Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΑΝΑΣ: "Η ΑΝΑΙΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΟΛΕΘΡΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" #SKOURIES


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Στα περιβαλλοντικά προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν με την σκόπιμη και εμφανώς αναίτια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού έργου στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής, αναφέρθηκε πολύ έγκαιρα, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα “Παρασκήνιο” της 28ης Απριλίου, ο κ. Γεώργιος Τσανανάς.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσανανάς ότι: “Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της βορειο-ανατολικής Χαλκιδικής, με παρατεταμένη αβεβαιότητα. Περιμέναμε την έκβαση της διαιτησίας για την μεταλλουργία, η οποία τελεσιδίκησε στις 5/4 υπέρ της εταιρείας. 

Λογικά θα έπρεπε να είχαν δοθεί όλες οι επί μέρους άδειες για την επένδυση των Σκουριών. Όμως αντ' αυτού υπάρχει μια αναίτια καθυστέρηση, που εγκυμονεί κινδύνους για την διακοπή λειτουργίας ή και την αποχώρηση της εταιρείας από την περιοχή, πράγμα που θα είναι ολέθριο για το περιβάλλον”.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει στο “Παρασκήνιο” ότι: “τα όξινα νερά των παλαιοτέρων εκμεταλλεύσεων, που τώρα επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται σαν βιομηχανικά νερά, θα τρέχουν ελεύθερα στη θάλασσα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το κόστος εξουδετέρωσης ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ (εκτιμώνται σε περίπου 25 εκατομμύρια) ετησίως. Ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος; Πρέπει να επικρατήσει η σύνεση για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτά, πέραν από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες.”

Και συνεχίζει ο κ. Τσανανάς, ο οποίος εργάστηκε ως μεταλλειολόγος μηχανικός, στα μεταλλεία της περιοχής επί 9 έτη (1985-1993): “Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και της χώρας γενικά είναι ακρογωνιαίος λίθος της πρωτογενούς ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας μας. Πρέπει να επιζητούμε για την περιοχή το μέγιστο δυνατό όφελος από την εκμετάλλευση αυτή, με την λιγότερη δυνατή ζημιά για το περιβάλλον”.

Ο μεταλλειολόγος μηχανικός Γ. Τσανανας κατά την διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στο ΤΕΕ/ΔΚΜ
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Όπως διαβάσατε παραπάνω οι δηλώσεις του κ. Τσανανά έγιναν στις 28 Απριλίου στην εφημερίδα "Παρασκήνιο". 23 δηλαδή μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε στις 5 Απριλίου.

Έχουμε 5 Σεπτεμβρίου. Έχουν περάσει δηλαδή 5 ακριβώς μήνες και τα λόγια του μεταλλειολόγου παραμένουν το ίδιο επίκαιρα εξαιτίας της επιτηδευμένης καθυστέρησης του ΥΠΕΝ στην έγκριση των αδειών ρουτίνας που απαιτούνται για να προχωρήσει η μεταλλευτική - μεταλλουργική επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική.

Ψεύτες να βγούμε, με αυτό το "μοτίβο" (την μη έγκριση αδειών) που είναι το έσχατο φύλλο συκής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές .