Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΥΠΕΝ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ


Τριήμερη επίσκεψη στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι Χαλκιδικής προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 18 έως και τις 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας ελέγχους στη θέση Κοκκινόλακας και στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ολυμπιάδα, με σκοπό να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα έγκρισης του συμπληρωματικού προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης.

Η επίσκεψη γίνεται από τριμελής επιτροπή της διεύθυνσης Μεταλλευτικών & Ενεργειακών Ορυκτών, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Βασίλη Γεωργογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κοκκινόλακας στο δήμο Αριστοτέλη, είναι ο χώρος που συγκεντρώνονται τα εξορυκτικά απόβλητα όλων των μεταλλείων. Αποτελεί δε άλλο ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ υπουργείου και της Ελληνικός Χρυσός, σε σχέση με τις παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο λόγος είναι ότι η Eldorado Gold προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου στεγάνωσης του χώρου απόθεσης με λύση που χαρακτηρίζει βέλτιστη αλλά που δεν προβλεπόταν από την ΜΠΕ, με αποτέλεσμα το ΥΠΕΝ να έχει διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις.

Σημειώνεται ότι για τον Κοκκινόλακα υπάρχει προσφυγή από τις συλλογικότητες της Χαλκιδικής στο ΣτΕ για ακύρωση της προσωρινής έγκρισης απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων με το επιχείρημα ότι εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον.

Πριν λίγες εβδομάδες, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδος της Eldorado Gold, κ. Χρήστος Μπαλάσκας είχε αναφέρει ότι ο χώρος λειτουργεί σήμερα πιλοτικά, με προσωρινή άδεια που εκπνέει στα τέλη του έτους. Εφόσον δεν αναθεωρηθεί ή δεν δοθεί η άδεια υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσουν τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι.

Αναδημοσίευση από pentapostagma.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η επίσκεψη να μην είναι η πρώτη και η τελευταία. Κοινωνία και το μεγάλο κομμάτι της θέλουμε τον έλεγχο της εταιρείας από το κράτος όσο πιο συχνά γίνεται.
Μόνο έτσι θα υπάρχει υπευθυνη και σοβαρή προστασία του περιβάλλοντος από όλες τις πλευρές.

Ανώνυμος είπε...

Όφειλαν εδώ και 6 χρόνια να έρθουν από το Υπουργείο.
Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.
Ο χρόνος της επίσκεψης τους σε συνδυασμό με τις άδειες που κρατάνε επίτηδες βάζει πολλούς εργαζόμενους σε σκέψεις για τις προθέσεις τους.
Θα φανούν αυτές αν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσουν θα είναι το ίδιο με τις επιστημονικά ανήκουστες θέσεις του Τόλη και της παρέας του