Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΣΟΔΑΣ/ΧΛΩΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Άλλο ένα θύμα των μνημονιακών πολιτικών και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποτελούν οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Καυστικής Σόδας/ Χλωρίου στην Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, "Ο χορός της καταστροφής και της καταλήστευσης του Δημόσιου πλούτου –περιλαμβανομένων και των ΕΛΠΕ –που προωθεί η συγκυβέρνηση, υπό την τροϊκανή καθοδήγηση και εποπτεία, συνθλίβει τους εργαζόμενους και δεν αφήνει πλέον στη χώρα μας, κανένα εργαλείο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης".


"Τελευταίο θύμα της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, του Σαμαρά αποτελεί το εργοστάσιο Καυστικής Σόδας / Χλωρίου στην Θεσσαλονίκη. Οι διοικούντες των ΕΛΠΕ εκμεταλλευόμενοι το μνημονιακό πλαίσιο ασυδοσίας και παρά τις προτάσεις του σωματείου και τις επιστημονικές μελέτες που κατατέθηκαν, αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της μονάδας, χάνοντας σιγά σιγά μερίδιο της αγοράς, πράγμα που σημαίνει σημαντική απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο που κατέχει το 35,5% των μετοχών της επιχείρησης. Ποιο τρανταχτό παράδειγμα της προσπάθειας απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας αποτελεί η απόφαση της ΕΥΔΑΠ να μην προμηθεύεται πλέον από τα ΕΛΠΕ, έτσι η κυβέρνηση θεωρεί πως νομιμοποιείται να πουλάει κοψοχρονιά, μεταφέροντάς τις στο ΤΑΙΠΕΔ, τις απαξιωμένες επιχειρήσεις", τονίζεται στη συνέχεια.

"Άμεσο αποτέλεσμα είναι οι δεκάδες χαμένες θέσεις εργασίας που προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των ανέργων της πόλης και ένα ακόμη παραγωγικό εργαλείο, μία χημική παραγωγική μονάδα κλείνει", υπογραμμίζεται επίσης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά των ΕΛΠΕ στο δημόσιο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και όλοι μαζί "να δημιουργήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κίνημα των εργαζομένων, για να γίνει το ποτάμι που θα πνίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα ανατρέψει μια για πάντα κυβέρνηση και τρόικα".

Αναδημοσίευση από www.alterthess.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Δύο είναι τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν σε σχέση με τη στάση που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με δεδομένο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς το παρόν, στηρίζει ανοικτά και ανεπιφύλαχτα τον κρατικό... καπιταλισμό.

Πρώτον, απουσιάζει απ' αυτή την προσπάθεια η προτροπή βουλευτών ή άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς εργαζόμενους να κοιτάξουν να βρουν άλλη δουλειά πχ. να γίνουν μελισσοκόμοι. 

Σ' αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το φιλεργατικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χημική βιομηχανία χωρίς οικολογικούς και περιβαλλοντικούς αστερίσκους και είναι κάτι πολύ θετικό σε σχέση με τη στάση που έχουν δείξει μέχρι τώρα στους εργαζόμενους της μεταλλευτικής βιομηχανίας της ΒΑ Χαλκιδικής, που έχουν την "ατυχία" να απασχολούνται σε ιδιωτική επιχείρηση.

Δεύτερον και εξίσου πολύ θετικό, είναι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες αυτής της κατάστασης δεν μπήκαν (ακόμη τουλάχιστον) στη διαδικασία να κάνουν λόγο για "οριστικό κλείσιμο ή απομάκρυνση των ΕΛΠΕ από τη Θεσσαλονίκη, που απέχουν μια ανάσα από τη Χαλκιδική, το Άγιον Όρος, την Πιερία και τον Όλυμπο, λόγω εκπομπής ρύπων" και δύναται να αποτελέσουν "πηγή περιβαλλοντικής μόλυνσης αυτών των περιοχών, που ζουν αυστηρά και μόνο από τον τουρισμό, την αγροκτηνοτροφία και τη μελισσοκομία". Ή να μιλούν επίσης για "αποκατάσταση και εξυγίανση της έκτασης που καταλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ εδώ και τώρα".

Πάλι καλά. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ πρέπει να είναι ευγνώμονες απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα τους με τέτοια οπτική. Τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές δεν είναι δεδομένες για το ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ανεργία χτυπάει την πόρτα εργαζομένων σε βιομηχανίες.