"ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

Σκεπτόμενος Πολίτης

«Ένα δεμάτι αυγά και μια σούβλα γάλα» (λαϊκή ρήση)



---------------------------------------------------------------------------------.



«…Όσοι λοιπόν έχουν καταπιεί αμάσητο το ιδεολόγημα της «μεταβιομηχανικής εποχής» με έκπληξη και αμηχανία(ενδεχομένως…) θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του δυτικού κόσμου εξακολουθούν να είναι (μακράν!) οι πλέον βιομηχανοποιημένες χώρες του πλανήτη.»



Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, οι χώρες με τη μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή στον κόσμο είναι κατά σειρά (σε δις δολάρια): Κίνα (2.400), ΗΠΑ (1.800), Ιαπωνία (1.100),Γερμανία (600), Ιταλία (300), Βραζιλία (300), Ν. Κορέα (280), Γαλλία (250), Ενωμένο Βασίλειο (230), Ρωσία (210), Ινδία (230), Μεξικό 210), Καναδάς (180), Ισπανία(180). Η Τουρκία έχει 130 και η Ελβετία 120.




«…Η συμμετοχή στη λίστα σε υψηλές θέσεις της Κίνας και της Ινδίας (και η πράγματι εντυπωσιακή ανάπτυξη της βιομηχανίας τους τα προηγούμενα χρόνια) κάθε άλλο παρά μετριάζει την εντύπωση της κυριαρχίας των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών στη βιομηχανική παραγωγή. Οι δυο αυτές χώρες έχουν πληθυσμό πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους η κάθε μια και η απόλυτη (σε όγκο) βιομηχανική παραγωγή τους είναι, υπό μια έννοια, «φυσιολογική». Αν ωστόσο συγκριθεί η κατά κεφαλήν βιομηχανική παραγωγή(αναλογικά προς τον πληθυσμό) τότε φαίνεται η τεράστια απόσταση (παραγωγικότητας και τεχνολογίας) που τις χωρίζει από χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Ιταλία...



…Η κενότητα του ιδεολογήματος«μεταβιομηχανικές κοινωνίες» στην περιγραφή των ανεπτυγμένων κρατών γίνεται αντιληπτή και στην περίπτωση χωρών που «παραδοσιακά» χαρακτηρίζονται ως «αποβιομηχανοποιημένες».Για παράδειγμα, χώρες όπως η Ελβετία και η Σιγκαπούρη θεωρείται ότι βασίζονται στις υπηρεσίες, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται:



«Πολλοί πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι η Ελβετία ευημερεί χάρη στα κλεμμένα χρήματα που κατέθεσαν οι δικτάτορες του Τρίτου Κόσμου στις τράπεζες της ή πουλώντας κουδούνες και ρολόγια-κούκους σε Ιάπωνες και Αμερικανούς τουρίστες,αλλά στην πραγματικότητα πρό­κειται για μια από τις πλέον βιομηχανοποιημένες χώρες στον κόσμο. Δεν τυγχάνει να παρατηρούμε πολλά προϊόντα που να έχουν κατασκευαστεί στην Ελβετία, επειδή πρόκειται για μια μικρή χώρα (με πληθυσμό γύρω στα 7 εκατομμύρια), οπότε ο συνολικός αριθμός των προϊόντων είναι μικρός,και επειδή εξειδικεύεται σε προϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας, όπως μηχανήματα και βιομηχανικά χημικά και όχι σε καταναλωτικά αγαθά που είναι πιο ορατά. Η Ελβε­τία έχει τη μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή στον κόσμο (η μόνη που μπορεί να την ξεπερνά είναι η Ιαπωνία, ανάλογα με τη χρονιά και τα διαθέσιμα στοιχεία). Η Σιγκαπούρη είναι επίσης μια από τις πέντε πιο βιομηχανοποιημένες οικονομίες του κόσμου (και πάλι με βάση την προστιθέμενη βιομηχανική αξία ανά κάτοικο). Η Φινλαν­δία και η Σουηδία συμπληρώνουν την πεντάδα». (Χα Τζουν Τσανγκ «23 Αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2011)»






----------------------------------------------------------------------------------



Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη



Τελικά η σύγχρονη ελληνική Αριστερά φαίνεται ότι έλυσε το δύσκολο πρόβλημα της βιώσιμης ανάπτυξης, με μια ευφυή λύση, εξόχως εύκολη… Σύμφωνα πάντα με τις κατά τα άλλα συμπαθείς βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, αναμασώντας σενάρια για την ερήμωση της Χαλκιδικής, βγαλμένα θαρρείς από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, δεν χρειάζεται μια χώρα τη βιομηχανία και παραγωγή, δηλαδή δημιουργία πραγματικής αξίας, σε συνθήκες οικονομίας της αγοράς. Αρκεί να γίνουν όλοι αγρότες και πάροχοι υπηρεσιών κοπανιστού αέρα.



Ευτυχώς μάλιστα που το σωτήριο αυτό αναπτυξιακό μοντέλο ταιριάζει παντού στην Ελλάδα κι όχι μόνο στη Χαλκιδική. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αφήσουμε κατά μέρος την «βαριά», εντατική, βρώμικη ανάπτυξη και να περάσουμε σε πιο «ήπιες», καθαρές, κυριλέ μορφές. Εδώ βέβαια θα αναρωτηθεί κάποιος, πότε είχαμε εντατική ανάπτυξη στην Ελλάδα και δεν το πήραμε είδηση. Μια ζωή ήμασταν χώρα αγροτική και υπηρεσιών και μέχρι πρόσφατα στην ιστορία μας, υπανάπτυκτοι. Δεν είναι δα και πολύς καιρός που φεύγαμε μετανάστες, γιατί τούτη η χώρα δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της. Με τα σημερινά δεδομένα, οι δραστηριότητές μας ήταν τότε άκρως «φιλο-περιβαλλοντικές» και ελάχιστα βιομηχανοποιημένες, αλλά ο κόσμος λιμοκτονούσε.



Εμείς φυσικά πιστεύουμε ότι θα πουλάμε αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες και θα ζούμε όλοι (στην ύπαιθρο) με τις σύγχρονες ανέσεις της πόλης (όπου εκεί βρίσκεται ο περισσότερος πληθυσμός, δηλαδή οι καταναλωτές) και με υψηλό επίπεδο ζωής. Υπάρχει βέβαια ένα προβληματάκι: το πού και σε ποιους θα διατίθενται οι υπηρεσίες και τα όποια αγαθά, αν η δημιουργία αξίας σχεδόν εξαφανισθεί μαζί με τη βιομηχανία και την παραγωγή. Άρα, πώς θα γίνει κατανάλωση και ανακυκλοφορία αξίας που δεν υπάρχει, αλλά με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα; Θα εξάγουμε στους παραπάνω βιομηχανικούς, στους γραφικούς που είδαμε να επιμένουν αναχρονιστικά να παράγουν αξία. Εμείς σαν έξυπνοι που είμαστε, θα πουλάμε ζαρζαβατικά, θα στρώνουμε σεντόνια σε τουρίστες και θα εισάγουμε αυτοκίνητα. Αναδύονται βέβαια και άλλα απλοϊκά ερωτήματα. Γιατί τόσα χρόνια δηλαδή, αυτή «η άλλη» ανάπτυξη δεν έγινε πραγματικότητα, για να σωθούμε. Πώς και γιατί θα γίνει τώρα, με τι πόρους, με ποιες προϋποθέσεις, σε τι βάθος χρόνου, από ποιους, με ποια πλεονεκτήματα, σε τι συνθήκες,…Δεν φαίνεται να υπάρχει απάντηση, άρα καλύτερα να τα προσπεράσουμε κι αυτά και να σταματήσουμε εδώ.



Άλλη μια απόπειρα λοιπόν των πολιτικών εκπροσώπων των Παρασιτικών να πείσουν τους Παραγωγικούς, ότι για το καλό του περιβάλλοντος και για το δικό τους καλό, πρέπει να επιστρέψουμε σε προβιομηχανικές μορφές οργάνωσης εργασίας. Αποβιομηχάνιση, προσκόλληση στον παρασιτισμό και όχι παραγωγή και δημιουργία αξίας, αυτή είναι η λύση τελικά…Μήπως πρέπει να σοβαρευτούμε λιγάκι ;; Καλούνται οι βουλευτίνες του αυτο-αποκαλούμενου ΣΥΡΙΖ«Α» και δή η εκ Χαλκιδικής βουλευτίνα-(τέως) εργολήπτρια, να μελετήσουν και ολίγην Πολιτική Οικονομία. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον για λόγους στοιχειώδους επαγγελματισμού έναντι της πολιτικής πελατείας τους.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Καλό το παράδειγμα της Ελβετίας, αλλά ο συντάκτης του κειμένου ξέχασε να αναφέρει και το παράδειγμα του χωριού στο οποίο προ ενός χρόνου περίπου μέσω δημοψηφίσματος για το αν επιθυμούν τη δημιουργία μεταλλείου χρυσού στην περιοχή τους απάντησαν "όχι". Αυτό πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Και η υπόθεση τελείωσε εκεί. Δείτε και εδώ: http://www.skai.gr/news/world/article/199983/elvetia-horio-arnithike-1-dis-dolaria/
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Chevalie έχεις δίκιο σ' αυτό που επισημαίνεις. Μη συγκρίνεις όμως την Ελβετία με την Ελλάδα. Η Ελβετία έχει αν θέλεις την πολυτέλεια να επιλέξει. Εμείς οχι. Δεν ξέρω από που είσαι αλλα χωρίς αυτό το μεταλλείο στη Β. Χαλκιδική θα πέσει μεγάλη λόρδα. Αν κλείσει ποτέ θα γίνει το έλα να δεις. Η ιερισσός θα θυμίζει νηπιαγωγείο.Ο κόσμος δεν μπορεί να το διανοηθεί.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
- 7:25 μ.μ.
είσαι μοιρολάτρης!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
10:46 Δεν είμαι μοιρολάτρης. Είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και η επιχείρηση που εργάζομαι ζει από τα μεταλλεία. Και κάνουμε το σταυρό μας που ο εργοδότης μας μας πληρώνει κάθε 15 και μας κολαει ένσημο για κάθε μέρα που δουλεύουμε. Είναι πιο ρεαλιστικό απ' ότι φαντάζεσαι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
12:01 π.μ
αυτή την ζωή ονειρεύτηκες εσύ??
όταν καταστραφεί η περιοχή που θα δουλέψεις??
και αν βγεις μέχρι τότε στην σύνταξη τα παιδιά σου που θα δουλέψουν?
τι όνειρο και αυτό μόνο για το σήμερα!!!
γι αυτό σου λέω πως είσαι μοιρολάτρης!!
έπειτα ποιος σου εγγυάται πως ο εργοδότης σου θα είναι εφόρου ζωής συνεργάτης με την εταιρεία? αυτές οι εταιρείες σου το λέω εκ πείρας...δεν έχουν μπέσα... τα συμφέροντα τους παίζουν μέρα με την ήμερα και σε ξεπουλάνε ΑΜΕΣΑ. Αν επιβιώσει η eldorado στην Χαλκιδική ρώτα τον εργοδότη σου σε τι εκβιασμό θα πέσει απ αυτούς. Λυπάμαι άλλα αυτή είναι η αλήθεια!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
2:41 Μιλάς σαν πολιτικός και από θέση ισχύος. Εγώ σου μιλώ σαν εργάτης και όχι από θέση ισχύος. Εγώ δεν μπορώ να στηρίξω το μεροκάματο μου και το γάλα των παιδιών μου στις δικές θεωρίες. Εγώ βασίζομαι στις δυνάμεις και δεν έχω κανένα να με στηρίξει εκτός από τις γνώσεις μου και τα δυο μου χέρια. Σε διαβεβαιώνω ότι ο εργοδότης μου δεν είναι λαμόγιο. Ούτε εκβιασμούς κάνει σε εμάς και ούτε εκβιασμούς δέχεται από κανένα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί αυτή η εταιρεία είναι πολύ σοβαρή, υπέυθυνη και με προγραμματισμό. Δεν το παίρνει το αφεντικό μου να κάνει καμία μαλακία, γιατί αυτομάτως θα χάσει την εργολαβία. Κάνει το έργο που του αναθέτουν και πληρώνεται στην ώρα και μαζί με αυτόν και εμείς που εργαζόμενοι. Ειλικρινά χαίρομαι που πρώτη φορά βλέπω μια τόσο υγιή κατάσταση. Εχω εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις και ξέρω τι σου λέω. Μακάρι αυτό το έργο να φτάσει μέχρι τέλους. Ο κόσμος και γλυκό ψωμί θα φάει και ο τόπος θα αναπτυχθεί. Αυτό ξέρω γιατί αυτό βλέπω.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δεν κατηγόρησα τον εργοδότη σου και μπράβο του αν σου φέρεται όπως λες τιμή του..!!!
εγώ μίλησα για την εταιρεία την ελληνικός χρυσός διάβασε άλλη μια φορά το σχόλιο μου για να καταλάβεις τι εννοώ. πολιτικός σίγουρα δεν είμαι άλλα έχω μεγάλη εμπειρία από πολυεθνικές ίσως και μεγαλύτερες από την ελληνικός χρυσός. σου είπα ότι μιλάω εκ πείρας. πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα κι εγώ και γνωρίζω πολύ καλά την νοοτροπία αυτών των εταιρειών!!! απλά σε συμβουλεύω και τίποτα περισσότερο!!! σου εύχομαι πάντα να έχεις δουλειά και γάλα για τα παιδιά σου...!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΤΩΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΧΡΥΣΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ