Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΣΕ ΡΟΛΟ "ΜΠΡΑΒΟΥ" ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Η ΕΛΑΣ... ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ?

Το ερώτημα που βάζουμε στον τίτλο της ανάρτησης μας είναι ρητορικό. Δεν είναι όμως  κάθόλου άσχετο με την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση που διοχετεύεται από συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης ΜΜΕ εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Τελευταίο κρούσμα, το... ασφαλές συμπέρασμα που διαβάσαμε στο ιστολόγιο "κουτί της πανδώρας", που θέλει την αστυνομία να εκτελεί χρέη "μπράβου" στην επενδύτρια εταιρεία, επειδή στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εδώ και μια 6ετία προσφέρονται υλικοτεχνικά μέσα στα αστυνομικά τμήματα της ΒΑ Χαλκιδικής.

Την ανάρτηση που αναδημοσιεύουμε την εντοπίσαμε στο Ζακυνθινό ιστολόγιο "Ημέρα" με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2013, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και τα κατά τόπους υπηρετούντα στελέχη της και εξ αυτού του λόγου το υπουργείο προστασίας του πολίτη κάνει έκκληση προς τους  επιχειρηματίες της Ζακύνθου να συνεισφέρουν είτε από το υστέρημα τους είτε μέσω των παρεχομένων υπηρεσιών τους για να εξασφαλιστεί η διαμονή, ο ύπνος και το φαγητό των αστυνομικών όπως επίσης και τα καύσιμα που απαιτούνταν για τις περιπολίες τους...

Αυτή η είδηση γιατί δεν πέρασε από τη βάσανο της καχυποψίας των... εξειδικευμένων δημοσιογράφων ως προς την ποινικοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική;

Όπως σημειώναμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας, οι... αγωνιστικές υποχρεώσεις ορισμένων τους κάνουν να λησμονούν σε ποιά οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα και όσοι κάτοικοι της παραμένουν ακόμη σ' αυτή. 

Ωστόσο, αυτή η πρεμούρα για να αποκαλυφθούν δήθεν σκάνδαλα και άλλα ύποπτα τινά σε μια περιοχή που η επιβίωση της είναι αιώνες τώρα συνυφασμένη με τη μεταλλευτική δραστηριότητα δημιουργεί εύλογες απορίες, αν όχι και υποψίες για τη σκοπιμότητα της.

Αν θέλουν να βρούν και να εντοπίσουν κακώς κείμενα στην περιοχή μας υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολλά.

 Άρκεί βέβαια αυτού του τύπου και ύφους "ερευνητές" να έχουν τη διάθεση να τα ψάξουν χωρίς τις μέχρι τώρα προκαταλήψεις και εμμονές, που δείχνουν ότι έχουν.  

Και το σημαντικότερο; Να βρούν το θάρρος να τα δημοσιεύσουν ερχόμενοι σε σύγκρουση με την πραγματικότητα που θα βρούν και είναι ολότελα διαφορετική απ' εκείνη που νόμιζαν ότι υπάρχει και την επικοινωνούσαν ως βεβαιότητα και σε όσους δεν ζουν στην περιοχή και δε γνωρίζουν το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και 17 χρόνια περίπου.


Ακολουθεί η ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ζακυνθινής εφημερίδας "Ημέρα".


ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού για την στελέχωση των τμημάτων και των αναγκών της Υπηρεσίας, αλλά και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι τα μεγάλα αγκάθια που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν οι αστυνομικοί του νησιού μας και καθιστούν δύσκολο το έργο τους.


Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική που μειώνει μισθούς και προσωπικό αποτέλεσε προφανώς την αιτία για την προφορική “Οδηγία” του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες να συνδράμουν με τη μορφή κάποιων χορηγιών στην αποδοτικότητα των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών της πολιτείας.


Με λίγα λόγια στον πατριωτισμό και το φιλότιμο των ξενοδόχων του νησιού μας επαφίεται πλέον η δυνατότητα ή μη της αύξησης της αστυνομικής δύναμης στη Ζάκυνθο. Από το εάν και κατά πόσο θα ανταποκριθούν στην έκκληση του κ. Δένδια να κοιμίσουν, να ταΐσουν τους αστυνομικούς ή να συνδράμουν στα καύσιμα των περιπολικών και τη γραφική ύλη των υπηρεσιών θα εξαρτηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.


Εκείνο που έχει απομείνει είναι η αυταπάρνηση με την οποία εκτελούν το καθήκον τους οι Αστυνομικοί. Και επειδή η δομή της εγκληματικότητας αλλάζει, ενώ η Αστυνομία παραμένει στάσιμη, χωρίς συγκεκριμένη οργάνωση και σαφή ρόλο το Υπουργείο αποφάσισε να βγάλει τους μισούς αστυνομικούς υπαλλήλους γραφείου στο δρόμο ώστε να διπλασιαστούν οι περιπολίες.



Το μήνυμα Δένδια

Το μήνυμα που έστειλε πριν από ένα περίπου μήνα προς κάθε κατεύθυνση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, στη σύσκεψη που έγινε στην Κέρκυρα ήταν αυστηρό. Προσπάθησε να πείσει άπαντες ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν και ότι θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια πολιτών και τουριστών.


Φυσικά δεν έλειψαν και τα παράπονα. Οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών ζήτησαν ενίσχυση με προσωπικό, καθώς και μέσα για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κ. Δένδιας, όμως, τους απάντησε ότι δεν θέλει να ακούει… δικαιολογίες και πρόσθεσε πως όσοι και αν έχουν απομείνει στις Υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και το καθήκον τους προς την Πολιτεία.



Κάλεσμα στους Ξενοδόχους που ανταποκρίθηκαν

Έγινε συζήτηση, όμως, και με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, στους οποίους επισημάνθηκε ότι για να βοηθηθούν, θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να συνδράμουν τους προληπτικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, με τη μορφή κάποιων χορηγιών. Η προφορική “οδηγία” που δόθηκε δια στόματος Υπουργού αφορούσε, όμως, και όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Ουσιαστικά, η Πολιτεία ζητούσε, εμμέσως πλην σαφώς, την οικονομική στήριξη των επιχειρηματιών για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Σε ότι αφορά το νησί μας, η ανταπόκριση υπήρξε άμεση. Ήδη υπάρχει η διάθεση 5 δίκλινων καταλυμάτων που θα στεγάσουν 10 αστυνομικούς, ενώ συνεχίζονται οι διερευνητικές οχλήσεις και προς άλλους.



Αιτήματα που δεν ικανοποιούνται

Και ενώ από τη μια έχει ξεκινήσει ένας τιτάνιος αγώνας εξεύρεσης δωρεάν στέγης για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν ικανοποιεί αιτήματα αστυνομικών που διαθέτουν κατάλυμα στη Ζάκυνθο και φέρονται διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησης.