Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ: ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ... (ΒΙΝΤΕΟ)


Οι ειδικοί επιστήμονες στον χώρο της εξόρυξης υδρογοναθράκων, υποστηρίζουν πως οι εξέδρες εξόρυξης υδρογοναθράκων είναι κατ' εξοχήν χώροι συγκέντρωσης τεράστιου αριθμού ψαριών.

Ειδικότερα, ο κ. Σωτήρης Καμενόπουλος Dr. Μηχανικής Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου της Κρήτης σε άρθρο του έχει γράψει το εξής:

"Αν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αμφιβολία περί αυτών ας δει το παράδειγμα της ανεπτυγμένης τουριστικά Καλιφόρνια [19], όπου τουρισμός και θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογοναθράκων συνυπάρχουν μιά χαρά εδώ και πολλές δεκαετίες (ακόμη και έξω από τη Σάντα Μπάρμπαρα, [20], τη λεγόμενη Αμερικανική Ριβιέρα). 

Μάλιστα, αυτό φροντίζουν να το εκμεταλλευθούν τουριστικά οι καλιφορνέζοι μέσω της δημιουργίας προγραμμάτων παρατήρησης φαλαινών, [21]. 

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, [22], η μέση ετήσια παραγωγή ψαριών ανά τετραγωνικό μέτρο στον πυθμένα των θαλάσσιων πλατφόρμων εξόρυξης υδρογονανθράκων της Καλιφόρνια είναι μέχρι και 27.4 φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή ψαριών στο φυσικό βραχώδες περιβάλλον και τους υφάλους της περιοχής μέτρησης. 

Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χιλιάδες φάλαινες περνούν ετησίως από τις ακτές της Καλιφόρνια καθώς βρίσκουν τροφή. Έτσι, ωφελούνται και οι ψαράδες γιατί αυξάνουν οι ψαριές τους. Σε όλα αυτά έχω αναφερθεί προσφάτως σε συνέντευξή μου σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, [23].

Ταυτόχρονα, άλλα αμερικανικά κυβερνητικά προγράμματα φροντίζουν να μετατρέψουν τις πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων οι οποίες σταματούν τη λειτουργία τους σε τεχνητούς υφάλους (πρόγραμμα “Rigs to Reefs”), [24]. 

Ειδικότερα, όσο αφορά τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πέριξ της Κρήτης δημοσιεύθηκε προσφάτως από την ΕΔΕΥ η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, [24]. 

Ας τα δουν όλοι με ψυχραιμία αλλά μακριά από ακραίες νοοτροπίες του παρελθόντος. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει με γνώση και όχι με φόβους. Από την κινδυνολαγνεία κάποιοι χτίζουν πολιτικές καριέρες και περιουσίες. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο η παρούσα κατάσταση. 

Να πλήττεται, δηλαδή, ολόκληρος ο τομέας των ορυκτών πόρων, ενώ υπάρχουν ταυτόχρονα χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει μελλοντικοί εργαζόμενοι."

Σε ότι μας αφορά, μπήκαμε σε μια πιο απλή διαδικασία. Επισκεφτήκαμε το youtube και αναζητήσαμε εικόνες που αποδεικνύουν τα γραφόμενα του κ. Καμενόπουλου. Η απόδειξη που λάβαμε ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και την μοιραζόμαστε μαζί σας φίλοι αναγνώστες.

Τα ψάρια είναι τόσα πολλά σε εξέδρες εξόρυξης στην Καλιφόρνια που κάτω από αυτές ευδοκιμούν οργανωμένες αλιεύσεις!!




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτη εικόνα! Για να πηγαίνουν τόσες χιλιάδες ψάρια σε τέτοιες περιοχές σημαίνει ότι κάποιο σημαντικό στοιχείο της τροφικής αλυσίδας τους βρίσκεται εκεί.Δεν εξηγείται διαφορετικά.
Αν μπορείτε πολίτες να βρείτε κάποιον ύδροβιολόγο ή ωκεανολόγο, που οφείλεται αυτό το φαινόμενο και να μας δημοσιεύσετε την απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν από Θάσο τέτοια βίντεο;ξέρετε;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στα σχόλια 1.@28 Νοεμβρίου 2018 - 5:50 μ.μ.
και 2. 28 Νοεμβρίου 2018 - 8:11 μ.μ.

1. Έχουμε θέσει το ερώτημα σας σε έναν ειδικό και αναμένουμε την απάντηση του.
2.Δεν έχουμε βρεί κάτι σχετικό στο διαδίκτυο, καθώς από εκεί είναι η πηγή ενημέρωσης μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!