Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΑΡ.......ΑΜΕΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΚΑΤΑΡ.......ΑΜΕΝΗ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ (email)

Μετά από μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών προσέλκυσης επενδύσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης (και πώς να έρθουν οι άνθρωποι με το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα) και μετά από μήνες, επίσης, προσπαθειών να επιτευχθεί συμφωνία με τους μόνους, προς το παρόν, ενδιαφερόμενους, το Κατάρ, επιτέλους κάτι υπογράφηκε!!!
Υπογράφηκε, δηλαδή, η συμμετοχή κεφαλαίων από το Κατάρ στην επένδυση για την εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική.

Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, όπως το καταλαβαίνω, σημαίνει ότι επιτέλους θα αρχίσουν να κινούνται τα πράγματα στο συγκεκριμένο έργο. Η Περιβαλλοντική άδεια δόθηκε από το καλοκαίρι, όμως αν κρίνω από την ανυπαρξία κινήσεων εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. δεν υπήρχε η κινητήρια δύναμη, δηλαδή το χρήμα. Το γεγονός, ότι στην επένδυση αυτή συμμετέχουν μεγάλα σχήματα, εγχώρια και του εξωτερικού, δε σημαίνει ότι υπάρχει το κεφάλαιο έναρξης των δραστηριοτήτων.


Με την Ελλάδα σε επιχειρηματική, κατασκευαστική και γενικά αναπτυξιακή ύπνωση, με ένα Κράτος που πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις κι αυτά με τις γνωστές περικοπές και μειώσεις, χωρίς να δίνει δραχμή από τα οφειλόμενα σε προμηθευτές, εργολάβους, μελετητές, κατασκευαστές και λοιπούς έχοντες λαμβάνειν, ακόμη και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όμιλοι με χιλιάδες απασχολούμενους τείνουν να βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών, πόσο μάλλον ανεύρεσης κεφαλαίων για επενδύσεις. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η δυστοκία στις δανειοδοτήσεις εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα έναρξης νέων δραστηριοτήτων.

Πώς να γίνουν οι προσλήψεις των ανθρώπων, που η προαναφερθείσα εταιρία χρειάζεται για να υλοποιηθεί η επένδυση; Αυτό το δυναμικό χρειάζεται για να στηθούν τα έργα, έργα απαραίτητα για να έρθει το κέρδος, που θα έρθει αργότερα, το προσωπικό όμως πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται τώρα! Άρα, χρειάζονται κεφάλαια για να προσληφθούν οι άνθρωποι, που θα υλοποιήσουν τα έργα, που θα φέρουν το κέρδος! Και τα κεφάλαια ήρθαν! Και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος και για προσλήψεις, για δουλειά, προκοπή, ανάπτυξη.......

Ήρθαν κεφάλαια τόσα, που θα μπορέσουν να επιτευχθούν και όλοι οι περιβαλλοντικοί στόχοι, που η εταιρία περιέλαβε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων... Στόχοι, που ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος της επένδυσης, απαραίτητοι όμως και για την εναρμόνιση με τα τωρινά δεδομένα των απαιτήσεων διατήρησης του περιβάλλοντος και για την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Άρα.... καλώς ήρθες Κατάρ!!!! Ναι; Όοοχι!!!!! 

Στην περιοχή, από πολύ λίγους ευτυχώς, «αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν»!!!!  Τυχαία χρησιμοποιώ τους στίχους από το σουλιώτικο δημοτικό τραγούδι; Όχι! Αφού τα σχόλια των «οικολόγων» της περιοχής, μεταξύ άλλων, που φθάνουν μέχρι και στην απαξίωση του ίδιου του Κατάρ χαρακτηρίζοντάς το «φούσκα», φθάσαν μέχρι και πριν το ’21! Θυμήθηκαν, ότι η Μ. Παναγιά λεγόταν Ρεβενίκια, από τη νίκη τους εναντίων των Αράβων (Αραβενίκεια) ή έτσι λέει ο σχολιαστής!

Γιατί, σύμφωνα με το http://dim-meg-panag.chal.sch.gr/istoria_tou_horiou.htm «Από το 942 μ.Χ. έχουμε τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την Αραβενίκαια ή Αραβενίκεια. Οι εκδοχές προέλευσης του ονόματος είναι δύο: Σύμφωνα με την πρώτη, η ονομασία αυτή δόθηκε στην περιοχή προς τιμήν της νίκης των Αράβων κατά των ντόπιων κατοίκων, το 904 μ.Χ......» . Τα μπέρδεψε λίγο ο σχολιαστής, αλλά λίγη σημασία έχει! Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι τα «οικολογικά» κινήματα της περιοχής βρήκαν νέο «πεδίο δόξης λαμπρόν», τώρα θα αντισταθούν κατά του Κατάρ!!!!

«Άιντε ωρέ παλληκάρια, πάρτε τα καριοφίλια γενναίοι μου.......», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ντόπιου δημιουργού επικών «οικολογικών» αριστουργημάτων!

Πάει ο πόλεμος εναντίον της «καταστροφής» του Περιβάλλοντος, ζήτω ο πόλεμος κατά του Κατάρ!! Πόλεμος να’ ναι κι ότι θέλει ας είναι! Δουλειά να υπάρχει, νά’χουμε λόγο ύπαρξης!
Κάποιος να πει στο Κατάρ να εξαγγείλει έρευνες για πετρέλαιο στον κόλπο της Ιερισσού! Άμα θεωρήσουν τα τοπικά «οικολογικά» κινήματα, ότι δε θα «χάσουν το ψωμί» τους, θα αφήσουν την επένδυση της εξόρυξης να προχωρήσει, να φάει ψωμάκι κι ο υπόλοιπος κόσμος της περιοχής!

Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, τώρα ξεχάσανε πάλι τον «Αρμαγεδώνα» που απειλεί το Περιβάλλον και θυμηθήκανε τα οικονομικά στοιχεία, που  τους καίνε, γιατί η κάθε εταιρία εδώ στην Ελλάδα, πρέπει, κατ’ αυτούς, να επενδύει χωρίς κέρδος! Όοοοχι, οι επιχειρηματίες πρέπει να επενδύουν για την «ψυχή της μάννας τους» και μόνος κερδισμένος πρέπει να είναι ο εργαζόμενος! Μονά – ζυγά δικά μας! Είμαστε έξυπνοι εμείς, Ελληνάρες! Επίσης στηλιτεύουνε, ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας εκτέλεσε χρέη μεσάζοντος (broker) στο συγκεκριμένο «αρραβώνα», Κατάρ-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Μακάρι να εκτελεί χρέη μεσάζοντα (broker) – που αμφιβάλλω - και να κλείνει συμφωνίες επενδύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρά να εκτελεί χρέη «δήμιου» για τον ελληνικό λαό, λέω εγώ!

Τελειώνοντας, για να σοβαρευτούμε, ας σταματήσουν κάποτε τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, αυτό που πρέπει να νοιάζει τώρα όσους αγαπούν τον τόπο τους είναι το Περιβάλλον. Δηλαδή, οι Άνθρωποι και η Φύση! Δουλειά, άμεσα για τους ανθρώπους και διασφάλιση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων! Τελεία.......και παύλα!

Αναγνώστρια