Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

"ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ"

Σκεπτόμενος Πολίτης
«Επιθυμούμε να έχουμε την πλήρη συνεισφορά μας στην διατήρηση της κοινής κληρονομιάς μας, της Γης. Ωστόσο, όντας στην αυγή του 210υ αιώνα, ανησυχούμε για την εμφάνιση μιάς παράλογης ιδεολογίας, η οποία αντιτίθεται στην επιστημονική και βιομηχανική πρόοδο και εμποδίζει την  οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Υποστηρίζουμε ότι μια Πολιτεία της Φύσης-εξιδανικευμένη μερικές φορές από κινήματα που έχουν την τάση να κοιτούν στο παρελθόν-δεν υπάρχει και πιθανόν δεν υπήρξε ποτέ από την εποχή της πρώτης εμφάνισης του ανθρώπου στη βιόσφαιρα, στο βαθμό που η ανθρωπότητα πάντοτε εξελισσόταν χρησιμοποιώντας τη Φύση για τις ανάγκες της και όχι το αντίστροφο.

Συνεισφέρουμε πλήρως σους σκοπούς μιάς επιστημονικής οικολογίας για ένα κόσμο του οποίου οι πόροι πρέπει να καταγράφονται, να ελέγχονται και να διατηρούνται. Αλλά με την παρούσα έκκληση απαιτούμε αυτή η καταγραφή, ο έλεγχος και η διατήρηση, να θεμελιώνονται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι σε παράλογες, εκ των προτέρων, αντιλήψεις.

Τονίζουμε ότι πολλές σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες πραγματοποιούνται με χειρισμό επικίνδυνων ουσιών -ή ουσιών που είναι κοντά σε αυτή την περιοχή-και ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη πάντοτε σχετίζονταν με αυξανόμενο έλεγχο πάνω σε εχθρικές δυνάμεις, προς όφελος του ανθρώπινου είδους. 

Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η επιστημονική οικολογία, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια επέκταση αυτής της διαρκούς προόδου, προς την κατεύθυνση της βελτιωμένης ζωής των μελλοντικών γενεών. Πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε την ευθύνη της επιστήμης και το καθήκον της προς την κοινωνία σαν σύνολο. Προειδοποιούμε ωστόσο τις αρχές που κρατούν το μέλλον του πλανήτη μας, για αποφάσεις που στηρίζονται σε ψευτο-επιστημονικά επιχειρήματα ή σε ψευδή και άσχετα δεδομένα.

Εφιστούμε την προσοχή όλων στην απόλυτη ανάγκη να βοηθήσουμε τις φτωχές χώρες να επιτύχουν ένα επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης ανάλογο με εκείνο του υπόλοιπου πλανήτη, προστατεύοντας τες από προβλήματα και κινδύνους που απορρέουν από τις ανεπτυγμένες χώρες και αποφεύγοντας την εμπλοκή τους σε έναν ιστό από μη ρεαλιστικές υποχρεώσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά τους.

Οι χειρότεροι δαίμονες που απειλούν τη Γή είναι η άγνοια και η καταπίεση, και όχι η Επιστήμη, η Τεχνολογία και η Βιομηχανία, των οποίων τα εργαλεία, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, είναι απαραίτητα για να φτιαχτεί από την Ανθρωπότητα, ένα μέλλον για την ίδια, από την ίδια, ξεπερνώντας τα μείζονα προβλήματα, όπως είναι ο υπερπληθυσμός, η πείνα και οι παγκόσμιες επιδημίες.»

(«Προς τους αρχηγούς κρατών και τις κυβερνήσεις», Heidelberg, 14 Απριλίου 1992)

----------------------------------------------------------------------------------

Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη

Επίκαιρη όσο ποτέ, η Έκκληση της Χαιδελβέργης, υπογράφτηκε από περισσότερους από 4000 επιστήμονες-εκ των οποίων οι 72 Νομπελίστες-οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανεχθούν άλλο πιά τον οικολογικό παραλογισμό. Φυσικά δεν είναι πολιτικό κείμενο και επομένως δεν (μπορεί να) προτείνει πολιτικές λύσεις. Όπως δεν μπορεί και κανείς οικολόγος άλλωστε.

Ήταν η εποχή της περιβόητης Διάσκεψης του Ρίο ντε Τζανέιρο, με το καρναβάλι των ΜΚΟ και η αρχή του παραμυθιού περί κλιματικής αλλαγής κλπ. Οι πάγοι ακόμη να λυώσουν, αλλά η οικολογική καταστροφολογία, η υποκρισία και τα κροκοδείλια δράκρυα για το περιβάλλον και τις τριτοκοσμικές χώρες και τα ευχολόγια με τις έτοιμες λύσεις, συνεχίζουν.

Και στην Ελλαδάρα, τι γίνεται; Εδώ φυσικά αφθονούν οι αυτεπάγγελτοι σωτήρες και εν ονόματι της υποτιθέμενης προστασίας του περιβάλλοντος, δεν θέλουμε κανένα απολύτως έργο ή επένδυση, μέσα σε ένα κλίμα υστερίας και παράνοιας. Καλή ώρα σαν την Χαλκιδική.

Ζητείται κατεπειγόντως να συνταχθεί η Ελληνική Έκκληση.