Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ


Του Dr. Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη

Οι 10 μεγαλύτερες μεταλλευτικές επιχειρήσεις χρυσού για το 2017. Για την ιστορία είναι ίσως χρήσιμο να αναφερθεί ότι οι τρεις, Newmont, Kinross, και Newcrest πέρασαν και από την Ελλάδα για Χαλκιδική και Θράκη αλλά δεν μας έκαναν. 

Άλλη μία ένδειξη ότι στη χώρα μας δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία το μέγεθος, το όνομα ή η προέλευση της εταιρείας. 

Το θέμα είναι φυσικά ότι το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι καμία πολιτική εξουσία μέχρι σήμερα, όταν και όποτε είχε την ευθύνη των αποφάσεων, δεν στήριξε καθαρά και στην πράξη την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. 

Η παραγωγική του προοπτική ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά και δημοκρατικά την στιγμή μάλιστα που όλα τα δεδομένα φανερώνουν ότι είναι σε θέση να αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους αναπτυξιακούς πυλώνες στην Ελλάδα. 

Ταιριάζει εδώ το παράδειγμα της Φινλανδίας, μιας χώρας με παρόμοια σε πολλές περιπτώσεις με τη δική μας. Όταν πριν από 5 χρόνια η οικονομία της είχε πάρει την κάτω βόλτα, επέλεξε την δυναμικότερη αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου σαν "αναπτυξιακό σωσίβιο". Τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Μια θεαματικά ανερχόμενη οικονομία και πρώτη θέση στις μεταλλευτικές επενδύσεις στο 2017. 

Όσο για μας παραμένουμε εγκλωβισμένοι και αιχμάλωτοι σε μια αδιέξοδο, εσωστρεφή ψευδο-προοδευτική και αντιφατική νοοτροπία.