Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

ΕΡΤ: ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ!


Τον ενθουσιασμό που νιώσαμε με την παράδοση στην κυκλοφορία της τοξωτής γέφυρας της Εκκάρας στην Φθιώτιδα τον περασμένο Ιανουάριο, ζήσαμε ξανά παρακολουθώντας την ζωντανή σύνδεση του 1ου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης για τις ανεμογεννήτριες στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Η ανταποκρίτρια της κρατικής από την περιοχή μετέδωσε την ευφορία που νιώθει η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, παρά τις όποιες μικρές αντιδράσεις,  για την λειτουργία του αιολικού πάρκου με τις 12 ανεμογεννήτριες και τα πολύ σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη που εισπράττουν οι όμοροι δήμοι Βέροιας ,Κοζάνης και Εορδαίας.

Αντισταθμιστικά οφέλη, που όπως είπε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ έχουν να κάνουν με τέλη που κεφαλοποιούνται από τους δήμους σε έργα πνοής και υποδομής, αλλά και κέρδη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, που αγγίζουν περίπου τα 300 ευρώ το χρόνο. 

Μάλιστα, κάποιες φορές οι λογαριασμοί που έρχονται στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής είναι μηδενικοί.

Επίσης, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ επισήμανε την παράλληλη παραγωγική δραστηριότητα της καλλιέργειας  της πατάτας, η οποία όπως είπε δίνει σε 80 τοπικούς παραγωγούς 3 με 4 τόνους το χρόνο, ενώ χάρη σ’ αυτήν την καλλιέργεια, επιστρέφουν και νέοι που έφυγαν από τον τόπο.

Να προσθέσουμε εδώ ότι όλα αυτά τα αισιόδοξα πράγματα συμβαίνουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο ενεργειακό πεδίο της χώρας που είναι τα ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε πως τα αντισταθμιστικά οφέλη, που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, δηλαδή έργα πνοής και υποδομής, παράλληλες παραγωγικές δραστηριότητες και κόσμο που επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε για να εργαστεί και να φτιάξει την οικογένεια του, η τοπική κοινωνία στην Χαλκιδική τα βιώνει από το 2011, χάρη στην επένδυση χαλκού χρυσού της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Απλά δεν έτυχε ποτέ να τα μεταφέρουν δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στις ανταποκρίσεις τους. 

Κάποια στιγμή δεν μπορεί, θα περιγράψουν αυτή την πραγματικότητα που επικρατεί εδώ και χρόνια στην ΒΑ Χαλκιδική και έχει βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας, να μην περάσει την σκληρή οικονομική κρίση που πέρασε και συνεχίζει να περνάει η υπόλοιπη Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της μνημονιακής και μεταμνημονιακής περιόδου.

Ταυτόχρονα αυτή η επένδυση στηρίζει τα κρατικά ταμεία με 50 εκατομμύρια ευρώ περίπου κάθε χρόνο σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

Είναι πολύ ευχάριστα όλα όσα συμβαίνουν στον Πολύμυλο της Κοζάνης, όμως κάποια στιγμή πρέπει οι λειτουργοί του γραπτού και του ηλεκτρονικού τύπου να στρέψουν τα βλέμματα τους και στα τεράστια βήματα προόδου και ανάπτυξης που έχουν συντελεστεί στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής με παράλληλη οικονομική ωφέλεια για ολόκληρη την Χαλκιδική και όχι μόνο.

Η ζωντανή σύνδεση και το ρεπορτάζ από τον Πολύμυλο Κοζάνης είναι από το 39’ εως το 41’ λεπτό του βίντεο που ακολουθεί στον παρακάτω σύνδεσμο.





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο άσχετοι θεε μου είναι εκεί στην ΕΡΤ και πόσο βλάκες είμαστε όλοι εμείς που πληρώνουμε αυτούς τους ικανούς μόνο για προπαγάνδα δημοσιογράφους;
Λέει η δημοσιογράφος πως επειδή πουλάνε 4 τόνους πατάτα το χρόνο κονομάνε. Είναι λεφτά τα 800 - 1.000 ευρώ το χρόνο; Είναι αυτό συγκρίσιμο με τα μεταλλεία ή με τον τουρισμό; Πως τα λένε όλα αυτά;Έχουν ξεφτιλίσει τα πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Διαχρονικά στην ερτ δεν θέλουν ρεπόρτερ με ικανότητες και αξιοπιστία.
Καλούς παπαγάλους προπαγάνδας θέλουν.
Σίγουρα όμως με συριζα έχουν ξεφύγει τα πράγματα.
Δεν έχουν προηγούμενο όλα αυτά που έχουν συμβεί.

Ανώνυμος είπε...

Σαν σανοφάγα πρόβατα που είμαστε έχουμε την ΕΡΤ που μας αξίζει.