Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΕΥΣΤΟΧΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΣΤΟΧΟ ΟΜΩΣ ΤΟ... TIMING KAI OXI MONON!!!


Την Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018, έλαβε χώρα μία δυναμική ενέργεια κατοίκων των Σταγείρων και της Στρατονίκης, οι οποίοι εντάσσονται στο «Κίνημα ανέργων Σταγείρων – Στρατονίκης».

Πιο συγκεκριμένα κάτοικοι των Σταγείρων και της Στρατονίκης, οι οποίοι δηλώνουν άνεργοι, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με αιτήματα:

1. Την καταγραφή των ανέργων των δύο χωριών βάσει των αιτήσεων.
2. Την άμεση πρόσκληση για συνέντευξη – αξιολόγηση.
3. Την άμεση πρόσληψη ανέργων, που δεν εργάζεται κανείς από την οικογένειά τους.


4. Σε περίπτωση ύπαρξης θέσης και ανάγκης κάλυψης αυτής, άμεση προτεραιότητα για πρόσληψη, ανεξάρτητα από το εάν είναι σύζυγος ή τέκνο εργαζόμενου στην εταιρεία.
5. Άμεση προτεραιότητα σε προσλήψεις στους κατοίκους των Σταγείρων και της Στρατονίκης. Να μην ισχύει ο περιορισμός στην εργασία συζύγων και τέκνων.
6. Έργα ανάπτυξης στην περιοχή των Σταγείρων και της Στρατονίκης.
7. Τήρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και απόλυτη προτεραιότητα να αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Τα ανωτέρω αιτήματα κατοίκων των Σταγείρων και της Στρατονίκης είναι εύλογα, εύστοχα και μπορούν να χαρακτηριστούν και ως δίκαια, εάν αναλογιστεί κανείς, αφενός το γεγονός ότι στην περιοχή διενεργείται υπόγεια εκμετάλλευση από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., σε ζώνες που υπόκεινται της κατοικημένης περιοχής, σε σημαντικά, σχετικά, βάθη περίπου 300 μέτρων.

Η υπόγεια εκμετάλλευση, σύμφωνα με παράπονα ορισμένων κατοίκων, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση όχλησης λόγω των απαραίτητων εργασιών εξόρυξης, αλλά και ενδεχομένως την διαταραχή της ευστάθειας του φυσικού αναγλύφου και αφετέρου τις υποσχέσεις εκ μέρους της ιδιοκτησίας της εταιρείας, κατά την αρχική περίοδο λειτουργίας της, το 2004, ότι στα Στάγειρα και στην Στρατονίκη δεν θα υπάρχει άνεργη ούτε θηλυκή γάτα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης κατά την πρόσφατη λαϊκή συνέλευση.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, μπορεί κανείς να αποδεχθεί ότι λόγω της εγγύτητας της υπόγειας εκμετάλλευσης του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» με τους οικισμούς των Σταγείρων και της Στρατονίκης, οι κάτοικοί τους δικαιούνται σχετική διακριτή, ιδιαίτερη και ειδική αντιμετώπιση και μεταχείριση από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., αφού είναι οι αμεσότερα θιγόμενοι από την συγκεκριμένη εκμετάλλευση των Μαύρων Πετρών.

Πέραν αυτού όμως, θα πρέπει, αρχικώς, να αναλογιστούμε ότι κατά την παρούσα χρονική στιγμή η επένδυση βρίσκεται υπό δυσμενείς συνθήκες, δεδομένου ότι επί μακρύ χρονικό διάστημα εκκρεμούν επιμέρους αδειοδοτήσεις ρουτίνας, οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη για την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης και την ολοκλήρωσής της, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δυσχερής, ή και αδύνατη. η απασχόληση επιπλέον προσωπικού, ακόμη δε και η διατήρηση του υφιστάμενου. 

Υπό το εν λόγω πρίσμα είναι άστοχο το timing, ο χρονισμός, της ενέργειας, αφού προσκρούει σε αντικειμενικές δυσκολίες ικανοποίησης των βασικών αιτημάτων, εκ μέρους της εταιρείας.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των Σταγείρων και της Στρατονίκης, τι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν η υπόγεια εκμετάλλευση επεκταθεί κάτω από την κατοικημένη περιοχή και τι θα πρέπει να γίνει όταν η υπόγεια εκμετάλλευση ολοκληρωθεί κάτω από την κατοικημένη περιοχή και αποκατασταθεί η περιοχή; 

Τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή όταν δεν θα υφίσταται αιτία όχλησης των κατοίκων των Σταγείρων και της Στρατονίκης λόγω της υπόγειας εκμετάλλευσης;

Εφαρμόζοντας και επεκτείνοντας την ανωτέρω λογική «έχουμε επιβάρυνση – θέλουμε ειδική μεταχείριση» μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι όταν δεν υφίστατο και όταν δεν θα υφίσταται επιβάρυνση των Σταγείρων και της Στρατονίκης, δεν θα δικαιούνται και ειδικής μεταχείρισης οι κάτοικοί τους. Συμφωνούν με αυτό οι διαμαρτυρόμενοι, σήμερα, κάτοικοι των Σταγείρων και της Στρατονίκης; 

Εάν είναι δίκαιοι και συμφωνούν, τότε θα πρέπει να αναλογιστούν για πόσα χρόνια θα έχουν αυτή την ειδική μεταχείριση που διεκδικούν, δεδομένου ότι τα αποθέματα του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» εξαντλούνται.

Ακόμη, εφαρμόζοντας και επεκτείνοντας την ανωτέρω λογική «έχουμε επιβάρυνση – θέλουμε ειδική μεταχείριση», αντίστοιχα οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας που υπόκεινται στην μεγαλύτερη όχληση από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Σκουριές» και οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας που υπόκεινται την μεγαλύτερη όχληση από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ολυμπιάδα», θα πρέπει να τύχουν επίσης ιδιαίτερης και ειδικής μεταχείρισης. Όμως σε όχληση και επιβαρύνσεις υπόκεινται και οι κάτοικοι των υπόλοιπων οικισμών της ΒΑ Χαλκιδικής.

Μήπως, θα πρέπει τα εύλογα και δίκαια αιτήματα των κατοίκων των Σταγείρων και της Στρατονίκης να υιοθετηθούν συνολικά από όλους τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής και να εξειδικευτούν με κάποιον αριθμητικό κανόνα και συντελεστές βαρύτητας για κάθε οικισμό, ανάλογα με την εγγύτητα σε κάθε μεταλλείο και τον αντίστοιχο βαθμό επιβάρυνσης, τον πληθυσμό του κάθε οικισμού και βεβαίως κοινωνικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται ο αριθμός των εργαζομένων σε κάθε μεταλλείο από κάθε οικισμό, ανάλογα πάντα και με τις ανάγκες της εταιρείας;

Έναν τέτοιο κοινωνικό-μαθηματικό αλγόριθμο προσδιορισμού τόσο του αριθμού των εργαζομένων από κάθε οικισμό σε κάθε μεταλλείο, αλλά και του επιμερισμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που οφείλει να παρέχει η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις όμορες με τις εκμεταλλεύσεις της περιοχές θα πρέπει να προσδιοριστεί για τους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη, στην ΒΑ Χαλκιδική, κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ των κατοίκων.

Αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη και προσδιοριστεί ο κοινωνικό-μαθηματικός αλγόριθμος κατανομής των θέσεων εργασίας, σε κάθε μεταλλείο, ανά οικισμό και επιμερισμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τότε θα πρέπει να επακολουθήσει διαπραγμάτευση του Δήμου Αριστοτέλη με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Βεβαίως, αυτό για να υλοποιηθεί θα πρέπει να αλλάξει η δημοτική αρχή και να αναδειχθεί μία δημοτική αρχή η οποία να νοιάζεται και να φροντίζει τους πολίτες. Να διεκδικεί για λογαριασμό τους και επ΄ ωφελεία όλων. 

Να σκέφτεται τόσο το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο, την μετά την μεταλλευτική περίοδο εποχή. Αντί να χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., αρνούμενη τα αντισταθμιστικά, να διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερα για λογαριασμό των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη, για τα παιδιά μας.

Επειδή οι δημοτικές εκλογές είναι προ των πυλών . . . Ας θυμηθούμε ! ! !
Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι πεδίον δόξης λαμπρόν ! ! !
Μία προϋπόθεση υπάρχει για να πετύχουμε . . . Να μονοιάσουμε ! ! !

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα το καταλαβαίνετε και εσείς πως το άρθρο λέει πράγματα άκυρα, έτσι;. Είναι δυνατόν να παραδεχθεί η εταιρεία πως στην Στρατονίκη προκαλεί ζημιά, και γι' αυτό θα προσλάβει πεισσότερους από εκεί; Ή είναι δυαντόν να γίνει "αλγόριθμος" για την πρόσληψη από κάθε οικισμό; Λες και υπάρχει το ίδιο εργατικό δυναμικό και ειδικότητες σε κάθε οικισμό! Κι αν σε μια οικογένεια είναι όλοι ανειδίκευτοι και στην άλλη τρεις μηχανικοί μεταλλείων; Θα προσληφθούν υποχρεωτικά οι ανειδίκευτοι λόγω "αλγορίθμου"; Τι είναι η Ελληνικός Χρυσός, Δημόσιο;;; Ας μην ακολουθούμε το ΠΑρατηρητήριο στην μπουρδολογία...
Ευχαριστώ γαι την φιλοξενία

Ανώνυμος είπε...

Προς @9:47πμ
Από την άλλη όμως εξίσου άκυρη πρέπει να είναι η λογική ότι επειδή μια οικογένεια έχει 3 μηχανικούς και μια άλλη 3 ανειδίκευτους θα προσληφθούν και οι 3 από την μια οικογένεια και κανένας από την άλλη.
Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή που θα περιορίσει στο ελάχιστο αυτές τις αδικίες που γίνονται επί χρόνια.
Το σημαντικότερο όλων είναι να φύγει η χειρότερη δημοτική αρχή όλων των εποχών και ύστερα να καθίσουν και οι 3 πλευρές δήμος-εταιρεία-κοινωνία και να βρούν λύσεις.Και θα βρούν να είσαι σίγουρος. Αν δεν φύγει αυτή η διοίκηση ότι και να συζητάμε είναι άκυρο.

Ανώνυμος είπε...

Προς @11:36
Αγαπητέ, και προς χάριν του ευγενούς διαλόγου, θα πρέπει να σας θυμίσω πως η εταιρεία είναι ιδιωτική. Και αν χρειάζεται να πάρει 3 μηχανικούς θα τους πάρει από τη μία οικογενεια. Και καλύτερα βέβαια έτσι, από το να τους φέρει από την Αθήνα, ή τον Βόλο. Για τους υπολοίπους, επειδή δεν μπορεί να προσλαμβάνει μια εταιρεία προσωπικό που ΔΕΝ χρειάζεται, θα πρέπει να διαχειριστεί η εταιρεία τα κονδύλια της εταιρικής ευθύνης με τρόπο ώστε να παράγει προστιθέμενη αξία σε βάθος χρόνου, ΚΑΙ με τη δημιουργία περιφερειακών δραστηριοτήτων που θα απαιτήσουν θέσεις εργασίας, και όχι απλά με εφήμερες κινήσεις και δράσεις εντυπωσιασμού που δεν παράγουν τίποτα. Οι αρμόδιοι περί της εταιρικής ευθύνης της εταιρειας καταλαβαίνουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι εννοώ.
Όσον αφορά την δημοτική αρχή, συμφωνώ και επαυξάνω!Η απόλυτη αποτυχία, μηδενικό έργο (εκτός βέβαια από την αδελφοποίηση με την Αγία Πετρούπολη...)
Να είστε καλά...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Καρίνα,

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνεται όσον αφορά την κατανόηση του κινήματος μας. Φαίνεται ότι κατορθώσαμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ταράξουμε τα «λιμνάζοντα» νερά της περιοχής μας. Σας ευχαριστούμε επιπλέον για τη διαφήμιση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Για του λόγου του αληθές πρόκειται για πέντε συγκεκριμένα αιτήματα :
 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΑΝΕΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ) ΤΩΝ ΧΩΡΙΟΥ, ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ.
 ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ.
 ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΥΤΗΣ, ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ Η ΤΕΚΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.
 ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.
 ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ Μ.Π.Ε. ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Σαν κάθε γνήσιο κίνημα που σέβεται τους στόχους που το ίδιο έχει θεσπίσει, κινούμαστε ανεξάρτητα από το τι μπορεί η Ελληνικός Χρυσός να μας χορηγήσει. Απαιτούμε, κύριε Καρίνα, χωρίς την απαίτηση να είσαστε σίγουρος, πως οι δυτικές κοινωνίες δε θα κατάφερναν να θεμελιώσουν την κοινωνική συνοχή κάτω από το πρίσμα της ελευθερίας και της ισότητας. Κανένα από τα σύγχρονα θεμελιωμένα δικαιώματα δε θα υπήρχε εάν κάποιοι δεν απαιτούσαν ανεξάρτητα από το τι μπορούσε ο έχων να παραχωρήσει. Μέσα από την απαίτηση θεσπίστηκε η γυναικεία ψήφος, το οχτάωρο, η ελευθερία του Τύπου , η κατάργηση της δουλείας, η κατάργηση της παιδικής εργασίας κ.α.
Δε θα αναφερθούμε για το ακριβές χρονικό διάστημα μιας δίκαιης μεταχείρισης, αλλά γνωρίζουμε πως τα χωριά μας κρύβουν θησαυρούς, για αυτό και οι διερευνητικές εργασίας εξόρυξης. Για όσο τόσο λοιπόν κύριε Καρίνα.
Σαν κίνημα ανέργων Σταγείρων- Στρατονίκης δε θα εμπλακούμε σε συζητήσεις που αφορούν κατοίκους άλλων οικισμών . Παρατηρούμε όμως πως για πρώτη φορά, σε επικοινωνιακό επίπεδο γίνεται συζήτηση γύρω από το θέμα της ειδικής μεταχείρισης. Οι ειδικές συνθήκες ορίζουν την ειδική μεταχείριση και όχι το αντίστροφο.
Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε πως θα κρατήσουμε το κίνημα μας μακριά από πολιτικές χροιές και κομματικές ταυτότητες. Είμαστε όλοι ενωμένοι ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και πεποιθήσεων, καταφέραμε μέσα από τις αντιφάσεις μας να δημιουργήσουμε το Κίνημα Ανέργων Σταγείρων- Στρατονίκης, είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

Όχι άλα ΟΘομανικά από μαγείρισσες! Όχι άλα λουκανικα να τα τρώμε αναμεταξύμας! έλεος!

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμος11 Οκτωβρίου 2018 - 9:47 π.μ. προφανώς δεν διάβασες ολόκληρη την ερωτηματική πρόταση, η οποία καταλήγει ". . ., ανάλογα πάντα και με τις ανάγκες της εταιρείας ;"

Ως προς τον χαρακτηρισμό . . . επιφυλάσσομαι για το όταν θα διαβάσω την δικιά σου πρόταση, αν υπάρχει . . .

Η ανέξοδη κριτική του καφενείου, και μάλιστα ανωνύμως, σου δίνει την δυνατότητα να λες ότι γουστάρεις.

Ποιά είναι όμως η αξιοπιστία ενός ανώνυμου, ενός κουκουλοφόρου ; Μήπως είσαι κουκουλοφόρος ή μπαχαλάκιας και στην ζωή ;

Οι αναγνώστες ας αξιολόγησουν τα ενυπόγραφα και τα ανώνυμα, τα κουκουλοφορεμένα γραπτά . . .

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητή Ανώνυμη 11 Οκτωβρίου 2018 - 8:16 μ.μ. το συζητήσαμε το σχόλιό σου στην ανάρτησή σου στο φατσοβιβλίο.

Αναρωτιέμαι όμως γιατί εδώ το αναρτάς ανωνύμως ;

Τι φοβάσαι ;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κε Καρίνα,12 Οκτωβρίου 2018 - 12:49 π.μ.
Βλέπω μετά λύπης μου πως ανήκετε στην χορεία εκείνων που "στεναχωριούνται" όταν υπάρχει αντίλογος σε αυτά που λένε, και θέλουν να έχουν πάντα δίκιο και να είναι αποδεκτοί από όλους... Δυστυχώς στην αληθινή ζωή αυτά δεν γίνονται...
Δεν απαντάτε στην ουσία του σχολίου μου και αποπροσανατολίζετε τον υποτιθέμενο διάλογο με παρατηρήσεις τύπου "γιατί δεν φοράς το κράνοπς σου"...
Επίσης δεν σας πέρασε βέβαια ούτε στιγμή από το μυαλό πως δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να γράφουν επωνύμως, πιθανώς λόγω ενός δημόσιου αξιώματος ή μιας ιδιότητας...
Όσον αφορά τη δικιά μου πρόταση ακολουθεί στο σχόλιο 11 Οκτωβρίου 2018 - 12:01 μ.μ., το οποίο δεν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε διότι σας πείραξε η λέξη "μπουρδολογία", έτσι;
Όοσν αφορά τα περί κουκουλοφορων και μπαχαλάκηδων θα σας προέτρεπα να τα φυλάξετε για τους antigold επικριτές σας...
Την προτροπή σας "Οι αναγνώστες ας αξιολόγησουν τα ενυπόγραφα και τα ανώνυμα, τα κουκουλοφορεμένα γραπτά . . ." την επικροτώ ανεπιφύλακτα.
Υ.Γ.1 Και όχι, δεν συχνάζω σε καφενεία...
Υ.Γ. 2 Εννοείται πως η "καλοπροαίρετη" κριτική σας δεν με κάνει να αλλάξω γνώμη για το άρθρο σας...


Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2018 - 12:03 μ.μ. με λύπη διαπιστώνω ότι και πάλι κάνεις λάθος στην αξιολόγησή σου.

Ευχαρίστως να συζητήσουμε ότι θέλεις και όσο θέλεις. Δίκαια όμως. Υπό ίσους όρους. Εσύ φοράς κουκούλα για τους δικούς σου λόγους, τους οποίους δεν ξέρω, αλλά και εγώ δικαιούμαι να είμαι επιφυλακτικός δεδομένου ότι είμαι στο φως της ημέρας.

Εικάζω για το ποιός μπορεί να είσαι αλλά δεν έχει σημασία. Βγάλε την κουκούλα και συζητάμε ότι και όσο θέλεις.

Ως προς την ουσία . . . σε πληροφορώ ότι η εφαρμογή της πρότασής μου θα απάλλασε από πολλούς πονοκεφάλους τον Επενδυτή. Πρόσεξε . . . λέω τον επενδυτή και όχι την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Όταν αποφασίσεις να βγάλεις την κουκούλα . . . συζητάμε. Έως τότε . . . ο Χριστός και η Παναγία μαζί μας.

Υ.Γ. Γ.Σ.