Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" - ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ½ ΧΡΟΝΙΑ


Τι σου είναι αυτή η πολυσυζητημένη πολιτική βούληση! Όταν είναι σαφής και ξεκάθαρη μπορεί να δρομολογήσει λύσεις σε θέματα που παραμένουν άλυτα επί δεκαετίες και όταν αντίστοιχα δεν υπάρχει μπορεί να μπλοκάρει ζητήματα επί δεκαετίες στην χειρότερη, επί χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Τρανό παράδειγμα περισσεύματος πολιτικής βούλησης το ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων, τα οποία μέσα σε 6 μήνες διαπραγματεύσεων παίρνουν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» με τις ευλογίες της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επαίρεται πως έλυσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έναν πολυετή γόρδιο δεσμό με την γείτονα χώρα.

Το αν ισχύει αυτό ή όχι δεν μένει να μας το αποδείξει ή ίδια η ζωή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτή η συμφωνία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μια σειρά δυσμενών εξελίξεων για την Ελλάδα στο άμεσο και προσεχές μέλλον.

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν έδειξε να συμμερίζεται, να κάμπτεται ή να επικαλείται τουλάχιστον στις συζητήσεις της με τους αξιωματούχους της γείτονας χώρας, ως διαπραγματευτικό ατού,  τις αρνητικές αντιδράσεις εκατομμυρίων Ελλήνων μεταξύ αυτών βεβαίως και ίδιων των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας.

Εξίσου τρανό παράδειγμα,  έλλειψης πολιτικής βούλησης, όμως,  είναι η υπόθεση της επένδυσης χαλκού χρυσού στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση στα 3 ½ χρόνια διακυβέρνησης της συνεχίζει να ανακαλύπτει απίθανους λόγους, αιτίες και αφορμές για να μην επιτρέψει την εκκίνηση της κατασκευαστικής διαδικασίας μέσω των αδειοδοτήσεων που οφείλει και που θα οδηγήσουν στην παραγωγή καθαρών μετάλλων, όπως προβλέπει η σύμβαση που επικυρώθηκε το 2011 μεταξύ πολιτείας και εταιρείας και την οποία δεσμεύτηκε να διασφαλίσει και η νυν κυβέρνηση μετά και την προ διμήνου απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Επιπλέον, πολλές φορές ακούγονται στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται ζητήματα κοινωνικής συναίνεσης όταν είναι πλέον της πάσι γνωστό πως η αντιμεταλλευτική συλλογικότητα της Χαλκιδικής δεν αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη μαζί με την σύμπραξη αλληλέγγυων της από την Θεσσαλονίκη.

Αποτέλεσμα αυτού; Περισσότερες από 2.000 οικογένειες στην ΒΑ Χαλκιδική και φυσικά ο επενδυτής να ζούν σε μια ιδιότυπη ομηρία κατά την οποία η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα συντροφεύουν την καθημερινότητα τους για να μην «χαλάσει η καρδιά» των 100 όλων και όλων antigold ή για να μην πέσει ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση από αντιδρώντες στην επένδυση βουλευτές, όπως ακούγεται πυκνά συχνά.

Επιλεκτικές πολιτικές πρακτικές που προκαλούν όμως τεράστια και εύλογα ερωτηματικά.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που δεν άφηνουν τόσο καιρό να προσωχωρήσει η επένδυση και είναι σαφές πως εκπροσωπούν οικονομικά συμφέροντα ξένου κράτους εντός της ελληνικής επικράτειας είναι οι ίδιοι που έσπρωξαν Τσίπρα - Καμμένο να συναινέσουν στην ονοματοδοσία των Σκοπίων σε "Βόρεια Μακεδονία".
Ψαχτείτε κατά Έβρο μεριά... Είναι πολύ καλοί φίλοι του δήμαρχου Αλεξανδρούπολής.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι σαφής συνταγματική εκτροπή. Έχει κατέβει 1.5 εκατομμύριο στους δρόμους και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα. Ο συριζα ποτέ δεν κατέβασε τόσο κόσμο στους δρόμους και είχε το θράσος να λέει ότι αυτός έχει την πολιτική νομιμοποίηση.

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε οι antigold έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν Καναδοτσολιάδες τους εργαζόμενους επειδή συστρατεύονταν στο πλευρό της εταιρείας για να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση.
Τώρα όλοι αυτοί οι "αντιμνημονιακοί" που έφτασαν στο σημείο να συνδέουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σε βίνδρες και φλαμίνγκος με την επένδυση έχουν γίνει οι καλύτεροι "εύζωνοι" της Μέρκελ και των προσταγμάτων της.
Πόσο σκληρή είναι και θα γίνει ακόμη η ζωή για όλους αυτούς που δίχασαν και παραμύθιασαν την Ελλάδα από τις Σκουριές μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Μόρια της Λέσβου.

Ανώνυμος είπε...

Το όνειρο του Βαφειάδη και του Ζαχαριάδη ο Τσίπρας και ο Καμμένος το έκαναν πραγματικότητα μετά από 70 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Ένα όνομα δεν θα έδιναν στα Σκόπια Τσίπρας και Καμμένος: Βόρειες Σκουριές!

Ανώνυμος είπε...

Προς 11:37πμ.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία με αυτούς. Ο λαός όμως πρέπει να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι απέναντι του έχει όχι κυβερνήτες αλλά επαγγελματίες πωλητές, οι οποίοι όπως παγίδευσαν τις Σκουριές, έτσι παγίδευσαν την Μακεδονία και τους κατοίκους της.

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα μεταλλεία θα τα εξαγοράσουν σκοπιανοί με γερμανούς από πίσω να βάζουν τα λεφτά τότε θα ηρεμήσουν και οι προστάτες της φύσης! Απλά είναι τα πράγματα...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ είπε...

. . . ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ , ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ , ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ , ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ , Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΩΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ , T Ι Π Ο T Α .

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ << Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ >> ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΑΣΕ ΠΛΕΟΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΜΠΑΡΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ,
ΑΣ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΓΗΣ , ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ.

Μακεδονία ξακουστή
του Αλεξάνδρου η χώρα,
που έδιωξες τους Βούλγαρους
κι ελεύθερη είσαι τώρα!