Μ. ΓΕΡΑΝΗΣ (ΦΟΔΣΑ): "ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ"
Στον δρόμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα βρίσκεται ήδη ο ΦοΔΣΑ ΚΜ (Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας), όπως αποκάλυψε ο πρόεδρός του Μιχάλης Γεράνης, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM, με θέμα το επενδυτικό πρόγραμμα του Φορέα για την τριετία 2025-2028. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «μονάδες του Φορέα ετοιμάζουν ήδη μελέτη για την εφαρμογή του waste to energy το 2030».
Αναφορικά με το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα του Φορέα, επεσήμανε ότι αυτό αξιοποιεί και τον θεσμό ΣΔΙΤ σε μεγάλα έργα υποδομής και παράλληλα στοχεύει στη χωριστή συλλογή και την επεξεργασία αποβλήτων, με επιπλέον μικρότερες επενδύσεις στο Δίκτυο Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), θέτοντας τις βάσεις για την ολοκλήρωση της μετάβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην κυκλική οικονομία.
Ο κ. Γεράνης, υπενθύμισε παράλληλα, ότι σε μια περίοδο που το 80% των απορριμμάτων στην Ελλάδα οδηγείται στην ταφή και έχει τεθεί ως στόχος το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 10% μέχρι το 2030, υπάρχει ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση μονάδας καύσης υπολειμμάτων στη Δυτική Μακεδονία (ΣΣ μετά την επεξεργασία τους).
Για να υπενθυμίσει, ότι ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο πρώτος φορέας που έκανε την πρόταση για τη δημιουργία μιας «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», προκειμένου να αναπληρωθεί σε κάποιο βαθμό η απώλεια εισοδήματος στην προαναφερθείσα περιοχή από την πράσινη μετάβαση.
Η πρόταση ευτύχησε να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Εφόσον υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μονάδα καύσης, θα ολοκληρωθεί με την παραγωγή ενέργειας και ο κύκλος της βιώσιμης αξιοποίησης στερεών αστικών αποβλήτων, στα πρότυπα που ακολουθούν εδώ και χρόνια πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μεγαλουπόλεις.
Στην παρούσα φάση οι μονάδες του ΦοΔΣΑ ΚΜ στο Μαυρολάκι δήμου Λαγκαδά, η μονάδα στη θέση Άγιος Αντώνιος (Δήμος Θέρμης) και η μονάδα των Σερρών, ετοιμάζουν ήδη μελέτη για την εφαρμογή του waste to energy το 2030 με βάση την πρόταση του Φορέα.
Αναφορικά με την εξέλιξη των έργων ΣΔΙΤ, ο κ. Γεράνης υπενθύμισε ότι «ο ΦοΔΣΑ ΚΜ αποτελεί πυξίδα γιατί πίστεψε από το 2012 στον θεσμό των ΣΔΙΤ». Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι από τότε έχουν υπάρξει πολλές βελτιώσεις, καθώς ο θεσμός δοκιμάστηκε στην πράξη και απέδειξε ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω στοχευμένων επενδύσεων μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Για να προσθέσει, ότι ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος περιλαμβάνει 38 δήμους με δυο εκατομμύρια πολίτες και επτά νομούς στην δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια στη χώρα, υλοποιεί τον περιφερειακό σχεδιασμό βάσει του εθνικού σχεδιασμού: «Ομονοήσαμε πάντα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, έτσι συνεχίζουμε και έτσι θα συνεχίσουμε» τόνισε και ευχαρίστησε την αυτοδιοικητική οικογένεια.
Αναφορικά με την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλονίκης και την ΜΕΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα δύο έργα «ναυαρχίδες» του ΦΟΔΣΑ ΚΜ που εισέρχονται σε τροχιά έναρξης, ο Πρόεδρος του Φορέα επεσήμανε ότι, μαζί με την ΜΕΑ Σερρών που λειτουργεί ήδη από το 2019, θα εξασφαλίσουν τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης του υπολείμματος ταφής σε ποσοστά κάτω του 10% επί του συνόλου και θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα στερεά απόβλητα στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ |
Πηγή: energypress.gr
Σχόλια