναμική υπέρ τους και θα ενισχύσει την υποστήριξη του κοινού.

Εάν ο ΚΙΑ καταλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της πολιτείας, τότε το Πεκίνο δε θα έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί και να παραγκωνίσει τη χούντα, δήλωσαν ο διοικητής και ο αξιωματούχος.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ