Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΕΙ Η ΒΙΑ ΤΩΝ «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ» ; (Σκεπτόμενος Πολίτης)

«…ΜΠΙΝΤΕΡΜΑΝ: Θα ξέρετε πώς είναι σήμερα τα πράγματα. Δεν μπορεί ν’ ανοίξεις την εφημερίδα χωρίς να διαβάσεις για άλλη μια περίπτωση εμπρησμού. Και πάντα η ίδια ιστορία: ένας γυρολόγος που ζητά να τον φιλοξενήσουν και το πρωί το σπίτι έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός. Θέλω να πω, καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι είναι δύσπιστοι κάπως



ΣΜΙΤΣ: Δεν σε δέχονται παντού όπως εσείς κύριε Μπίντερμαν. Ξέρετε τι έχω τραβήξει;…Ζητάω μια στέγη πάνω από  το κεφάλι μου, ένας τίμιος παλαιστής που πάλευε σ’ όλη του τη ζωή…»



(Ο Μπίντερμαν παίρνει την εφημερίδα)

Ορίστε, κοιτάξτε εδώ!



ΣΜΙΤΣ: Το έχω δεί.

(Διαβάζει)

«Ως φαίνεται και ο εμπρησμός αυτός εσχεδιάσθη και εξετελέσθη καθ’ ον τρόπον και ο προηγούμενος»

(Κοιτάζονται)



ΜΠΙΝΤΕΡΜΑΝ: Δεν είναι απίστευτο;…»



( από το θεατρικό του Μαξ Φρις, «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές», εκδ. Δωδώνη, μεταφρ. Νάσος Βαγενάς)



-------------------------------------------------------------------------------------------

Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη

Το γαϊτανάκι της βίας συνεχίζεται από τους εγχώριους «οικολόγους», με ειρηνικές παρενθέσεις (πορείες σε Πολύγυρο, Σκουριές, Θεσσαλονίκη). Σε μια (δυστυχώς προφητική) ανάρτηση εδώ , είχε εντοπισθεί ότι οι μετέωρες θέσεις των «οικολόγων» και ο στείρος ακτιβισμός, θα τους οδηγήσουν στη βία. Μια κατάσταση δηλαδή που βιώνεται σε διάφορα επίπεδα καθημερινά στη Χαλκιδική και όχι μόνο.



Στο Μεσαίωνα έκαιγαν τις μάγισσες. Οι Λουδίτες έκαιγαν τις μηχανές τον 19ο αιώνα, για να εμποδίσουν την τεχνολογική εξέλιξη. Σήμερα έχουμε στη Χαλκιδική εγκληματικούς εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση, απειλές για εμπρησμούς (βλ. περίπτωση παραιτηθείσας Προέδρου ΔΣ Αριστοτέλη)  και διαρκή βία. Από μια μειοψηφία οπαδών του αντιβιομηχανικού μεσαίωνα που αντιδρά στη μεγάλη μεταλλευτική επένδυση. 

Υπάρχει και μια ψυχοπαθολογία σε όλα αυτά με τους εμπρησμούς, αλλά πρέπει να προτάξουμε την κοινωνική διάσταση. Στο ερώτημα της ανάρτησης, η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλή: Η βία δεν ωφελεί κανέναν. Αλλά δυστυχώς, όπως επισημαίνει και ο Μαξ Φρις στο έξοχο θεατρικό του, ωφελημένος είναι ο φασισμός: το φίδι εκκολάπτει το αυγό του. Γι΄ αυτό και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να συνεχίσουν να απομονώνουν, όχι μόνον τους «ακτιβιστές» της βίας, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του εγκληματία που αποποιείται τις ευθύνες του και τις μεταθέτει σε άλλους..!!!
Τα πάντα συνηγορούν ότι ήταν προβοκάτσια όλοι οι εμπρησμοί,
το δε όφελος σας μικρο, μόνο οι εντυπώσεις από την τοπική κοινωνία.
Εάν ήταν έργο των ακτιβιστών οικολόγων καθαρά, τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια θα το είχαν σαν πρώτη είδηση για μέρες..!!
Από την άλλη όμως δεν σας συμφέρει η δημοσιότητα διότι αρνούνται οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν σ αυτήν την καταστροφική εξόρυξη.
γι αυτόν τον λόγο είναι προφανής η προβοκάτσια για μικροσυμφέροντα σε τοπικό επίπεδο και για περαιτέρω διχασμό της περιοχής..!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

"Προβοκάτσια"??? "Μικροσυμφέροντα"??? Διχασμός???? "Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκληματία, που μεταθέτει τις ευθύνες του σ' άλλον"???

Όλα συγκεντρωμένα σε ένα 'προφητικό διάγγελμα"... Η δικαιοσύνη πρέπει να τον καλέσει για να δώσει ερμηνείες για τις απίστευτες μαντικές του ικανότητες...
http://www.youtube.com/watch?v=lTB0Wc0mJyY&feature=player_embedded