Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Φωτογραφία από τη φόρτωση καραβιού με λευκόλιθο στο Μαντούδι Ευβοίας
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
 Ήταν σήμερα το μεσημέρι όταν οι κάτοικοι είδαν ένα μεγάλο καράβι, να έρχεται και να μπαίνει στο λιμάνι του χωριού. Είχε 23χρόνια να έρθει τόσο μεγάλο πλοίο και να κάνει εξαγωγές. 

Φόρτωσε 2500 τόνους λευκόλιθο με προορισμό την Ιταλία. Ο λευκόλιθος χρησιμοποιείται για την κατασκευή  βασικών πυρίμαχων που αντέχουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για  ειδικούς τύπους τσιμέντου και κονιάματα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες χαρτιού, καουτσούκ και τις φαρμακοβιομηχανίες.


Η βόρεια Εύβοια έχει αρκετά κοιτάσματα λευκόλιθου και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία με την Ιταλία. 


"Ελπίδα για ανάπτυξη στο Μαντούδι. 


Μετά από 23 χρόνια είδαμε στο λιμάνι Μαντουδίου να φορτώνει καράβι για Ιταλία  με λευκόλιθο που επεξεργάστηκαν οι εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ(πρώην Σκαλιστήρι).

 Όλη η περιοχή του Μαντουδίου ανάσανε και έδωσε ελπίδα προοπτικής και ανάπτυξης ώστε να ξεφύγει η περιοχή από την φτώχεια, την ανεργία και την μιζέρια και να εργαστούν οι νέοι. 

Ο Δήμος είναι αρωγός σε τέτοιου είδους ανάπτυξη" μας είπε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας.


Αναδημοσίευση από www.evianews.com


*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Οι γνωστές παθογένειες της αυτοκαταστροφικής Ελληνικής Πολιτείας αλλά και η υπερσυντηρητική αντίληψη κάποιων οικολογούντων κατάφεραν να βάλουν λουκέτο και σ’ αυτή την παραγωγική μεταλλευτική δραστηριότητα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 


Παρά τη βαθεία οικονομική κρίση η επανεκκίνηση των μεταλλείων λευκόλιθου του Μαντουδίου από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφερε τα χαμόγελα και την αισιοδοξία στους κατοίκους της περιοχής και τη θλίψη στις ολιγάριθμες ντόπιες  αντιμεταλλευτικές Κασσάνδρες, που ως είθισται το μόνο που ξέρουν είναι να ασκούν και να εκφέρουν στείρα κριτική και άρνηση.


Η Τέρνα Λευκόλιθοι έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες την εξόρυξη λευκόλιθου στο πλαίσιο ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναβίωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Μαντούδι, που ξεκίνησε ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα προ έξι ετών. 



Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εξαγορά της εταιρείας (ΒΙΟΜΑΓΝ), ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα κατέβαλε επιπλέον ποσό άνω των 15 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οφειλές των προηγούμενων ιδιοκτητών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, τους προμηθευτές και τις τράπεζες. Ήδη, στις εγκαταστάσεις της Τέρνα Λευκόλιθοι απασχολούνται 100 εργαζόμενοι, ενώ σε βάθος τριετίας θα δημιουργηθούν περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας.

Την ώρα που κάποιοι ευφάνταστοι πολιτικάντηδες προσπαθούν με ωραία και παχιά λόγια να μας πείσουν ότι μόνο το παπιγιόν του σερβιτόρου μας πάει για να πάμε μπροστά και να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την οικονομική καθήλωση, οι ορυκτοί χώροι σ' όλες της γωνιάς της Ελλάδας και η εξορυκτική διαδικασία δίνουν βαθιές ανάσες οξυγόνου. 

Κάποιοι πολυλογάδες ψάχνουν για μάσκες... οξυγόνου. Δε λέμε και αυτές χρήσιμες είναι όσο ένας ασθενής βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη.

Σημασία όμως έχει να γλιτώσει απ' αυτήν και όχι να εξαρτάται... Αν θέλει να ζήσει ξανά χωρίς εξαρτήσεις...