ΧΑΛΚΟΣ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΤΡΑΜΠ
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξόρυξης Ρόμπερτ Φρίντλαντ χαιρέτισε την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμό 50% στις εισαγωγές χαλκού, υποστηρίζοντας ότι η εγχώρια παραγωγή του μετάλλου ήταν «θεμελιώδης για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής».
Οι αναλυτές και άλλα στελέχη αμφισβήτησαν τη λογική της επιβολής ενός τόσο υψηλού δασμού όταν οι ΗΠΑ παρέμειναν τόσο εξαρτημένες από τις εισαγωγές του μετάλλου, αλλά ο ιδρυτής της Ivanhoe Mines, εισηγμένης στο Τορόντο, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για να «αφυπνίσει τους ανθρώπους» για την ευπάθεια της Αμερικής.
«Υπάρχει μια νέα λίστα κρίσιμων πρώτων υλών και χωρίς αυτήν, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για την υπερθέρμανση του πλανήτη ή για να κάνεις την παγκόσμια οικονομία πιο πράσινη και υπάρχει μια κρίσιμη ευπάθεια στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο βετεράνος του κλάδου, Φρίντλαντ, στους Financial Times.
«Επαινώ την κυβέρνηση Τραμπ που έκανε αυτό που είναι προφανές και έξυπνο – η Αμερική πρέπει να παράγει το μέταλλο», είπε.
Φέτος, ο χαλκός εισήχθη μαζικά στις ΗΠΑ λόγω των προσδοκιών ότι ο Τραμπ θα στοχεύσει τελικά στις εισαγωγές. Κατά συνέπεια, οι τιμές του μετάλλου στις ΗΠΑ μειώθηκαν ελαφρώς την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση στα 5,53 δολάρια ανά λίβρα, αλλά αυτό ήταν ένα premium 28% σε σχέση με την παγκόσμια τιμή αναφοράς στο Λονδίνο.
Ο 74χρονος Φρίντλαντ απέρριψε οποιαδήποτε αντίδραση της αγοράς ως «άσχετη». «Αυτό που πραγματικά συμβαίνει εδώ είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν το μέταλλο να παράγεται στις ΗΠΑ, να εξευγενίζεται [στις ΗΠΑ] – και όχι μόνο ο χαλκός. Ο χαλκός είναι παράδειγμα για πιθανώς 30 κρίσιμα μέταλλα».
Ως αναμφισβήτητα το πιο γνωστό στέλεχος εξόρυξης της Βόρειας Αμερικής και κάποιος που διατηρεί επίσης ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, ο Φρίντλαντ έχει συμβουλέψει διάφορες αμερικανικές κυβερνήσεις για θέματα εξόρυξης. Τον Μάιο ήταν μεταξύ των στελεχών που συναντήθηκαν με τον Τραμπ και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ριάντ.
«Mine, baby, mine»
Ο Φρίντλαντ αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά επαίνεσε τη στάση του Τραμπ απέναντι στον μεταλλευτικό τομέα.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι μια τεράστια ανάσα καθαρού αέρα» για τη βιομηχανία, είπε. «Οι εξορύκτες τρώνε πολύ ξύλο εδώ και 50 χρόνια, λες και η εξόρυξη να ήταν θεμελιώδης αμαρτία, και όμως όλοι θέλουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή έναν φούρνο μικροκυμάτων ή ένα πλυντήριο ρούχων».
Ο υπουργός Εσωτερικών του Τραμπ, Νταγκ Μπέργκουμ, δήλωσε στις μεταλλευτικές εταιρείες τον Μάρτιο ότι ήθελε να «mine, baby, mine» ως μέρος μιας προσπάθειας να σπάσει η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές μετάλλων από την Κίνα.
Η κυβέρνηση έκτοτε έχει κινηθεί για να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για ορισμένα έργα, συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου χαλκού Resolution της Rio Tinto στην Αριζόνα, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.
Η Ivanhoe Electric του Φρίλαντ, η οποία επικεντρώνεται στις ΗΠΑ, σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει ένα ορυχείο χαλκού στην Αριζόνα που ονομάζεται Santa Cruz.
Η αυξημένη εγχώρια παραγωγή θα μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές και θα διασφαλίσει επίσης ότι ο αμερικανικός στρατός θα έχει ασφαλή πρόσβαση στον χαλκό που χρειάζεται για πυρομαχικά και υλικό κατά τη διάρκεια αυτής που πολλοί αναλυτές αναμένουν να είναι μια περίοδος αυξημένων στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως, δήλωσε ο Φρίντλαντ.
«Μεταβαίνουμε από μια ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία «just-in-time»… σε μια παγκόσμια οικονομία «just-in-case» και η κυβέρνηση που αυξάνει τους δασμούς σε κρίσιμες πρώτες ύλες είναι μια κίνηση «just-in-case»», πρόσθεσε. «Σε περίπτωση που έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε αρκετή πρώτη ύλη για να τον αντιμετωπίσουμε».
Πηγή: ot.gr
Σχόλια