Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΥΡΙΟΙ


Του Θανάση Παπαδή

Κάποιοι μας λένε, η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται που θα πάνε οι αποδόσεις των ομολόγων, αφού δεν χρειάζεται να δανειστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι θωρακισμένες και η βουτιά της κεφαλαιοποίησης δεν επηρεάζει την πορεία τους.
Μέγα λάθος και δυστυχώς αυτοί που το πιστεύουν αυτό καθορίζουν την πορεία της χώρας και μέλλον των πολιτών.

Η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι μέρος ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που έχει αρχές και κανόνες. Μπορεί ο καθένας να διαφωνήσει για το αν οι κανόνες αυτοί είναι σωστοί. Όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί ο καθένας να τους παραβεί και να μην τρέχει τίποτε.

Αν η Ελλάδα ή και κάθε άλλη χώρα επιθυμεί να λειτουργήσει αντισυμβατικά θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα μπει στο περιθώριο.

Η σημερινή κυβέρνηση βλέπει ότι οι αγορές έχουν θέσει την Ελλάδα σε μία ιδιότυπη απομόνωση, αλλά σφυρίζει αδιάφορα και θεωρεί ότι δεν τρέχει τίποτε. Είτε κάνει λάθος, είτε ψεύδεται. 

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, κυρίως από ξένους επενδυτές. Αυτό το ξέρουν όλοι και το ασπάζονται όλοι. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα να επιστρέψει σε μία ανοδική πορεία και να ανέβει το βιωτικό επίπεδο των πολιτών που ζουν σε αυτή την χώρα.

Οι ξένοι επενδυτές που τους ζητάμε να έρθουν, δεν θα το πράξουν, αν το πράξουν, γιατί είναι καλοί Σαμαρείτες, αλλά γιατί επιδιώκουν το κέρδος. Και θα πάνε εκεί που αυτό τους φαντάζει και πιο γρήγορο, αλλά κυρίως εκεί που η επένδυσή τους, έχει το χαμηλότερο ρίσκο.

Το αποκαλούμενο country risk για την χώρα μας είναι υψηλό και πρέπει να μειωθεί, αν θέλουμε βέβαια να έρθουν σοβαροί επενδυτές και όχι αεριτζήδες. Τι πρέπει να κάνουμε; απλά πράγματα. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων και βέβαια να ακολουθούμε κανόνες, αυτούς του παγκόσμιου συστήματος οικονομίας, είτε μας αρέσουν, είτε όχι. Δεν το πράττουμε και αυτό μας κοστίζει.

Ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα όλοι εκείνοι που λένε ότι, ας κάνουν ότι θέλουν οι αγορές δεν τις έχουμε ανάγκη. Τις έχουμε κύριοι. Και μάλιστα πολύ μεγάλη.

Αναδημοσίευση από newsit.gr