Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

OΠEK+: ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Της Μαίρης Βενέτη 

Με ανοδικό ξέσπασμα γιόρτασαν οι πετρελαϊκές τιμές την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του OPEC+  με κύριο θέμα την διατήρηση των περικοπών του πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα.

Παρά την σκληρή στάση της Ρωσίας, η Σαουδική Αραβία αυτή τη φορά αποφάσισε να δείξει σύνεση. Έτσι προχώρησε στην ανακοίνωση για   εθελοντικές  extra μειώσεις της παραγωγής της, που θα ξεπεράσουν τα 400.000 βαρέλια την ημέρα για τους επόμενους δύο μήνες σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω την αύξηση της παραγωγής από τη Ρωσία και το Καζακστάν, που αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 75.000 βαρελιών τον Φεβρουάριο και 75.000 βαρελιών τον Μάρτιο.

Τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ θα κρατήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους στα τρέχοντα επίπεδα, που περιλαμβάνουν ούτως ή άλλως σημαντικές περικοπές, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές εν μέσω των νέων lockdowns που πλήττουν τη ζήτηση.

Αθροίζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του OPEC+, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι συνολικές περικοπές θα ανέλθουν σε περίπου 7,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τον Μάρτιο, συν τις extra προγραμματισμένες εθελοντικές πρόσθετες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι traders από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι εν αντιθέση με το 2020, φέτος οι Σαουδάραβες εμφανίστηκαν περισσότερο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, αναγνωρίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι απρόβλεπτες.

Με την προϋπόθεση ότι τα υπόλοιπα μέλη θα τηρήσουν την χθεσινή συμφωνία ώστε να μην  προκαλέσουν το θυμικό της κεφαλής του ΟPEC, όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές το 2021 μπορούν να στηρίζονται στη Σαουδική Αραβία για τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου προκειμένου η  εξίσωση ζήτησης-προσφοράς να κρατήσει μια ισορροπία, όπως ακριβώς στηρίζονται στις Κεντρικές Τράπεζες για την παροχή ρευστότητας στο σύστημα.

H τεχνική εικόνα

Το Brent έσπασε τα 52,70 δολάρια/βαρέλι και έχει ανοίξει πανιά για τον 30αρη του μηνιαίου διαγράμματος, ήτοι τα 55,70 δολάρια /βαρέλι, με την τεχνική  προϋπόθεση φυσικά ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας θα του επιτρέψουν να κρατήσει τα 51,30 δολάρια/βαρέλι στις διορθώσεις.

Το αμερικανικό αργό χτύπησε ήδη από χθες τα αντίστοιχα επίπεδα, με ζητούμενο πλέον να χτίσει βάση στο 50,10 και τις πτωτικές μέρες να μη χάσει τα 48.20 δολάρια/βαρέλι, ενώ η επόμενη αντίσταση βρίσκεται  στα 51,15 δολάρια/βαρέλι. 

Το μηνιαίο διάγραμμα του Brent

To διάγραμμα του WTI

Αναδημοσίευση από liberal.gr