Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: "ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ"


Ο συγγραφέας του βιβλίου «Χαλκιδική: Φτιαγμένη από Γη και Θάλασσα» Νικόλαος Αρβανιτίδης, μας μιλάει για το βιβλίο του.

"Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου αναδύεται η Χαλκιδική με τη μορφή ενός πολύχρωμου, πολυμορφικού και πολύτιμου μωσαϊκού. Ένα μωσαϊκό, φτιαγμένο έτσι, που μοιάζει να θέλει να ενώσει τη Γη με τη Θάλασσα για να αγκαλιάσουν και να προστατέψουν μαζί τους ανθρώπους της περιοχής. 

Στη βάση της παράταιρης αυτής γεωλογικής σύζευξης ο συγγραφέας μας ταξιδεύει από τα βάθη της Ιστορίας στη σημερινή πραγματικότητα, σε σχέση κυρίως με προκλήσεις και δυνατότητες που οφείλονται και προκύπτουν από την ίδια τη Φύση.

Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή επιστημονική και κοινωνική προσέγγιση, δοσμένη από διάφορες οπτικές γωνίες, που αναδεικνύει με εξαιρετικό τρόπο, όχι μόνον την πολυδιάστατη μεταλλευτική παρουσία, αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, που συνυπάρχουν μαζί της και αναπτύσσονται δίπλα και γύρωτης, προσφέροντας απλόχερα, στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Χαλκιδική, την ποιότητα ζωής και την πρόοδο που τους αξίζει.

Βασικός στόχος  του πονήματος είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και ευκαιρίες της Χαλκιδικής σε σχέση με τις εγγενείς και χαρισματικές δυνατότητες που δημιουργεί το φυσικό της περιβάλλον.  

Κυρίως, να εξηγήσει και να «συμφιλιώσει», τους ανθρώπους της περιοχής και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα, με έννοιες και πρακτικές που συνδέονται με την παραγωγική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αδιάλειπτη ιστορική παρακαταθήκη μιας μεταλλευτικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη δυναμική εξέλιξη και τη σημερινή παρουσία της Χαλκιδικιώτικης γεωλογίας.

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μεταλλείων Κασσάνδρας από σπουδαστές γεωεπιστημονικών τμημάτων της χώρας.

Η γεωλογική εξέλιξη και η φυσιογνωμία της Χαλκιδικής οριοθετούν, ρυθμίζουν και χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την προοπτική αξιοποίησης του φυσικού πλούτου που διαθέτει. Διαμορφώνει, συνάμα, τον οδικό χάρτη της αναπτυξιακής βιωσιμότητας, με απόλυτη προσήλωση στο σήμερα αλλά και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, με κεντρικό πυλώνα τη σύνθετη παρουσία, την αρμονική συνύπαρξη και τη δυναμική λειτουργία διαφόρων δραστηριοτήτων, στη βάση αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Πλεονεκτήματα, τα οποία η Χαλκιδική κληρονόμησε από τη φύση.

Στη Χαλκιδική, τα ξεχωριστά αυτά πλεονεκτήματα γίνονται δημιουργική υπεροχή και καταλήγουν σε πρακτικές εφαρμογές και αποτελέσματα. Την υψηλή παραγωγική αξία του ορυκτού πλούτου, με τη διαχρονική εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα στα Μαντεμοχώρια, στη Γερακινή και στην Άθυτο, τη σημαντική οικονομική συμβολή του τουρισμού, τη γεωθερμία της Κασσάνδρας, τις γρανιτικές ακτές και αμμουδιές της Σιθωνίας και τη θρησκευτική επιβλητικότητα του Άθω, πλαισιώνουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους.

Οι μεταλλωρύχοι και τα μεταλλευτικά χωριά που δύσκολα βρίσκεις ίδια αλλού, μελισσοκόμοι, υλοτόμοι, ελαιοπαραγωγοί, οινοπαραγωγοί από τους καλύτερους. Όλα αυτά στη Χαλκιδική. Εκεί όπου η γη φιλοξενεί ορυκτά και πετρώματα, οι άνθρωποι μοιράζονται τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό, τα αξιοποιούν και τα χρησιμοποιούν για να παράγουν πλούτο και πολιτισμό και για να ενισχύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. 

Με τη θάλασσα να συνδράμει και να αναδεικνύει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη σχέση της με τη γεωλογία, να φανερώνεται αδιαμφισβήτητα ότι η Χαλκιδική είναι και θα παραμείνει φτιαγμένη από γη και θάλασσα!"


Οι υπόγειες στοές είναι το δεύτερο σπίτι των μεταλλωρύχων.Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά αποκαλούνται «υπογείτες».
Εκεί κάτω, εκατοντάδες μέτρα από την επιφάνεια της γης φτιάχνουν το δικό τους οικείο και συναδελφικό περιβάλλον.
Κρεμάστρες για τα ρούχα, καναπές για ξεκούραση, θερμάστρα για ζεστασιά…

[ΠΗΓΗ: oryktosploutos.net, του Νίκου Αρβανιτίδη, 10/7/2018]

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι αναγνωρισμένοι στο εξωτερικό επιστήμονες έπρεπε να είναι μόνιμοι στρατηγικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι παρασιτικά στοιχεία που πίνουν στην κυριολεξία το αίμα του λαού.