Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ


Για καλλιέργεια αντιεπενδυτικού κλίματος έκανε λόγο η κυβέρνηση απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική, το Κιλκίς και τη Θράκη, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντας υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό της εξορυκτικής νομοθεσίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε μια ιδιαίτερα επικριτική επιχειρηματολογία σε τρεις βασικούς άξονες:

Ο πρώτος αφορούσε το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας και των επιπτώσεων των εξορύξεων στη ζωή των κατοίκων. 

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής και ο τρίτος τις εξαιρετικά σκανδαλώδεις κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πτυχές των ισχυουσών συμβάσεων με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίες, κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, στοιχειοθετούν το φαινόμενο ενός «bonus διαπλοκής».


Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισαν τους κινδύνους για το περιβάλλον από την χρήση του κυανίου, αμφισβήτησαν τα συνολικά οικονομικά οφέλη των εξορύξεων για τις τοπικές περιοχές («δεν υπολογίζονται οι απώλειες των θέσεων εργασίας στην γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τον τουρισμό»), τόνισαν πως οι εταιρείες εξόρυξης δεν είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στο κράτος τίποτε άλλο πλην των φόρων τους - ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση πως «επιστράτευσε τα ΜΑΤ με πλαστικές σφαίρες ενάντια σε γερόντους, γυναίκες, μικρά παιδιά και όλους τους κατοίκους της Ιερισσού».



Η πρώτη επερωτούσα βουλευτής, Κατερίνα Ιγγλέζη, διευκρίνισε πως ούτε οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κλείσουν τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, «αλλά να σταματήσει η θηριώδης επέκτασή τους». Από την άλλη, οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψαν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι στις νέες εξορύξεις θα χρησιμοποιηθούν νέες, ασφαλείς τεχνολογίες («ακαριαία τήξη»), υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως πουθενά, ώστε να είναι γνωστές οι παρενέργειές τους. 

Σε επιστέγασμα όλων αυτών, πίσω από την κυβερνητική επιμονή να στηριχθούν οι εξορύξεις χρυσού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διέκριναν προθέσεις «μετατροπής ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη με μειωμένη περιβαλλοντική προστασία και φορολογία» - και ο Αλέξης Τσίπρας αντιπρότεινε «διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους επιστημονικούς φορείς, επανεξέταση της σύμβασης» και «δημοψήφισμα στη Χαλκιδική, όπως έγινε στην Ιταλία για την ιδιωτικοποίηση του νερού».



«Επειδή τελευταία ισχυρίζεστε ότι είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε τη χώρα, θα έλεγα να σταματήσετε να βλέπετε τη χώρα σε κομμάτια κατ' επιλογήν και να αφοσιωθείτε στο σύνολο. Το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι συνιστώσες» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου.



Ο κος Παπαγεωργίου, υποστήριξε στην απάντησή του, πως «η εποχή που έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, μας έχει προσπεράσει. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πια πραγματικότητα».

 Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, σημείωσε πως η περιβαλλοντική άδεια, δεσμεύει την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να μην χρησιμοποιήσει κυάνιο στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η επέκταση των εξορύξεων γίνεται με την προαναφερθείσα μέθοδο της ακαριαίας τήξης. 

Οι παλαιοί χώροι στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι αποκαθίστανται, με αποτέλεσμα οι νέες επεμβάσεις να είναι χωρικά ιδιαίτερα περιορισμένες. «Το σύνολο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τις 27 Οκτωβρίου του 2010, μετά τον έλεγχο πληρότητας από το ΥΠΕΚΑ - γεγονός που έγινε για πρώτη φορά για ιδιωτική μεταλλευτική επένδυση»

Σε ό,τι αφορά το Κιλκίς, ο υφυπουργός επεσήμανε πως το προσχέδιο σύμβασης προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης του κυανίου επί ποινή αφαίρεσης της άδειας της επιχείρησης - διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι επικείμενες εργασίες, δεν αφορούν εξορύξεις, αλλά «μεταλλευτική έρευνα, ώστε να δούμε αν υπάρχει ανάλογο κοίτασμα που να είναι προς εκμετάλλευση»

Για τις έρευνες στο Πέραμα του Έβρου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, υπολόγισε πως θα εξασφαλίσουν 200 θέσεις εργασίας και 400 έμμεσες και θα αποφέρουν στο κράτος 240 εκ. ευρώ από φόρους και ΦΠΑ.



Απέναντι στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πως «ανεξάρτητες» επιστημονικές μελέτες απορρίπτουν την μελέτη περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας, ο κος Παπαγεωργίου αναρωτήθηκε εάν είναι «εξαρτημένοι» οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος που την ενέκριναν: «Αυτοί δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον; Κι αν όχι, έχετε στοιχεία; Θα τους καταγγείλετε ονομαστικά; Θα προτείνετε την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων;» αναρωτήθηκε ο υφυπουργός.



«Οι κρατικές υπηρεσίες έβγαλαν και τις σκανδαλώδεις γνωματεύσεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Οι εργασίες θα παρακολουθούνται από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας και επικουρικά από την Επιτροπή του άρθρου 3 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών η οποία θα συσταθεί όταν αρχίσουν οι εξορύξεις. Έχει συσταθεί και ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων, με συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και επιστημονικών φορέων. Εάν το επιθυμείτε, υπάρχει η δυνατότητα να κληθείτε να συμμετάσχετε ως αξιωματική αντιπολίτευση με δικό σας εκπρόσωπο» δήλωσε αργότερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.



«Για την κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις περιβαλλοντικής προστασίας, που είναι οι νόμοι του κράτους και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε από πλευράς του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. «Το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδύσεων - κι εσείς, προσπαθείτε με απαράδεκτες δηλώσεις και με διαρκή εμπόδια, να εμποδίσετε την κάθε επένδυση που προσπαθεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο» συμπλήρωσε.



«Υπάρχει το μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων της Νιγηρίας όπου οι πολυεθνικές του πετρελαίου λεηλατούν τα πάντα και το μοντέλο της Νορβηγίας, όπου τη μερίδα του λέοντος απ' την αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου, παίρνει ένα δημόσιο fund, που επενδύει το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας στο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα τέτοιο μοντέλο έπρεπε να υπηρετούμε όλοι» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αντίθετα - όπως σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης - στην περίπτωση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με βασικό μέτοχο τον Όμιλο Μπόμπολα, μία επένδυση σημερινής υπεραξίας 2,5 δισ. για κοιτάσματα αξίας 15 δισ., παραχωρήθηκε έναντι 11 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Χρήστο Πάχτα, προκαλώντας μάλιστα παρέμβαση της Κομισιόν, που αξίωσε την επιστροφή των χρημάτων αυτών, ως «παράνομη κρατική ενίσχυση».


«Η εταιρεία έκανε ρύθμιση και έχει αρχίσει να επιστρέφει τα χρήματα αυτά. Μάλιστα, έχουμε παραλάβει εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με αποκλειστικό σκοπό την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής απ' τη δραστηριότητά της, εφόσον διαπιστωθούν παραλείψεις ή παρατυπίες» απάντησε ο κος Παπαγεωργίου.

«Να καταθέσετε στη Βουλή τη ρύθμιση, γιατί έχω υπ' όψιν μου μία αντίστοιχη, όπου μια εταιρεία συμφερόντων του κ. Σοφοκλή Ξυνή έχει δεσμευθεί να εξοφλήσει τα χρέη του στο Ι.Κ.Α. σε 400 χρόνια» απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης.



Ο κος Παπαγεωργίου, σημείωσε επίσης, πως παρότι ο υφιστάμενος Μεταλλευτικός Κώδικας δεν προβλέπει την καταβολή δικαιωμάτων στο κράτος από τους επενδυτές, (πλην εκείνων των φόρων), με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, θα ρυθμιστεί η υποχρέωση καταβολής τέλους παραγωγής - αν και ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ποσόν.



Από πλευράς ΝΔ, η 'Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία: «Στοχεύει στην απόρριψη, προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις - και εκ των υστέρων επιστρατεύει περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές, οικονομικές παραμέτρους για να δικαιολογήσουν την απόρριψη». Η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ), πρότεινε την επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων της σύμβασης, ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και καθιέρωση ενός συνολικού ελεγκτικού μηχανισμού, που να ελέγχει επί τόπου την πορεία των εργασιών. Διαβούλευση και διαρκείς επιτόπιους ελέγχους ώστε να πεισθεί η τοπική κοινωνία πρότεινε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ). 

Ενημέρωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες πρότεινε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), επισημαίνοντας πως «δεν γίνονται μεγάλες επενδύσεις χωρίς κοινωνική συναίνεση. Για μιαν ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρό της «τους εργαζόμενους και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου» έκανε λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) - κάτι όμως που προϋποθέτει και «εναντίωση στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο».


Αναδημοσίευση από τη www.respentza.blogspot.gr