Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ: ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΒΙΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Στην πρόσφατη έκθεση Ντράγκι για την σνταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εστιάστηκε κατά κύριο λόγο η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. 

Είναι ενδεικτικό της πρόθεσης της Ένωσης να αναδείξει όλες τις πτυχές ενός ζητήματος για το οποίο έχει επιδείξει, τα τελευταία χρόνια, σωρεία πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γεγονός ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες επαφές στις Βρυξέλες, κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και να συναντηθεί με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα.

Στόχος και αυτή τη φορά, να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στο πλαίσιο και των προτάσεων και υποδείξεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ακόμη, τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ απασχόλησαν, το υψηλό ενεργειακό κόστος, το υψηλό κόστος προμήθειας των πρώτων υλών, καθώς και το υψηλό κόστος των εκπομπών ρύπων το οποίο, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς, εξαιτίας της εφαρμογής των πολιτικών για την Πράσινη Μετάβαση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Αντώνης Κοντολέων, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά σημεία της έκθεσης Ντράγκι, εστίασε στο σημαντικότερο στοιχείο της που είναι, όπως τόνισε, στο ότι αναδεικνύει το πρόβλημα αλλά και τους βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο –κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο κ. Κοντολέων εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η έκθεση εντοπίζει τα ρυθμιστικά μέτρα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, όπως ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) που θεσπίστηκε το 2023, αλλά και ο σταδιακός μηδενισμός των δωρεάν δικαιωμάτων CO2, (στο πλαίσιο του Συστήματος Δικαιωμάτων Εκπομπών, ETS) έως το 2035.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, η έκθεση υιοθετεί τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους, οι ενώσεις που εκπροσωπούν τις βιομηχανίες, και προτείνει παράλληλα, τη στενή παρακολούθηση και βελτίωση του σχεδιασμού του Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα κατά τη μεταβατική φάση.

Ο κ. Κοντολέων επανέλαβε ότι πρέπει να αξιολογηθεί εάν πρόκειται να αναβληθεί η μείωση της παροχής δωρεάν δικαιωμάτων ETS, καθώς και το εάν η εφαρμογή του CBAM είναι αναποτελεσματική.

Όπως τόνισε, αναφορικά με την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η έκθεση αποδέχεται ότι προκύπτει ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο που παρεμποδίζει, σήμερα, ώστε το χαμηλό κόστος των ΑΠΕ να μετακυλιστεί στη βιομηχανία.

Ο κ. Κοντολέων εστίασε ιδιαιτέρως στα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας, λέγοντας ότι αυτές οι επισημάνσεις αφορούν περισσότερο στην Ελλάδα καθώς το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας συνδέεται υποχρεωτικά με τη λειτουργία της προημερησίας αγοράς του ΕΧΕ, ακόμη και εάν αφορά σε Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΡΡΑ’s), με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να πιστοποιηθεί ότι μία ενεργοβόρος βιομηχανία καταναλώνει, όντως, πράσινη ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι στην έκθεση προτείνεται η αποδέσμευση της αποζημίωσης των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας από την θερμική παραγωγή, μέσω των ΡΡΑ και των Συμβολαίων Επί Διαφοράς (CFD), κατά τρόπο εναρμονισμένο. Προτείνει, τουτέστιν τη δημιουργία ενός μοντέλου δύο αγορών.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, επίσης, η υποχρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να πωλούν στις βιομηχανίες μέρος της επιδοτούμενης παραγωγής τους σε όρους κόστους συν ορισμένο κέρδος.

Τέλος ο επικεφαλής της ΕΒΙΚΕΝ, εστίασε στην πρόταση που εμπεριέχει η έκθεση Ντράγκι και αφορά στη δημιουργία ενός μηχανισμού αποζημίωσης για την ευέλικτη ισχύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών. «Δημιουργήστε έναν τυπικό μηχανισμό αντιστάθμισης για την ευελιξία της βιομηχανικής ζήτησης για να ενισχύσετε οικονομικά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ. 

Η ανταπόκριση της βιομηχανικής ζήτησης μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος του ενεργειακού συστήματος, να ωφελήσει την ενσωμάτωση των ΑΠΕ και να ενισχύσει τη συνολική ευελιξία του δικτύου, με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων.

Πηγή: energia.gr