Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΣΕ... ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ FLASH SMELTING

Τις τελευταίες μέρες πάρα πολύ λόγος γίνεται από τους "antigold" για τη μέθοδο του "flash smelting" (ακαριαία τήξη). Ως γνωστόν, οι πολέμιοι της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική έχουν βγάλει το "πόρισμα" τους και γι' αυτό το θέμα μη δεχόμενοι καμία αμφισβήτηση επί των... θεμελιωδών ισχυρισμών τους.

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να διαταράξουμε τις εμμονικές ιδεοληψίες και πεποιθήσεις ανθρώπων που εκ των πραγμάτων παρακολουθούν καλύτερα τις εξελίξεις στο πεδίο της μεταλλευτικής, όπως για παράδειγμα καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εργολάβοι, δικηγόροι αλλά και λοιποί ανεπάγγελτοι "οικολόγοι". Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα.


Έπειτα όμως από παράκληση πολλών φίλων αναγνωστών αναδημοσιεύομε την ανοιχτή επιστολή των μηχανικών της Ελληνικός Χρυσός, που απαντάει στις αιτιάσεις αυτών των "ειδικών" για το flash smelting. Δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δυο χρόνια και την ξανά προβάλουμε έπειτα από παράκληση πολλών φίλων αναγνωστών, που τη θυμήθηκαν. 

Το κάνουμε αυτό χωρίς καμία διάθεση να θίξουμε τα "antigold" αξιώματα επί της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Συμβαίνει για λόγους πλουραλισμού και μόνο...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ / ΠΡΟΚΛΗΣΗ
προς τους αυτόκλητους θεματοφύλακες της νομιμότητας και της επιστημονικής επάρκειας

Αφού φτάσαμε και δω:
§   Οι μόνιμοι παραπλανητές να κατηγορούν για παραπλάνηση
§   Οι επαγγελματίες ψεύτες να εγκαλούν για ψέμματα
§   Οι «χρήστες» της κοινωνικής ανασφάλειας να θλίβονται για κοινωνική ευαισθησία
§   Οι τιμητές της υποκοσμικής «αγωνιστικότητας» να ονοματίζουν εγκληματίες
§   Οι χθεσινοί κουκουλοφόροι του χαφιεδισμού να βαφτίζουν τους σημερινούς κοινωνικούς αγωνιστές
§   Οι μνήμονες της μιας μέρας να υψώνουν σημαίες ιστορικής θύμησης
§   Τα εκβιαστικά υποκατάστατα της νομιμότητας να εκφοβίζουν για να «διατηρήσουν» υπόσταση
§   Οι «μισθοφόροι» να αυτοβαπτίζονται αγωνιστές πιτσιλίζοντας τη διάφανη πραγματικότητα δε μένει άλλος δρόμος από την κατάθεση-καταγραφή της γόνιμης πραγματικότητας στο πεδίο της αξιοπρέπειας που ξέρουμε να ζούμε και να υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα εδώ και πολλά χρόνια.

ü    Όχι μόνο δεν παραπλανήσαμε τους κατοίκους της Χαλκιδικής και τις Δημόσιες Υπηρεσίες (αλήθεια, αυτοί δεν είναι πια εγκάθετοι και πουλημένοι;), αλλά αντίθετα, με υψηλότερο κόστος και επενδυτικό και λειτουργικό, διασφαλίσαμε την Ελληνικότητα στην αξιοποίηση της μεγαλύτερης δυνατής υπεραξίας του μεταλλευτικού πεδίου της ΒΑ Χαλκιδικής.

Παράλληλα, διασκεδάσαμε τα προ πολλού στημένα αντεπιχειρήματα σχετικά με την δαιμονοποίηση του κυανίου στην επιλεκτική εκμετάλλευση της Ολυμπιάδας με τη μη αναγκαιότητα, αναγκάζοντας τους ίδιους θεματοφύλακες (απελπιστικά οι ίδιοι) να αναζητήσουν με τον ίδιο τρόπο (απελπιστικά με τον ίδιο), από το έτσι κι αλλιώς απίστευτα εκτεταμένο επιστημόνικό πεδίο της πανγνωσίας του αυνανισμού που περιφρουρούν.

ü    Όχι μόνο δεν αποκρύψαμε δηλώσεις της Outotec αλλά, αντίθετα, δώσαμε δημόσια εμπιστευτικά στοιχεία της ίδιας εταιρείας που όμως, «δυστυχώς», λένε το ακριβώς αντίθετο. Και τα ξαναδίνουμε. Προχωρούμε όμως και παρακάτω, παραθέτοντας την αρχή της μεταλλουργικής μεθόδου σε απλούς και κατανοητούς όρους, ως μη παντογνώστες όμως, αλλά σαν σεμνοί επιστήμονες πεδίου. Και λυπούμαστε για την χρήση υπεραπλουστευμένων όρων, αλλά αναγκαζόμαστε να το πράξουμε γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα να καταλάβουν κάποιοι από τους αυτόκλητους θεματοφύλακες της επιστημονικής επάρκειας, το μέγεθος της δικής τους ανεπάρκειας.

1.    Η μεταλλουργική επεξεργασία που προτείναμε έχει τρία στάδια. Στο πρώτο έχουμε ακαριαία        τήξη. Αυτό βασίζεται στη θερμότητα που εκλύεται από την καύση θείου (του στοιχείου - S) με οξυγόνο. Αυτό    σημαίνει ότι αν σε ένα φούρνο τροφοδοτηθεί οποιοδήποτε θειούχο μετάλλευμα με κατάλληλη ποσότητα θείου και εισπιεστεί οξυγόνο, το μετάλλευμα αυτό θα λιώσει. Αυτό θα συμβεί σε κάθε περίπτωση, είτε το διαβεβαιώσει είτε όχι η Outotec ή όποια άλλη Outotec. «Δυστυχώς» στην περίπτωσή μας, και ο χαλκοπυρίτης και ο πυρίτης και ο αρσενοπυρίτης θα τακούν είτε μόνοι τους είτε σε συνδυασμό. Απλά γιατί είναι θειούχα μεταλλεύματα.

 Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις θερμοκρασίες θα πάρουμε ένα υγρό τήγμα με τα όποια μέταλλα και αέρια που περιέχουν οτιδήποτε εξαερώνεται σε αυτές τις θερμοκρασίες συν τα άερια της καύσης, δηλαδή, διοξείδιο του θείου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το αρσενικό ΔΥΣΤΥΧΩΣ για την προβαλλόμενη επιστημονική επάρκεια. Με λίγα λόγια, στον φούρνο του Flash Smelting παίρνουμε ένα τήγμα που αν κρυώσει θα ξαναγίνει μετάλλευμα και αέρια που αν κρυώσουν θα πάρουμε και αρσενικό σε κάθε – μα κάθε – περίπτωση.
Αυτά για το 1ο στάδιο. Τα ψεύδη και τα κατασκευασμένα ψεύδη στην διάθεση της κοινής λογικής.

2.    Το δεύτερο στάδιο αφορά το τήγμα του πρώτου σταδίου. Σε αυτό λοιπόν ανακτούμε με        διαλυτοποιήσεις τα μέταλλα που μας ενδιαφέρουν. Εδώ χρειάζονται έρευνες και μάλιστα κάθε μέρα έτσι ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή ανάκτηση των χρήσιμων μετάλλων. Εδώ λοιπόν η Outotec δίνει 96% ανάκτηση χρυσού και 87% ανάκτηση χαλκού. Και είναι έτσι και χρειάζεται προσπάθεια και έρευνα για να μεγαλλώσουν τα νούμερα αυτά.

Απλά αναφέρουμε ότι, ακόμη και παραβιάζοντας την κοινή λογική, δεν μπορεί μια εταιρεία να πετυχαίνει τόσο μεγάλες ανακτήσεις σε μια μέθοδο που δεν εφαρμόζεται.

3.    Το τρίτο στάδιο αφορά στην διαχείριση των αερίων. Αυτά, από το φούρνο διοχετεύονται σε   ΚΛΕΙΣΤΟ κύκλωμα-χώρο και ψύχονται με νερό. Έτσι, παραμένει αέριο το διοξείδιο του θείου το οποίο μετατρέπεται σε θειικο οξύ και λάσπη αρσενικού. Αυτή η λάσπη αρσενικού με βασικό σχεδιασμό του ΕΜΠ μετατρέπεται σε σταθερό σκοροδίτη χρησιμοποιώντας τον σίδηρο του δεύτερου σταδίου. Είναι φανερό ότι η ποσότητα του αρσενικού δεν έχει καμία, μα απολύτως καμία σχέση με την διαδικασία και προφανώς εφαρμόζεται παντού στον κόσμο όπου υπάρχει εργοστάσιο θειικού οξέος.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην απλή λογική. Αν αυτή η ποσότητα του αρσενικού είχε σχέση, είναι φανερό ότι δεν θα ήταν δυνατή η μετατροπή του διοξειδίου του θείου σε θειικό οξύ. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται καθαρισμός του διοξειδίου του θείου και γίνεται παντού στον κόσμο ανεξάρτητα ποια είναι τα κατάλοιπα του καθαρισμού. Επίσης είναι φανερό ότι οι ποσότητες αυτές έχουν σχέση και ΜΟΝΟ με τον ΧΩΡΟ των εγκαταστάσεων αλλά προφανώς αυτοί μπορούν να προσδιοριστούν από την ανάλυση της τροφοδοσίας στον φούρνο. Πρέπει να αναφερθεί ακόμη ότι η σχέση πυριτών-χαλκοπυριτών στην τροφοδοσία του φούρνου δεν έχει σχέση με το αρσενικό προφανώς, αλλά με τη σχέση σιδήρου-χαλκού στο τήγμα για να είναι δυνατόν ο διαχωρισμός τους μετά. Τόσο απλά.

ü     Όχι μόνο δεν παραπλανήσαμε την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ αλλά αντίθετα προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις λογικές που έχουν διατυπωθεί 100 φορές και έχουν απαντηθεί άλλες 100 μη ξέροντας ότι αυτές έχουν προσωπικούς υπολογισμούς γνωστούς πλέον σε όλους. Και έναν καμεραμάν.

ü     Λίγο πριν γίνουμε εγκληματίες και μάλιστα κατά συνείδηση, νομίζω μπορεί να ειπωθεί ότι το Flash Smelting είναι πάντα πυρομεταλλουργία ενώ η πυρομεταλλουργία μόνο λίγες φορές Flash Smelting. Προφανώς και θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά και μάλιστα στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά αυτοί έχουν αρχίσει να πεθαίνουν ήδη από τα σχέδια της μεταλλουργίας. Ποιοι θα το ακούσουν;

ü     ‘Οσον αφορά την Κίνα, θεωρούμε ότι η λογική θυμίζει κακόγουστο ανέκδοτο. Προφανώς και η Κίνα έχει περιορισμό στο αρσενικό αφ’ ενός μεν γιατί οι πολλές πυρομεταλλουργίες της είναι άλλου τύπου (ανοικτού φούρνου) που σημαίνει ότι το αρσενικό θα πήγαινε στην ατμόσφαιρα, αφ’ ετέρου δε γιατί στις κλειστού τύπου μεταλλουργίες δεν υπάρχει το στάδιο αδρανοποίησης του αρσενικού. 

Οπότε; Στην ίδια λογική, αν εμείς στη Χαλκιδική βρούμε κάποτε μετάλλευμα που περιέχει αντιμόνιο ή φώσφορο δεν θα το τροφοδοτήσουμε στο φούρνο του Flash Smelting, γιατί δεν έχουμε μετά την δυνατότητα επεξεργασίας του. Τόσο απλό. Επίσης δεν θα τροφοδοτήσουμε το Flash Smelting με την «λάσπη» των καιρών, αφ’ ενός μεν γιατί πρέπει να επανασχεδιάσουμε σε πολύ μεγαλύτερο τον φούρνο του Flash Smelting, αφ’ ετέρου δε γιατί τα τεστ της Outotec απέδειξαν ότι μετά την επεξεργασία γίνεται πιο τοξική.

ü     ‘Οτι γνωστοποιήσαμε στις αρμόδιες Υπηρεσίες (τις πουλημένες, μην το ξεχνάμε), το γνωστοποιήσαμε και σ’ όλο τον κόσμο. Αναρτήσαμε στο διαδίκτυο την ΜΠΕ που εγκρίθηκε, ίσως για πρώτη φορά στον κόσμο, και αυτή σελ 2.2-5 παρ. 3, σελ5.3-1 παρ. 3, σελ 5.3-52 παρ. 1, σελ 5.3-60 παρ. 1, σελ 5.5-12 παρ. 4,  σελ 5.8-3 παρ. 2 κλπ... λέει «Μέρος του  παραγόμενου συμπυκνώματος χαλκού - χρυσού οδηγείται στις νέες εγκαταστάσεις του Μαντέμ Λάκκου για να τροφοδοτήσει μαζί με το συμπύκνωμα πυριτών Ολυμπιάδας τη μεταλλουργία ενώ η υπολειπόμενη ποσότητα καθώς και ο χρυσός dorė οδηγούνται στις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις του Στρατωνίου για φόρτωση». Αυτό πράγματι είναι παράβαση. Όχι όμως της Σύμβασης και της ΑΕΠΟ. Είναι παράβαση των μαθηματικών που στερεί από το μηδέν που πληρώνουμε τελικά στο κράτος το 10 της συγκεκριμένης υπεραξίας. Κρίμα ή Ντροπή;

Είναι φανερό ότι όποιος σχεδιάζει ΦΟΝΙΑΔΕΣ είναι και ο ίδιος εγκληματίας. Είμαστε λοιπόν εμείς οι εγκληματίες μηχανικοί. Σε λίγο θα πάμε προφανώς φυλακή. Έξω θα μείνουν οι δηλητηριαστές μιας κοινωνίας απλά γιατί ο σύγχρονος Πουαρό δεν εντοπίζει το δηλητήριο. Δεν καταγράφεται στα βιβλία, ποτίζει όμως μαγικές κουκούλες που μετατρέπουν τον χαφιεδισμό σε επαναστάση. Προσωρινά.

Είναι σίγουρο πως, όταν είσαι θεματοφύλακας των νόμων, της Πολιτείας, της κοινωνίας, γίνεσαι αυτόματα και θεματοφύλακας συλλογικών οργάνων. Το ερώτημα είναι αν το υποκείμενο της θεματοφυλακής το ανέχεται αυτό. Θα δείξει. Για την ώρα, ας δούμε τι είναι και τι δεν είναι λιβελογράφημα.

Λιβελογράφημα λοιπόν είναι:
§   Να απαντάς λέξη προς λέξη σε ένα «υπόμνημα» και αυτό να έχει και διάσταση συκοφαντικής κριτικής προφανώς ή να αναζητάς στο ευρύ πεδίο οντότητας-προβολής το άλλοθι που ξεφτίλισε την έννοια της αξιοπρέπειας στην Ελλάδα. Γιατί, ό,τι είναι επιστημονικό και τεκμηριωμένο αποκτά υπόσταση στα τραπέζια επιστημόνων και μόνο, αλλιώς είναι σπέκουλα.

§   Να διεκδικείς τον ρόλο σου μέσα στο συλλογικό σου όργανο ή να σέρνεσαι στα μικροσυμφέροντα πολιτικά ή οικονομικά των μελών του επειδή θα «μειωθεί» η αξία ενός ημιυπαίθριου.

§   Να προσπαθείς να ενσωματώνεις το νέο, είτε τεχνολογία είναι αυτό είτε  πρακτική και να το καταθέτεις επώνυμα ή να δημιουργείς και να υπηρετείς συνθήκες αρπαχτής και να το πουλάς για επιστημονική μαγκιά και μάλιστα σε κοινωνικό επίπεδο.

§   Να ζεις μια πραγματικότητα και να το γράφεις ή να φτιασιδώνεις το «όραμα-στόχο» μιας στείρας άρνησης και η «εργολαβία» αυτή να απαιτείς να έχει μειωμένο ΦΠΑ.

§   Να προσπαθείς να δημιουργήσεις υπεραξία από κάτι επιτακτικά αναγκαίο και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς  ΚΑΙ οικονομικούς)  ή να δυσφημείς τον τόπο σου με σκοπό να τον «αναπτύξεις».

§   Να εξασφαλίζεις πραγματική απασχόληση και ευημερία ή να υποθάλπεις την εναπομένουσα δραστηριότητα των ανθρώπων που υποτίθεται υπερασπίζεσαι, προφανώς για να καρπωθείς σε δεύτερο χρόνο την αγανάκτησή τους από την εκμηδένιση της.

§   Να… να… να…

Και για να τελειώνουμε, έστω προσωρινά, έως την επόμενη «εφεύρεση» των αυτόκλητων θεματοφυλάκων της επιστημονικής επάρκειας. Ναι, εμείς σχεδιάσαμε (με πολλούς συνεργάτες επιστήμονες που τιμούμε) την επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Τόσο περήφανοι που μας περισσεύει να δώσουμε στο Ελληνικό Δημόσιο ό,τι θα «κλέψουν» οι «κατσαπλιάδες» του διεθνούς καπιταλισμού.

  1. Πέτρος Μ. Στρατουδάκης, Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ, ΑΜ ΤΕΕ 26501
  2. Δημήτρης Δημητριάδης, Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ, ΑΜ ΤΕΕ 30251
  3. Θεοδωρακόπουλος Ι. Μιχάλης, Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ, ΑΜ ΤΕΕ 50316
  4. Γαζέα Β. Βηθλεέμ, Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ, ΑΜ ΤΕΕ 54269

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μη τα ανεβάζετε αυτά τα πράγματα. Εξαγριώνετε τους Ιερισσιώτες όπως λέει και το αντικειμενικό αντιγκολντ σε μήνυμα που έστειλε στον υπουργό μέσα από το facebook.
H αλήθεια έχει μια μόνο όψη. Και τη γράφει το αντιγκολντ που πριν 7 χρόνια έδινε αγώνα με τον βατοπεδινό εφραιμ για να χτιστεί θρησκευτικό κέντρο με ξενώνες και άλλους πολύχώρους μέσα στο δάσος της Ουρανούπολης.
http://www.metalleiachalkidikis.gr/blog/2015/03/metalleiachalkidikis-perivallotikipolitikimesofb/