ΧΡΥΣΟΣ: Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ
Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς τον αποκάλεσε κάποτε «ένα βάρβαρο απομεινάρι, ένα αρχαίο μέταλλο με ελάχιστη σχέση στον σύγχρονο κόσμο».
Όταν η υποστηριζόμενη από τον χρυσό παγκόσμια νομισματική αρχιτεκτονική έλαβε τέλος στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να πωλούν τα αποθέματά τους και συνέχισαν να το κάνουν για δεκαετίες.
Για τους θεματοφύλακες της παγκόσμιας οικονομίας, ο χρυσός, που έχει χρησιμοποιηθεί ως αποθήκευση αξίας από τότε που δημιουργήθηκαν οι πρώτες ράβδοι χρυσού στη Μεσοποταμία πριν από χιλιάδες χρόνια, φαινόταν πως ήταν προορισμένος να χάσει τη σημασία του.
Εντούτοις ο χρυσός έχει κάνει ένα «βροντερό comeback», όχι μόνο μεταξύ αυτών που δεν εμπιστεύονται τα σύγχρονα χάρτινα νομίσματα αλλά ακόμα και μεταξύ των πιο συντηρητικών επενδυτών στον κόσμο.
«Ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία για τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως. Το πολύτιμο μέταλλο αντιστοιχούσε στο 20% των επίσημων παγκόσμιων αποθεμάτων το 2024, ξεπερνώντας το ευρώ που βρισκόταν στο 16% και υπολειπόταν μόνο του δολαρίου, το οποίο διατηρούσε το προβάδισμα με 46%.
Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να συσσωρεύουν χρυσό με ρυθμούς-ρεκόρ. Για τρίτη συνεχή χρονιά απέκτησαν πάνω από 1.000 τόνους χρυσού το 2024, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της συνολικής ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής», σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιπλέον, ενώ ιστορικά η τιμή του χρυσού μειωνόταν όταν αυξάνονταν οι πραγματικές αποδόσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, αυτή η διαχρονική συσχέτιση έχει πάψει να ισχύει από τις αρχές του 2022, καθώς οι επενδυτές προσελκύονται πλέον από τον χρυσό περισσότερο ως αντιστάθμισμα στον πολιτικό κίνδυνο παρά ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.
Ένα ποσοστό-ρεκόρ 95% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού αναμένει ότι τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η ετήσια δημοσκόπηση το 2018.
Εν τω μεταξύ, το 75% των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε δολάρια θα μειωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότερες από 70 κεντρικές τράπεζες απάντησαν στην έρευνα του κλαδικού φορέα.
Οι καθαρές εισροές σε ETFs χρυσού ήταν 322,4 τόνοι κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του 2025, το υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία.
«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή την κρίσιμη κίνηση της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) να χαρακτηρίσει τον φυσικό χρυσό ως ‘Tier-One’ Αποθεματικό Περιουσιακό Στοιχείο.
Αυτό ήταν ένα ακόμη σιωπηλό αλλά ουσιαστικό σήμα, που τα ΜΜΕ ‘πέρασαν στα ψιλά γράμματα’, ότι ο χρυσός καθιερώνεται ως ένα πολύ πιο αξιόπιστο και αντικειμενικά ανώτερο μέσο αποθήκευσης αξίας, σε σχέση με το υπερεκδομένο και εργαλειοποιημένο αμερικανικό κρατικό χρέος.
Τέλος, παρακολουθήσαμε ακόμα ένα κραυγαλέο αλλά και πάλι αγνοημένο σήμα: την εκτίναξη της ζήτησης και των παραδόσεων φυσικού χρυσού στο Χρηματιστήριο COMEX. Ήταν μια φωτεινή ένδειξη ότι τα κράτη προτιμούν φυσικό χρυσό, από χαρτονόμισμα ή υποσχέσεις πληρωμής των ΗΠΑ.
Για όσους διερωτώνται αν οδεύουμε προς μια κορύφωση στην τιμή του χρυσού; Από το 1980, η νομισματική βάση των ΗΠΑ αυξήθηκε από $156 δισ. σε πάνω από $5,7 τρισ. -αύξηση 3.533%.
Το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης αυξήθηκε από $845 δισ., σε πάνω από $36 τρισ., δηλαδή +4.160%. Το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ από 35% το 1980 έχει εκτοξευθεί στο 124% σήμερα», σημειώνει η GoldSwitzerland.
Σύμφωνα με έρευνα της UBS, «το 52% των Κεντρικών Τραπεζών δηλώνει ότι θα ήθελε να προσθέσει χρυσό τον επόμενο χρόνο. Οι Κεντρικές Τράπεζες αναμένουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα αποφέρει καλύτερες αποδόσεις από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τα επόμενα πέντε χρόνια».
Κόντρα σε όλα τα παραπάνω, οι Έλληνες συνέχισαν να είναι πωλητές χρυσών λιρών, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική, διατηρώντας τη χαώδη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας και «απαγορεύοντας», ουσιαστικά, σε όσους θα ήθελαν να αγοράσουν χρυσό στην φυσική του μορφή, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.
Σύμφωνα με το Η.Δ.Τ. της 3/7/2025 η ΤτΕ αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 645,68 ευρώ και την πουλούσε στα 756,64 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με στοιχεία της ΤτE, στο δεύτερο τρίμηνο 2025, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 1.953 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν προς την ΤτE 11.487 χρυσές λίρες.
Στο σύνολο του α' εξαμήνου 2025, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ προς ιδιώτες έφθασαν τις 3.685, ενώ οι αγορές της από ιδιώτες έφτασαν τις 22.637.
Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου η τιμή στην οποία αγοράζει τη χρυσή λίρα η κεντρική τράπεζα έχει αυξηθεί κατά 30% και η τιμή πώλησης κατά 27%.
Πηγή: euro2day.gr
Σχόλια