ΝΑΤΟ - ΕΕ: ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ "ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ"...
Στις 11 Δεκεμβρίου, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε μια λίστα με 12 κρίσιμα ορυκτά τα οποία είναι απαραίτητα για την άμυνα για τη Συμμαχική αμυντική βιομηχανία. Αυτά τα ορυκτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής προηγμένων αμυντικών συστημάτων και εξοπλισμού. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα εξής ορυκτά: αλουμίνιο, βηρύλλιο, κοβάλτιο, γάλλιο, γερμάνιο, γραφίτης, λίθιο, μαγγάνιο, πλατίνα, σπάνιες γαίες, τιτάνιο και βολφράμιο.
Το ΝΑΤΟ, δυστυχώς, δεν απέφυγε το μέγιστο λάθος που κάνει εδώ και χρόνια και η ΕΕ: συμπεριέλαβε στη λίστα των κρίσιμων ορυκτών τις Σπάνιες Γαίες ως ένα ορυκτό. Οι σπάνιες γαίες ΔΕΝ είναι όπως κάθε ορυκτό. Είναι 15 ξεχωριστά ορυκτά, τα οποία το καθένα έχει ξεχωριστές ιδιότητες-χαρακτηριστικά, ξεχωριστή συμπεριφορά, ξεχωριστή τιμή και ξεχωριστή στρατηγική αξία.
Στο παρελθόν είχαμε αρθρογραφήσει με επιμονή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ας επαναληφθούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Οι σπάνιες γαίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως τα μπαχαρικά. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ας θυμούνται ότι μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα ξέσπασαν μεγάλοι πόλεμοι με διακύβευμα τα μπαχαρικά της Ινδίας. Οι αντιμαχόμενες δυνάμεις εκείνης της εποχής ήταν η Πορτογαλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Ισπανία.
Όλες αυτές οι χώρες είχαν εμπλακεί σε πόλεμο μεταξύ τους για τους φυσικούς πόρους της εποχής. Ήταν οι resource wars της Αναγέννησης. Όπως σήμερα συμβαίνει με τα κρίσιμα ορυκτά και ειδικότερα με τις σπάνιες γαίες… η περίπτωση της Ουκρανίας ΔΕΝ διαφέρει σε τίποτε.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των μπαχαρικών τα οποία προσομοιάζουν με τα χαρακτηριστικά των σπάνιων γαιών; Η γεωλογική τους διασπορά, οι χρήσεις τους, και η αδυναμία της αντικατάστασής τους. Όσον αφορά την φυσική τους («γεωλογική») διασπορά: τα μπαχαρικά βρίσκονται μεν σχεδόν παντού στη φύση, αλλά όχι πάντα σε ικανοποιητικές συγκεντρώσεις (ποσότητες) ώστε να είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.
Η… νοστιμιά
Όσον αφορά τις χρήσεις τους: τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε να προσδώσουν μία τελείως διαφορετική ιδιότητα στο φαγητό: να το κάνουν πιο νόστιμο. Έτσι το φαγητό απέκτησε τρομερή υπεραξία και έγινε πιο εύκολα εμπορεύσιμο. Όσον αφορά την αντικατάσταση των μπαχαρικών με άλλα τεχνητά υλικά: αυτό, ακόμη και σήμερα, παραμένει αδύνατο.
Ευτυχώς: Ποιος θα έβαζε στα Σμυρνέικα σουτζουκάκια τεχνητά κατασκευασμένο κύμινο; Αυτό θα αποτελούσε γαστριμαργική ασέβεια! Αυτά τα τρία φαινομενικά απλά χαρακτηριστικά των μπαχαρικών αρκούσαν για να προκληθούν διαρκείς πόλεμοι για δύο ολόκληρους αιώνες! Οι πόλεμοι των μπαχαρικών.
Τα μπαχαρικά αποτελούν το τέλειο ανάλογο για να αντιληφθεί κάποιος το σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ διάφορων χωρών για την εξασφάλιση πρόσβασης σε κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Ανταγωνισμός ο οποίος έχει και πάλι ως ένα από τα επίκεντρα την περιοχή της Ασίας, αλλά πλέον και την Ουκρανία. Ας δούμε τα ανάλογα χαρακτηριστικά των σπάνιων γαιών. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να αλλάξουμε ελάχιστες λέξεις σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των μπαχαρικών.
Όσον αφορά τη γεωλογική τους διασπορά
Οι σπάνιες γαίες βρίσκονται μεν σχεδόν παντού στη φύση, αλλά όχι πάντα σε ικανοποιητικές συγκεντρώσεις (ποσότητες) ώστε να είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες. Όσον αφορά τις χρήσεις τους: οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε να προσδώσουν μία τελείως διαφορετική ιδιότητα στα τελικά προϊόντα.
Έτσι τα τελικά τεχνολογικά προϊόντα αποκτούν τρομερή υπεραξία και είναι πιο εύκολα εμπορεύσιμα. Όσον αφορά την αντικατάσταση των σπάνιων γαιών με άλλα τεχνητά υλικά: αυτό, ακόμη και σήμερα, παραμένει αδύνατο.
Οι ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια υιοθέτησαν το παραπάνω επιχείρημα αλλάζοντας την Ομοσπονδιακή νομοθεσία τους και προέβησαν σε «σπάσιμο» της ομάδας των σπάνιων γαιών στα επιμέρους ορυκτά. Δυστυχώς, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ φάνηκαν ανίκανοι να αντιληφθούν τα παραπάνω. Οι αξιωματούχοι του ΑΝΤΟ με αυτή την απόφαση είναι σαν να πηγαίνουν σε ένα σούπερ μάρκετ και να αγοράζουν αντί ένα μπαχαρικό για το σπίτι τους ολόκληρο το καλάθι των χιλιάδων μπαχαρικών.
Η ανικανότητά τους αγγίζει τα όρια στρατηγικά επικίνδυνης συμπεριφοράς. Θα είμαι αρκετά σκληρός με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και θα προτείνω αυτό που είχα προτείνει παλαιότερα για τους υπάλληλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καθώς φαίνεται πως στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ και η ΕΕ λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία τα οποία παράγουν ανόητες αποφάσεις. Στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εφαρμοσθεί μία μεθοδολογία lean management με την οποία θα περικοπούν αχρείαστες θέσεις εργασίας γραφειοκρατών οι οποίοι λαμβάνουν στρατηγικά επικίνδυνες αποφάσεις.
Του Σωτήρη Καμενόπουλου*
*Ο Σωτήρης Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι τομείς του ερευνητικού του ενδιαφέροντος είναι η βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, η γεωπολιτική και η διαχείριση κινδύνων.
Πηγή: energia.gr
Σχόλια