Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ – ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: ΔΥΟ "ΔΑΝΕΙΑ ΖΩΗΣ" ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

Με αφορμή τα όσα δυσάρεστα εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο των Νέων Μουδανιών και το Πάρκεν της Κοπεγχάγης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αναφορικά με τον σοβαρότατο κίνδυνο που διέτρεξε και συνεχίζει να διατρέχει η ζωή δυο ποδοσφαιριστών ενός 14χρονου Έλληνα και ενός 29χρονου Δανού διεθνή ποδοσφαιριστή, που υπέστησαν καρδιακό έμφραγμα και η μάχη που δόθηκε για να μείνουν στην ζωή έφερε στο προσκήνιο μια δραματική επιστημονική παραδοχή:

“Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν είναι σπάνιος”, όπως επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και προσθέτει:

“Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση.

Ως αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε 1 ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων. Μάλιστα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η διακοπή της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, στα 4 λεπτά μπορεί να επιφέρει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη”

Οι δύο αθλητές έμειναν στην ζωή χάρη στον εξωτερικό απινιδωτή και στους εκπαιδευμένους χειριστές που βρέθηκαν όσο πιο γρήγορα γίνονταν κοντά τους για την σωτήρια καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Όσο δυνατές ήταν στιγμές και οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στην προσπάθεια για να μείνουν στην ζωή αυτοί οι δυο νέοι άνθρωποι και αθλητές άλλο τόσο δυνατό είναι το δίδαγμα που προκύπτει και μας είναι γνωστό από… πολύ παλιά: «Κάλλιο προλαμβάνειν, παρά θεραπεύειν».

Πολύ απλά, η πρόληψη και η καλή προετοιμασία σώζει ζωές, όπως αποδείχθηκε στην πράξη και μάλιστα στην εποχή του κορωνοϊού τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο και αδιανόητο.

Οι απινιδωτές κι η εκπαίδευση εθελοντών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινής κουλτούρας μας.

Δημόσιο, ιδιώτες, εταιρείες, πολίτες, δημόσιοι λειτουργοί θα πρέπει να συμπράξουμε για να προετοιμαστούμε να δώσουμε και άλλα "δάνεια ζωής". Δεν νοείται χώροι άθλησης και κοινωνικής συνάθροισης χωρίς απινιδωτές και εκπαιδευμένους πολίτες στην χρήση τους.

Δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε το κράτος. Σε τελική ανάλυση Το ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεργαστούμε ΧΘΕΣ για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και άλλα τέτοια «δάνεια ζωής» σε συνανθρώπους μας, ακόμη και νεαρής ηλικίας, που μέσα σε λιγότερο από μια ώρα από μια καρδιακή ανακοπή μπορεί να φύγουν για πάντα από κοντά μας.

Για παράδειγμα, αξίζει την στήριξη όλων μας ο ανθρωπιστικός οργανισμός Kids saves lives. Οι δράσεις του να γίνουν βίωμα μας. Θέλει να βάλουμε και εμείς καρδιά για να σώσουμε άλλες καρδιές, που κινδυνεύουν από διακοπή λειτουργίας.