Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Η χρυσή τομή αναζητείται στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της απόφασης της διαιτησίας, όπως σημειώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη. Ειδικότερα ο υπουργός και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των τριών σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Στο τραπέζι της συνάντησης ετέθη για μία ακόμη φορά το θέμα της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που αφορούν το υπο-έργο των Σκουριών και συγκεκριμένα την άδεια της αρχαιολογίας για μεταφορά αρχαίων ευρημάτων από τις Σκουριές και την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στον χώρο, την έγκριση της νέας τεχνικής μελέτης για μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς και την κατ’ επέκταση αναθεώρηση οικοδομικής άδειας που αφορά το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Στο πνεύμα της διαιτησίας

Από την πλευρά του το υπουργείο επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, ο διάλογος με την εταιρεία διεξάγεται σε εποικοδομητικό κλίμα, προσθέτοντας ότι βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πνεύμα της απόφασης της διαιτησίας. 

Παράλληλα επισήμανε πως στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούται να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, άργυρος και χαλκός, τηρώντας απαρέγκλιτα συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και η Απόφαση Εγκρίσεως Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Τι ακριβώς ζητά το υπουργείο;

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό εξέφρασαν εκ νέου τον προβληματισμό τους και ζητούν να ξεκαθαρίσει επίσημα το υπουργείο τι ακριβώς ζητά για την υλοποίηση της επένδυσης στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, ειδικά μετά την απόφαση της διαιτησίας που είναι δεσμευτική για όλες τις πλευρές. Επίσης ζητούν από το υπουργείο σαφή χρονοδιαγράμματα παροχής των αδειών που εκκρεμούν. 

Κατά τα λεγόμενα των εργαζόμενων, ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει τις άδειες τιμώντας την απόφαση της διαιτησίας, αρκεί η εταιρεία να δεσμευτεί πως θα κάνει τη μεταλλουργία και μάλιστα να δεσμευτεί και χρονικά και να δείξει ποια εταιρεία θα υλοποιήσει το έργο.

Ωστόσο, επισήμαναν πως αυτές οι αιτιάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν διατυπωθεί επίσημα προς την πλευρά της εταιρείας, ούτε υπάρχει η πρόθεση δέσμευσης για την ομαλή πορεία των επόμενων αδειοδοτήσεων που αφορούν το σύνολο του έργου μακροπρόθεσμα –μιας και, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως δηλώθηκε, το Δημόσιο δεν δεσμεύεται– με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ατέρμονων συζητήσεων.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 23/5/2018]

Αναδημοσίευση από xrysoselladas.gr