Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ: "ΕΠΑΝΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"

Στο πρασίνισμα όλων των έργων και των τεχνολογικών πρακτικών της ευρύτερης λειτουργίας της εξορυκτικής δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής αναφέρθηκε από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης η υπεύθυνη μεταλλεία βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της εταιρείας και γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει επανασχεδιασμός όλων των έργων έτσι ώστε αυτά να συμβαδίζουν απόλυτα με τις επιταγές της κλιματικής ουδετερότητας και της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης και πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η λιθογόμωση στοών με αδρανές τέλμα, αντί αυτό  να αποτίθεται σε χώρους απόθεσης, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Εξ αυτού του λόγου μειώνεται δραστικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μας, αφού τελικά θα χρησιμοποιήσουμε έναν χώρο απόθεσης τελμάτων αντί για δυο όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, χάρη στην μοντέρνα τεχνολογία της ξηρής απόθεσης, που εφαρμόζουμε.» και συνέχισε λέγοντας:

«Στο ίδιο πνεύμα η εταιρεία κινείται και με το νερό που θα προκύπτει από έντονες βροχοπτώσεις και πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς θα το επεξεργάζεται για να χρησιμοποιείται στα εργοστάσια της ή για να αποδώσει προς χρήση στους φυσικούς αποδέκτες.»

Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός σημείωσε πως ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας ελέγχεται σε 24ωρη βάση 7 μέρες την εβδομάδα από το πλέον σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των κρίσιμων παραμέτρων (σκόνη, αέρας, νερά, θόρυβος, έδαφος, σεισμική δραστηριότητα) λειτουργίας του μεταλλείου σε 400 σημεία με 30 σταθμούς ελέγχου, «όταν σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχουν μόνο 6», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Παράλληλα, Η  εταιρεία κινείται στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων που χρησιμοποιούνται εντός και εκτός στοών με ηλεκτροκίνητα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο που φέραμε εις πέρας με την εξυγίανση και καθαρισμό της λίμνης τελμάτων της Ολυμπιάδας σε μια έκταση άνω των 300 στρεμμάτων και κόστους που ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ έδωσε το παρόν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) κ. Αθανάσιος Κεφάλας. Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε  στον Κώδικα Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσω του οποίου δεσμεύονται από το 2006 όλα τα μέλη του Συνδέσμου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕ με τον τρόπο αυτόν ελέγχονται μέσω δεικτών όλα τα μέλη για τις επιδόσεις τους στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τομέα. "Η εξόρυξη είναι μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης και διευκολύνει την πράσινη ανάπτυξη", επισήμανε ο κ. Κεφαλάς.

Αναφορικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης, υπογράμμισε ότι ο εξορυκτικός κλάδος είναι πρωταθλητής στις καθυστερήσεις αφού ο μέσος όρος για μία άδεια είναι 750 εργάσιμες μέρες.

Τέλος, ο κ. Κεφαλάς επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει θεσπίσει αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς και έχει δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες από το 2010, αλλά κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα η εξορυκτική δραστηριότητα κοντά σε θέσεις NATURA δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα και αυτό, όπως είπε, «αποτελεί αδικία καθώς μας φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού».

Ακολουθεί το βίντεο με τις τοποθετήσεις του κ. Δημητριάδη. Η 1η τοποθέτηση είναι στο 5:12 και η 2η τοποθέτηση του στο 14:45.

https://www.youtube.com/watch?v=h5jRuwHHTW8